Review: Inception, Invictus & Hancock

     Dupa revenirea in activitate cu recenziile a doua carti, m-am gandit sa va mai povestesc si despre filmele pe care le-am mai vazut. Planuiam sa fac cate un articol pentru fiecare, dar cum toate 3 filmele despre care voi vorbi se afla in aceeasi categorie, si anume “filme bune sau mai mult decat bune”, m-am gandit sa le prezint intr-o singura postare. Toate 3 filmele sunt mai vechi, pentru ca la timpul lor nu auzisem de ele sau nu eram interesat sa le vad; pot spune ca fiecare a meritat timpul petrecut in fata ecranului.

      Primul film despre care voi vorbi este unul deja cunoscut de intreaga planeta, aclamat de multi, nominalizat la Oscar si la alte premii, un film din 2010, si anume Inception. Probabil ca cei mai multi dintre voi l-au vazut demult, eu l-am vazut acum 3 zile si pot spune ca sunt impresionat, dar sa le luam pe rand. Pentru putinii –presupun- care nu l-au vazut, filmul prezinta povestea  lui Cobb (Leonardo DiCaprio) si a partenerului sau, Arthur (Joseph Gordon-Levitt), ce se ocupa cu spionajul corporatist printr-un mijloc mai putin conventional, invadand subconstientul in vis pentru a extrage informatiile. In urma unei incursiuni in lumea viselor alaturi de sotia sa, Mal, ea si Cobb au ramas blocati in Limbo, de unde au scapat doar dupa ce el a facut-o pe ea sa creada ca lumea in care se afla nu e reala. Acest fapt a avut consecinte si in lumea reala insa, astfel ca Mal s-a sinucis crezand ca se va trezi. Vina a picat pe Cobb si acum este un om urmarit in USA, iar ceea ce isi doreste cel mai mult e sa se intoarca acasa la copiii lui. Ocazia apare cand ultima sa tinta ii propune sa lucreze pentru el, acesta fiind omul de afaceri  Saito, care vrea sa implanteze (de aici inception) in mintea unui adversar in afaceri o idee. De aici si pana la aventurile prin care trece echipa de invadatori ai viselor nu mai este mult.  Actiunea e foarte antrenanta, muzica foarte buna, doar e facuta de Hans Zimmer, iar actorii sunt perfecti pentru rolurile lor, mai ales ca pe DiCaprio nu il mai vazusem demult. Filmul abordeaza teme interesante precum visul in vis, existenta realitatii si perceptia noastra asupra ei, dar si puterea mintii umane. Are nota 10/10 din partea mea si il recomand tuturor.

      Al doilea film este Invictus, care prezinta viata si problemele presedintelui sud african, Nelson Mandela (Morgan Freeman) in timpul campionatului mondial de rugby 1995 si a capitanului echipei nationale Springboks, François Pienaar (Matt Damon).  Povestea pe scurt: Mandela iese din inchisoare si in cativa ani este ales presedinte al Africii de Sud. Responsabilitatile sale sunt uriase, fiind primul presedinte ales prin vot universal (negrii nu aveau drepturi depline pana atunci) si avand in fata sa un conflict de zeci de ani intre albi – afrikaans si negri. Oportunitatea de a uni cele 2 popoare se iveste in capitanul Pienaar si echipa nationala de rugby. Mandela ii sustine si ii indeamna pe jucatori, majoritari albi, sa castige campionatul de rugby international, gazduit chiar de tara lor in acel an, pentru a dovedi ca poporul sud-african este unul. Desi povestea este interesanta, actorii sunt foarte buni, iar muzica e potrivita intregii atmosfere, uneori filmul are un pas mai lent, ceea ce ma face sa ii dau un 8.5-9/10, insa il recomand in continuare cu mare caldura celor interesati de astfel de filme.

      Si ultimul film din “trilogie” este Hancock, care il are in rol principal pe Will Smith, iarasi un actor pe care nu l-am mai vazut demult intr-un film. Filmul vorbeste despre un supererou, Hancock, care cauzeaza mai multe pagube decat ajuta si e vazut din ce in ce mai mult ca o amenintare decat ca un ajutor. Insa cand intr-o zi, Hancock salveaza (cauzand bineinteles pagube inutile) un consultant PR, acesta se ofera sa il ajute sa isi repare imaginea, invitandu-l in familia sa. Insa ceea ce nu stie Hancock este ca sotia lui Ray (consultantul) ascunde un secret nebanuit… Ce este interesant la acest film e ca ia o turnura neobisnuita pentru un film cu supereroi. Hancock nu este Superman, nici Batman, este mult mai aproape de cum suntem noi decat orice alt supererou. Are probleme precum alcoolismul si deschiderea catre oameni, insa Ray il ajuta sa treaca peste astea si sa vada ca pentru a fi un erou adevarat nu este de ajuns sa ii trantesti intr-o parte si alta pe raufacatori, trebuie sa o faci cu stil, sa eviti pagubele inutile si sa admiti ca si altii te pot ajuta. Filmul primeste un 8/10, dar la fel ca si cel de mai sus, il recomand cu placere celor interesati.

One Comment on “Review: Inception, Invictus & Hancock

  1. Ți-am scris acest comentariu din două motive:
    1. Nu ai mai postat de ceva vreme pe blog și voiam să te încurajez să o faci.
    2. Fiindcă aici ai pomenit de Hancock mi-am amintit de fabulosul The Avengers.

    Așa că ce mai aștepți, scrie un articol (de zile mari) despre The Avengers. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *