Review: Sicario Asasinul

SicarioSicario a sosit in cinematografe. Un film ce se preconizeaza a avea sanse la Oscar, un film cu multe laude de la critici, dar bine primit si de public, Sicario este drama si thriller, film de actiune si suspans in acelasi timp, cu foarte multe socuri psihologice si de moralitate, ce urmareste impactul comertului cu droguri de la grantia cu Mexicul, dar si puterea legii cand vine vorba de a opri acest comert.

La granita dintre Statele Unite si Mexic, legea nu exista, iar neexperimentatul agent FBI Kate Mercer (Emily Blunt) devine martor al traficului international de droguri desfasurat cu implicarea fortelor guvernamentale (Josh Brolin, Benicio Del Toro). Miza creste atunci cand acestia trebuie sa il captureze pe capul intregii organizatii criminale. Alejandro (Benicio Del Toro) este principalul colaborator in misiunea condusa de FBI la granita, iar trecutul intunecat al acestuia o va face pe Kate sa puna la indoiala tot ce stia, pentru a supravietui. Povestea pare parea destul de simpla si, nu de putine ori, chiar este, insa doar la suprafata. Primim partea meritata de twisturi si conspiratii, dar aceastea nu sunt folosite doar ca simplu cliseu, ci cu un scop precis. Sicario are un scenariu cu putine replici, actiune cat sa te tina in priza, dar puterea filmului sta in regie, atmosfera si jocul actoricesc. Denis Villeneuve (regizorul Prisoners, un alt film plin de drama si tensiune) reuseste sa creeze un film cun impact psihologic extrem de puternic, prin modul in care a filmat totul si prin importanta ce o da personajelor si, implicit, actorilor. Vedem totul prin ochii lui Kate, o agenta FBI eficienta, un model pentru femeile din fortele de ordine, dar, cand vine vorba de lupta impotriva drogurilor si a misiunilor sensibie, la fel de cunoscatoarecasinoi. Asa ca, desifilmul poate parea de neinteles uneori, asta se intampla pentru ca asa a vrut regizorul, ca in acele momente sa nu intelegem nici noi, nici Kate, ce se intampla in jurul ei. Desi nu am vazut inca celelalte filme din perioada de toamna, nu m-as mira ca Sicario sau Villeneuve sa primeasca o nominalizare la Oscar.

Sicario

Pentru ca am ajuns la actori, toate laudele merg catre Emily Blunt, care, in ultima vreme, ne tot arata cat de talentata este, dar si catre Benicio Del Toro, cu o statueta Oscar deja in raft si poate una in viitorul apropiat pentru acest rol. Ambii actori sunt extrem de puternici in rolurile lor. Emily o portretizeaza pe Kate, o femeie dura si cu o moralitate deosebita in aceasta situatie extrem de complexa, iar socurile prin care trece o fac sa isi puna la indoiala intregul sistem moral. Alejandro porneste de la bun inceput ca un personaj misterios, despre care ne dam seama imediat ca are un trecut tragic si ca este impins sa lupte din motive personale, dar expresivitatea fetei lui Benicio (sau inexpresivitatea uneori) il face si mai impunator decat este. Cele doua personaje sunt intr-o relatie de mentor-invatacel, desi nu una obisnuita. Kate invata in mijlocul actiunii, iar Alejandro incearca sa ii explice ca ceea ce fac este pentru binele mai mare, chiar daca se contrazice uneori cu sistemul moral si social al ei. Oricum, este evident ca macar unul din ei trebuie sa primeasca o nominalizare pentru acest film. De mentionat este si Josh Brolin, intr-un rol destul de intens, dar nu deosebit, al unui agent guvernamental. El le stie pe toate, dar nu prea spune si altora, in timp ce atitudinea sa, numai incredere nu inspira. Mai mult ca glorified cameo, apar si Victor Garber si Jon Bernthal.

SICARIODay 01

Cum spuneam, cinematografia filmului este deosebita, iar asta nu e de mirare, cand ai ca regizor de imagine pe Roger Deakins cu 12 nominalizari la Oscar (poate se vor face 13, cine stie). Alaturi de imagine, foarte mult contribuie la atmosfera si muzica. Intensa, dinamica si cu pulsul de adrenalina in scenelede actiune sau cu tristete si emotie in scenele in care vedem. de exemplu, “Bestia”, orasul Juarez, saracia si teroarea care danuie acolo. Pentru aceasta muzica deosebita trebuie sa ii multumim lui Jóhann Jóhannsson.

Sicario primeste din partea mea 9.5, poate chiar 10, desi pentru asta, mai necesita o vizionare. Impactul pe care il are filmul asupra spectatorului la prima vizionare, este atat de puternic, incat cu greu poti procesa complet si lucid toate elementele. Deci, nu ratati Sicario Asasinul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *