Review: Mad Max Drumul Furiei

Mad MaxGeorge Miller ne aduce din nou in legendara lume postapocaliptica a lui Max, in Mad Max Drumul Furiei, de data asta avand la dispozitie un buget urias pentru a crea un spectacol vizual cum rar vezi in cinematografie. De la costume, la masini, explozii si pana la furtuni de nisip titanice, totul primeste un upgrade, cu un cast proaspat, plin de talent si energie. 30 de ani au trecut de la ultimul film, dar lumea nu l-a uitat pe Max, iar el se intoarce in cel mai bun film al seriei si unul din cele mai bune filme de actiune din istoria cinematografica.

Povestea nu e prea complicata si filmul nici nu foloseste prea multe detalii narative, dar nu are nevoie, petru ca intelegi totul din context. Intr-un opening narat de Max, cu vocea serioasa a lui Tom Hardy, ni se explica cum a ajuns lumea asa cum e, din cauza razboaielor atomice si mai apoi din cauza luptelor pentru resurse: apa, combustibil si arme in principal. Urmarit de un trecut turbulent, Mad Max prefera sa calatoresca de unul singur si sa nu isi faca prieteni. In ciuda convingerilor sale, se alatura unui grup de supravietuitori ai desertului, condusi de implacabila luptatoare Imperator Furiosa (Charlize Theron). Acestia au evadat din Citadela lui Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne) luand cu ei cele mai de pret posesii ale tiranului conducator, nevestele sale. De aceea, impreuna cu intreaga sa armata, Immortan porneste intr-o vanatoare exploziva a convoiului de fugari. Exista si cateva twist-uri si chiar daca nu neaparat imprevizibile, conduc la alte scene de actiune deosebite. Scenariul nu este nici el plin de replici profunde, pentru ca Mad Max Drumul Furiei nu se bazeaza nici pe naratiune, nici pe dialog, ci pe actiunea pura, pe explozii, lupte, impuscaturi, urmariri prin desert si costume, masini si decoruri exceptionale. A nu se intelege ca scenariul si povestea sunt slabe, nu, sunt foarte bune, exista, dar nu sunt pilonul central al filmului.

FRD-DS-00253

Inainte de a vorbi despre actori, trebuie sa stiti ca Mad Max Drumul Furiei este un film feminist. Da, filmul al carui titlu, urias pe postere, este MAD MAX, filmul plin de explozii, masini si o lume postapocaliptica dura si brutala, este un film feminist. Dar ceea ce face bine acest film este ca nu iti da peste fata cu feminismul. Il vezi, e evident, dar nu iti ia din placerea de viziona filmul. Iti spune scurt problema, apoi te lasa sa vezi actiune si avem parte de unul din cele mai puternice personaje feminine din ultima vreme.

Mad MaxPersonajul principal al acestui film este…Max? Nu, este Imperator Furiosa, jucata impecabil de Charlize Theron. O luptatoare de profesie si cu un suflet de amazoana (o sa intelegeti referinta mai tarziu), Furiosa intelege ca lumea aceea brutala nu trebuie sa fie brutala pentru toti si, plecand de la aceasta premisa, porneste intr-un redemption journey, care pentru unii reprezinta speranta de care aveau nevoie, iar pentru altii o renastere. Chiar daca nu are parte de mult dialog, Charlize  exprima usor toate emotiile si starile personajului sau din priviri si din gesturi. Vocile care comenteaza totul apartin fetelor salvate de Furiosa si lui Nux, un Razboinic care ii urmareste.

Mad MaxAlaturi de Furiosa este Mad Max (Tom Hardy), intr-un rol putin neasteptat, acela de sidekick sau aliat. Are parte si el de momentele sale, destule la numar, dar pe parcursul filmului, este conturat mai degraba ca un erou de nevoie, luptand mai mult pentru propria supravieturie, spre deosebire de Furiosa, care de la inceput si pana la sfarsit isi propune sa ajute pe cineva si sa schimbe ceva. Dupa discursul sau de la inceput, Hardy ramane fara replici mult timp, iar cand incepe sa comunica cu Furiosa si fetele, nu o face prea mult in cuvinte, ci prin mormaieli si asta nu pentru ca ar fi salbatic, ci pentru ca nu are incredere atat de usor in oameni si, asa cum spune si el la inceput, este putin nebun. Latura sa de erou iese la suprafata abia dupa a doua jumatate a filmului, prima parte fiind marcata de lupta sa pentru supravietuire. Legat de nebunia lui, ea nu e comparabila cu cea a razboinicilor lui Immortan Joe, un fel de berserkeri albi si slabanogi, dar salbatici si fara instincte de supravieturie, ci este o nebunie cauzata de vina pe care o resimte cu privire la moartea sotiei sale si a fetitei lor, care ii apar ca viziuni pe parcursul filmului. Inlocuirea lui Mel Gibson cu Tom Hardy nu a fost deloc o alegere gresita, acesta fiind unul din cei mai buni actori din prezent, capabil de a juca roluri diverse.

In ceea ce priveste alte personaje si alti actori, se remarca Nicholas Hoult in rolul lui Nux, un Razboinic ce isi schimba viziunea asupra vietii dupa ce intalneste gasca noastra si bineinteles, Immortan Joe, jucat de Hugh Keays-Byrne. Foarte impresionante sunt si “babutele amazoane” (sau crazy babas dupa cum spune Ioana, colega de la @FiLM), tribul din care facea parte Furiosa inainte sa fie rapita cand era mica. Ultimele din tribul lor, aceastea sunt gata sa lupte pana la capat, pentru a o ajuta pe Furiosa sa isi duca la indeplinire misiunea.

Mad Max

Acum sa trecem la partea vizuala. WOW,OMFG, WTF. Cam astea sunt reactiile dupa ce vezi spectacolul vizual din Mad Max Drumul Furiei. Numai cadrul de mai sus, cu furtuna de nisip, iti taie respiratia. Nu numai ca CGI-ul e folosit foarte inteligent pentru a crea atmosfera acestei lumi postapocaliptice, dar si efectele practice sunt deosebite. Cascadoriile (realizate cu ajutorul celor de la Cirque du Soleil), exploziile, masinile si toate detaliile de design, fie ca e vorba de costume, tatuaje sau constructiile bizare sunt la un nivel ce depaseste cu mult filmele actuale si care te implica total in actiune. Modul de filmare este de asemenea deosebit, avand cadre lungi, cadre rapide, dar si modificari ale numarului de cadre (clasicul in filme fiind de 24), modificat special de Miller pentru a sublinia anumite secvente, mai rapide, sau mai lente. Mad Max Drumul Furiei este unul din cele mai rapide filme de actiune, fiind extrem de dinamic, cu foarte putine pauze, in care se dezvolta povestea si primim putin background pentru personaje, in rest totul miscandu-se intr-un ritm alert. Pentru experienta vizuala completa, recomand IMAX 3D.

Mad MaxDe laudat este si mitologia creata de Miller in acest film. Razboinicii sunt un fel de berserkeri a caror singura menire este sa moara pentru Immortan Joe si sa ajunga in Valhalla, unde vor avea parte de un McFeast. Intregul ritual pe care il au acesti soldati inainte de moarte este deosebit. Alt aspect interesant este stratificarea sociala din Citadela. Joe stapaneste cele mai de pret resurse din comunitate: combustibilul, armele si apa, pe care o da in portii supusilor sai si careia ii da un nume de brand postapocaliptic, Aqua Cola. Tot Joe are si cele mai frumoase si mai fertile neveste (fetele salvate de Furiosa), dar si propria sursa de lapte, provenit de la femeile mai putin atragatoare. Chiar si locotenentii lui Joe si tribul “babutelor amazoane” au un background foarte interesant, iar astfel de detalii contureaza o lume superba.

Nu in ultimul rand, trebuie laudata coloana sonora, compusa de Tom Holkenborg, cunoscut mai bine ca Junkie XL. Actiunea si muzica se potrivesc mai bine ca in orice alt film, iar amestecul intre muzica electronica si muzica simfonica este genial. Este foarte greu de descris in cuvinte sentimentul pe care ti-l da muzica din Mad Max Drumul Furiei, asa ca va las mai jos o mostra.

Mad Max Drumul Furiei este cel mai bun film de actiune din ultimii (multi) ani si, as spune, o adevarata opera de arta ce va intra in lista de “must see” pentru orice cinefil. Un film de nota 10, cu mii de felicitari. Filmul va asteapta in cinematografe din 15 mai, in 2D, 3D, IMAX 3D si 4DX, distribuit de Freeman Entertainment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *