5 motive sa vezi Bird Box

Bird BoxNetflix contraataca! Bird Box este al doilea film care depaseste asteptarile, dupa Mowgli. Cu o poveste interesanta, mult suspans, personaje puternice si actori desavarsiti, Bird Box rupe blestemul Netflix, cel putin pentru o vreme. Majoritatea filmelor Netflix au fost de la slabe la foarte slabe, insa, in ultima perioada, se pare ca si-au ales mult mai bine lansarile, iar Bird Box confirma asta cu varf si indesat.

O forta misterioasa incepe sa decimeze populatia lumii si un singur lucru e sigur: daca te uiti, te vei sinucide. Malorie (Sandra Bullock) infrunta necunoscutul si ajunge langa o banda de supravietuitori, alaturi de care lupta pentru a trai in noua lume in care orice privire in afara adapostului te poate ucide. Dar fortele care au atacat lumea ascund si mai multe pericole, iar Malorie trebuie sa le infrunte pentru a se salva pe sine si pe cei doi copii ai sai. Comparatiile cu A Quiet Place sunt greu de ignorat (in filmul lui John Krasinski sunetele sunt cele care atrag monstrii si provoaca moartea, in Bird Box privitul catre acestia te face sa te sinucizi). Totusi, as spune ca asemanarile se termina in aceasta premisa care depinde de simturile umane. Drama personajelor, modul in care acestea lupta pentru supravietuire, dar si atmosfera, sunt destul de diferite. Filmul este adaptarea romanului cu acelasi nume, scris de Josh Malerman, un thriller proaspat si original din 2014, deci chiar mai vechi decat A Quiet Place, a carui poveste originala a fost creata chiar de Krasinski. Dar sa trecem la cele 5 motive pentru care Bird Box merita toata atentia voastra!

1. Premisa si consecinte fascinante

Bird BoxPremisa si consecintele acestei premise sunt extraordinar de interesante si intrigante. Cum am putea sa traim fara sa vedem? E adevarat ca, personajele din poveste pot sa se uite linistite in jur atunci cand sunt intr-un spatiu inchis, insa cu totii au spus adio razelor de soare, peisajelor mirifice si culorilor deosebite ale naturii. Orice privire te poate ucide. Probabil ca aceasta premisa functioneaza mai bine in forma scrisa, decat ca ecranizare, pentru ca, totusi, noi vedem tot ce se intampla in jurul personajelor, insa, regizoare Susanne Bier a stiut cum sa puna totul pe film, pentru ca noi sa vedem doar ceea ce trebuie.

2. Atmosfera este extrem de bine construita

Bird Box este un thriller SF care stie cum sa se foloseasca de fiecare sunet, fiecare imagine si fiecare cadru pentru a crea suspans si frica. Si, ca sa nu apara injuraturi mai tarziu, va anunt de pe acum ca monstrii raman la fel de invizibili noua cat sunt pentru personaje. Pentru ca orice privire te poate ucide, nu? Acest aspect l-am apreciat mult. Nu cum arata monstrii conteaza, ci ceea ce reprezinta, ceea ce simbolizeaza si efectul pe care il are prezenta lor, iar Susanne Bier se foloseste de toate resursele pentru a crea un thriller bun, de la atmosfera si imagine, pana la personaje. Si muzica e un element important, insa este destul de discreta, pastrand suspansul.

Bird Box

3. Distributie interesanta

Ajunsi si la capitolul actori, trebuie mentionat ca Sandra Bullock face aici unul dintre cele mai bune roluri ale sale. Extrem de expresiva si puternica, Sandra ne arata si ea ca este unul din acei actori care poate transmite multe emotii doar prin voce si gesturi, in lipsa expresiilor fetei. Pe langa ea, il mai avem si pe John Malkovich, intr-un rol care i se potriveste ca o manusa, dar care surprinde printr-un twist interesant. Trevante Rhodes (Moonlight) este un partener foarte bun pentru Sandra, iar cei doi copii: Baiatul (Julian Edwards) si Fata (Vivien Lyra Blair) merita si ei toate laudele, pentru ca toata lumea urla si tipa la ei constant. Printre cameo-urile ce merita mentionate sunt Tom Hollander (Beckett din seria Piratii din Caraibe), Sarah Paulson si BD Wong.

4. Scenariu decent pentru un film Netflix

Scenariul este si el destul de bun, insa este partea cea mai slaba a filmului. Eric Heisserer este cel care a scris scenariul pentru Arrival, remake-ul The Thing si Lights Out, deci se pricepe si la SF si la horror. Cumva, insa, aici a avut un intreg roman de la care sa plece si nu s-a distantat prea mult, uitand ca unele lucruri nu se transmit la fel de bine pe ecran, cum se transmit prin scris. Finalul este putin anticlimactic, insa daca intelegem ca nu e vorba de un film epic si grandios, in care oamenii se rascoala impotriva invadatorilor, Bird Box devine o drama post-apocaliptica deosebita. Aici se diferentiaza cel mai mult de A Quiet Place. Daca in filmul acela oamenii descopera totusi o metoda de a lupta ca extraterestrii, in filmul Netflix, oamenii trebuie sa supravietuiasca si atat. Poate ca lupta lor va veni mai tarziu, insa pe moment, e important sa vedem cum se adapteaza oamenii in aceasta noua situatie.

Bird Box

5. Primul film Netflix bun

Ultimul motiv este cel mai simplist, insa unul important. Bird Box este unul dintre putinele filme Netflix bune (poate chiar foarte bune) si merita vazut, pentru ca cei de sus sa vada ca ne dorim si apreciem astfel de productii si nu orice film pe care studiourile mari il arunca.

Deci, va invit sa va petreceti sarbatorile de iarna urmarind Bird Box, pentru ca este un thriller deosebit, cu o premisa extrem de interesanta, in care Sandra Bullock face un rol foarte bun si care rupe blestemul Netflix.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *