5 lucruri despre Tripla Frontiera

Tripla FrontieraNetflix ataca din noua piata de film, cu Tripla Frontiera! Desi, in continuare, Netflix produce seriale apreciate, in general, la capitolul filme, tot timpul au fost fluctuatii. Se pare ca, de la Mowgli incoace, Netflix e pe val. Dupa Bird Box in decembrie, primim acum Tripla Frontiera, un film de actiune, cu o distributie pe masura. Iar dupa premiile castigate de Roma la Oscar, e clar ca Netflix a devenit un studio pe care Hollywood trebuie sa il bage in seama.

Povestea din Tripla Frontiera suna cam asa. Un grup format din fosti membri ai Fortelor Speciale (Ben Affleck, Oscar Isaac, Charlie Hunnam, Garrett Hedlund si Pedro Pascal) se reuneste pentru a pune la cale o lovitura intr-o zona putin populata si cu multe granite din America de Sud. Pentru prima data in carierele lor extraordinare, acesti eroi anonimi pornesc intr-o misiune periculoasa pentru ei insisi, nu pentru patrie. Insa, atunci cand evenimentele iau o turnura neasteptata si scapa de sub control, abilitatile, loialitatea si etica lor sunt puse la incercare, intr-o lupta teribila pentru supravietuire. Regia ii apartine lui J.C. Chandor (Margin Call, All Is Lost,A Most Violent Year), nominalizat la premiile Oscar, care este si coscenarist, alaturi de Mark Boal (Zero Dark Thirty, The Hurt Locker), laureat al premiului Oscar.

Ca sa nu ne lungim prea mult, asa cum v-am obisnuit in ultima vreme, o sa rezum in 5 puncte, discutia despre Tripla Frontiera, un film nici prea prea, nici foarte foarte, dar care merita vazut intr-o dupa-amiaza de duminica.

Tripla Frontiera

1. Regia si productia

Tripla Frontiera este regizat de J.C. Chandor, un regizor fara foarte mare succes, dar care, pe parcursul a 4 filme, inclusiv acesta, a lucrat cu mai multi actori mari decat viseaza multi altii (de la Robert Redford la Ben Affleck si Jeremy Irons) si mai are si o nominalizare la Oscar ca scenarist. Deci, omul stie cum se mananca drama, stie cum sa scrie drama si il are alaturi pe Mark Boal, ca scenarist. Boal a scris doua filme despre razboi cu mare impact in ultimii ani, iar pentru The Hurt Locker are si un Oscar castigat. Iar producator este Charles Roven, care a lucrat la toate filmele DC de la Batman Begins incoace (cu exceptia Aquaman)

Deci, cum se prezinta Tripla Frontiera cu asa echipa in spate? Pai… Decent. Nu e wow, nu e mindblowing, dar merge foarte bine pentru un film de actiune despre fosti soldati din Fortele Speciale. Poate ca la regie mai era de lucru putin sau poate la cinematografie (desi cadrele de actiune sunt bine filmate si niciodata nu m-am pierdut in lupte). Cred ca cel mai mult ii lipseste acel zvac, pentru ca altfel nu pot sa ii spun. Tot filmul ai impresia ca va urma ceva care te va soca, te va lasa cu gura cascata. O scena de lupta impresionanta? O decizie suprinzatoare a unuia dintre personaje? Sau poate un final neasteptat? Tripla Frontiera te aduce mereu pe acel varf, insa coboara intotdeauna prea lin. E ok, ti-a placut sa ajungi acolo, dar te intorci in siguranta inapoi.

Tripla Frontiera

2. Povestea si actiunea

Despre scenaristi am scris mai sus deja cine sunt. Legat de poveste, Tripla Frontiera are o premisa destul de simpla. Un fost soldat din fortele speciale descopera barlogul celui mai periculos traficant de droguri din America de Sud (nu e foarte clar ce tara, dar undeva intre Peru, Brazilia si Columbia). Si ce se hotaraste al nostru Pope (Oscar Isaacs)? Pai, sa isi strang vechea gasca si sa tabarasca pe lordul asta al drogurilor (nu, nu e Escobar, ca a murit demult). Pentru tara, dreptate si… bani, evident, ca acum lucreaza la privat. Prima parte a filmului e dedicata misiunii lui Pope de a strange echipa impreuna si a-i convinge sa vina cu el in jungla. Odata ajunsi acolo (era evident ca asta vor face, nu e spoiler), incep sa planuiasca asaltul asupra casutei de vacanta din mijlocul junglei amazoniene si atunci incepe cu adevarat si filmul.

Tripla Frontiera suprinde aici cu multe intorsaturi de situatie. Nu sunt neaparat de neasteptat, insa, la inceput, filmul iti da impresia ca va fi foarte cliseic. Aceste twist-uri fac din film unul mult mai antrenant, mai ales ca marea ciuruiala are loc cam pe la minutul 40-50, dintr-un film de 2 ore. Da, un alt aspect interesant este ca climaxul plin de actiune al filmului are loc la mijloc. Important este ce se intampla dupa. Si aici, Tripla Frontiera ne propune un scenariu mai deosebit (ca doar avem oameni destul de buni la carma). Ramane sa vedeti voi ce e asa suprinzator.

Tripla Frontiera

3. Distributia

De actori ce sa mai zic? Numai baieti de baieti, de la Batman la Jax din Sons of Anarchy si de la Poe Dameron la Oberyn Martell. Actorii sunt unul din punctele forte ale filmului, insa ar fi trebuit, poate, sa fie cel mai puternic. In incercarea de a dezvolta destul fiecare personaj, Chandor da mai mult timp pe ecran fiecarui actor, in detrimentul personalitatilor personajelor. Astfel, doar Pope (Oscar Isaacs) si Redfly (Ben Affleck) par a avea o poveste mai solida in spate, restul fiind veterani cu probleme clasice (fara bani, probleme cu droguri etc). Nici actorii nu stralucesc neaparat, insa nu inseamna ca nu joaca bine. Se incearca o scena mai dramatica pentru Affleck, insa ramane la stadiul de poza frumoasa (aia cu focul din articol). 

Oscar Isaacs joaca mai bine decat in toate filmele Star Wars si X-Men la un loc si pentru el ma bucur. Pedro Pascal continua sa primeasca roluri, iar Charlie Hunnam isi dezvolta propria nisa dupa Sons of Anarchy (filme de actiune dramatice sau drame cu actiune). La nivel de ansamblu, distributia filmului Tripla Frontiera ar trebui sa tina piept oricarei amenintari, dar lipsa de personalitate a personajelor il trage putin in jos. Sunt multe lucruri pe care nu le stim despre acesti soldati si lucruri pe care le stim, dar nu ne-ajuta prea mult. Aici trebuia lucrat mai mult.

4. Muzica

Pe langa actori, muzica este un alt element forte al acestui film. Da, are si momentul deloc original in care “Run through the jungle” canta pe fundal in timp ce… ati ghicit, personajele noastre intra in jungla! Dar are si “The Chain” pe fundalul unui montaj in care gasca noastra de soldati ia o decizie importanta, care le poate schimba viata. Coloana sonora este compusa de Disasterpiece (It follows), iar percutia e asigurata de nimeni altul decat tobosarul Metallica, Lars Ulrich.

Per total, muzica este antrenanta, plina de suspans, drama si actiune, dupa cum o cere si scena. Poate nu iese in evidenta fata de alte soundtrack-uri de film de actiune, dar pentru Tripla Frontiera isi face treaba.

5. Impactul pentru Netflix

Tripla Frontiera nu este o capodopera dar, este un nou succes pentru Netflix. De ce? Pentru ca este un film digerabil, usor de vizionat, un film de actiune decent, care, chiar de apreciat, incearca sa mearga dincolo de cliseele filmelor de actiune, in care eroul ciuruie tot si pleaca si cu gagica acasa. Este, asa cum spuneam si la inceput, un film perfect pentru o duminica libera, in care nu stiti ce sa vedeti, dar aveti chef de un film care sa va tina departe de somnul de dupa-masa.

Sa speram ca, alaturi de ultimele filme, Tripla Frontiera reprezinta un trend ascendent pentru Netflix si ca vor urma si alte proiecte din ce in ce mai bune, din toate genurile. Ramane totusi intrebarea: cum ar fi fost filmul asta regizat de Affleck, care stie sa amestece mai bine razboiul (luptele) si drama?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *