Westworld sezonul 2: Ne cuceresc sau nu robotii?

WestworldSezonul 2 din Westworld s-a terminat! Jale, oroare, bocete si lacrimi digitale… Dupa 1 an si jumatate de asteptat, am aflat care a fost de fapt planul lui Ford si cum se folosesc robotii de nou castigata constiinta. HBO dovedeste din nou ca la capitolul seriale sunt printre cei mai buni, in lupta directa doar cu Netflix. Pe scurt, al doilea sezon din Westworld este mult mai bun decat primul. Cateva twist-uri, o poveste mult mai bine conturata (uneori la fel de confuza) si mult mai multa actiune fac din sezonul 2 unul (ne)asteptat de bun. Dar o sa detaliez in randurile urmatoare, fara spoilere pentru cei care vor sa faca acum binge pe HBO Go. Concluzia este ca merita!

Jonathan Nolan si Lisa Joy au creat din nou o poveste deosebita, in care SF-ul, western-ul si filosofia se imbina aproape perfect. Pentru ca da, sezonul 2 din Westworld continua studiul asupra naturii umane si a evolutiei robotilor catre aceasta. De data asta au inteles mai bine ca, cu o astfel de premisa nu poti sa fac episoade intregi de expozitiune si discutii psihologice, asa ca avem acum o gramada de scene de actiune. Indieni, cowboy, samurai si soldati din prezent se infrunta pe campul de lupta al lumilor Delos, intr-un spectacol vizual minunat. Sunt poate cateva detalii de scenariu care prelungesc sau ocupa relativ unitul spatiul in timpul dedicat povestii, dar toate incearca sa creeze o imagine mai buna asupra intregului.

Westworld

Mini-spoiler: vedem si doua lumi in plus – Raj si ShogunWorld. Prima e un fel de loc de vacanta exotic, in timp ce a doua este “varianta mai brutala si necenzurata a Westworld. Unele din cele mai emotionante parti ale povestii au loc in ShogunWorld, deci nu va speriati de urletele in japoneza. Oricum, drumul pana la finalul sezonului merita din plin, pentru ca toate firele narative se imbina pentru a crea un final neasteptat si plin de promisiuni pentru viitor.

Westworld

La capitolul actori, Westworld continua sa straluceasca. Evan Rachel Wood (Dolores), Thandie Newton (Maeve), Jeffrey Wright (Bernard) si Ed Harris (Man in Black) sunt principalii jucatori si personajele prin ochii carora vedem intregul sezon. Interesant este ca, pe langa faptul ca actorii sunt deosebiti in aceste roluri, personajele au o evolutie in paralel, fiecare ajungand la un final mai mult sau mai putin dorit. Din firava si inocenta, Dolores devine burtala si determinata, lider al revolutiei robotilor. Maeve incearca sa invinga jocul si sa ajunga la fiica sa, dar cu ce sacrificii? Bernard este in antiteza cu Dolores; am putea spune ca el este eroul, acolo unde ea este villain. Bernard este confuz, dar binevoitor si incearca sa isi gaseasca drumul, printre toate codurile implantate de Ford (Hopkins), dar si impotriva a ceea ce ii spun cei din jur. Ultimul, dar nu cel din urma, William – Man in Black, isi stabileste o noua misiune si continua sa creada ca totul este un joc creat de Ford. Pe langa aceste patru personaje centrale, avem parte de multe personaje secundare foarte intrigante, de la Musashi (numit dupa un mare duelist japonez si jucat de Hiroyuki Sanada), Delos cel batran (Petter Mullan) si o scurta aparitie a lui Logan (Ben Barnes), la Teddy (James Marsden) si Karl (Gustaf Skarsgård, Floki din Vikings). Oricum ar fi, actorii si personajele jucate de acestia sunt sufletul Westworld, fara de care povestea ar fi plictisitoare.

Westworld

 

Cinematografia si regia sunt deosebite, asa cum ne-a obisnuit HBO, iar despre scenariu v-am spus deja. Efectele sunt pe masura unui serial de acest calibru, deci nu se poate critica nimic. Muzica lui Ramin Djawadi este dusa si ea la un alt nivel, acesta reusind sa isi depaseasca propria creatie din primul sezon. La toate capitolele tehnice, sezonul 2 din Westworld nu dezamageste. 

Ca nota de inchiere nu pot spune decat ca Westworld continua sa fie una din cele mai bune productii TV ale momentului si merita toata atentia voastra! Puteti face un binge-watch chira acum pe HBOGo. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *