Review: The man who was Thursday

The man who was thursdayA doua zi de Dracula Film Festival a dat startul Competitiei de lungmetraj. Primul film din competitie a fost The man who was Thursday, un film unguresc in limba engleza, cu actori internationali. La prima vedere, da impresia unui film supranatural, dar este, de fapt, un thriller cu teme religioase si abuz de droguri. Sunt foarte multe de vazut la festival, asa ca alegerea filmului e foarte importanta.

De ce am ales The man who was Thursday? Pentru actori! Pentru o productie independenta , filmul are actori cunoscuti: François Arnaud (Cesare Borgia din The Borgias), Ana Ularu (intr-un rol mult mai mare decat in Inferno) si Jordi Mollà (Criminal, Riddick, Elizabeth: The Golden Age). A meritat? Pentru Ana, clar! Are un rol in care chiar arata ca poate sa joace si nu e delegata intr-un rol secundar fara replici.

Inspirat de romanul din 1908 al lui G.K. Chesterton cu acelasi nume, filmul isi propune sa transmita trairi metafizice si sa puna in discutie dogma religioasa. The man who was Thursday spune povestea preotului Smith (François Arnaud) din Boston, care este chemat la Vatican pentru reabilitare, dupa ce trece printr-o situatie dizgratioasa. Ce il asteapta in Orasul Etern este insa ceva neasteptat. Mentorul sau, Carlos/Charlie (Jordi Mollà) este agent in Serviciul Secret al Vaticanului si il trimite intr-o misiune sub acoperire intr-o grupare anarhista anti-religioasa, ca pedeapsa, dar si mod de a isi regasi credinta. Tentatia vine in forma unei femei frumoase si enigmatice, Sambata (Ana Ularu), mana dreapta a lui Duminica, liderul gruparii.

The man who was thursday

De aici incepe haosul lui Balazs Juszt. Sub influenta drogurilor, Smith trece din prezent in trecut, iar grupul misterios este ba grupare anarhista, ba rezistenta in timpul dictaturii lui Mussolini, misiunea tanarului preot schimbandu-si sensul pe masura ce el insusi se schimba, influentat de cei din jur. Povestea nu e rea, dar modul in care e transpusa te face sa nu intelegi prea multe. Apreciez ideea de psihedelic si metafizic, dar trecerile intre real si ireal (prezent si trecut) sunt atat de bruste si uneori nu foarte clare, incat nu mai stii nici tu unde te afli. Stiu ca asta vrea filmul sa transmita, dar motivul pentru care apar aceste schimbari de decor nu sunt explicate niciodata. Finalul este insa deosebit, cu un twist neasteptat.

The man who was thursdayCum spuneam si mai sus, actorii sunt crema acestui film. Pe Ana am luadat-o deja, deci nu mai e nevoie de alta explicatie. François Arnaud nu joaca rau, dar dupa The Borgias, ma asteptam la mai mult. Jordi Mollà este perfect in rolul sau. Misterios, cu un aer exotic si de gentleman, domina fiecare scena in care apare. O mentiune revine lui Mark Ivanir, care il joaca pe barmanul orb din localul unde se intalnesc Smith si Charlie.

Ce ar mai fi de spus despre film? Efectele speciale sunt ok pentru un film independent, locatiile sunt frumoase (Roma si Budapesta), dar si costumatia. Muzica nu prea iese in evidenta, deci aici filmul mai primeste un minus.

Chiar daca nu va fi lansat in cinema, daca aveti ocazia, merita vazut pentru Ana Ularu. Altfel, The man who was Thursday poate fi lasat sa ruleze linistit la festivaluri, macar asa afla lumea de romanca noastra.

In incheiere, clipul pre-screening de la Dracula Film Festival!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *