Review: Kill the Messenger

Kill the MessengerCIA este din nou in centrul atentiei in noul film al lui Michael Cuesta, Kill the Messenger. De data asta, insa, nu este vorba de agenti, spioni si misiuni secrete, ci despre un eveniment real, respectiv povestea ziaristului Gary Webb si descoperirile lui in legatura cu o conspiratie ce implica faimoasa agentie. 

Actiunea se desfasoara in anii ’90, cand drogurile continua sa fie o problema majora in SUA, in ciuda eforturilor guvernelor de-a lungul timpului. Gary Webb (Jeremy Renner), un jurnalist care scrie despre acest subiect, descopera intr-una din investigatiile lui ca CIA ar putea fi implicata in traficul de droguri. Operatiunea a inceput in anii ’80, cand guvernul american incerca sa sustina rebelii Contra din Nicaragua, cumparand practic droguri si oferind inapoi arme, bani si provizii, sub pretextul ca opresc aparitia unui regim comunist in America Centrala. In ciuda presiunilor facute asupra sa, Webb publica descoperirile lui in articolul “Dark Alliance”, articol care zguduie opinia publicului despre institutiile statului, dar care aduce consecinte asupra jurnalistului. CIA incepe o campanie de decredibilizare impotriva lui Gary si acesta este nevoit sa lupte pentru a-si apara familia, viata si integritatea. 

Kill the MessengerScenariul este foarte bun si are sanse sa primeasca o nominalizare la Oscar pentru scenariu adaptat. Sunt totusi cateva parti care ar fi putut fi eliminate la montaj, scurtand filmul cu 10-15 minute, pentru ca uneori pare prea lung, mai ales in a doua jumatate. Oricum, experienta regizorului Cuesta cu povesti ce implica CIA-ul se simte, acesta fiind producator executiv si regizor pentru destul de multe episoade din serialul Homeland.

La capitolul joc actoricesc nu se poate vorbi prea mult, decat de Renner, care joaca exceptional. Prezinta un personaj complex, un om de familie, cu probleme, dar si bucurii si un ziarist care incearca sa isi pastreze integritatea si sa urmeze codul deontologic al profesiei sale, in ciuda presiunilor venite atat din partea familiei si prietenilor, cat si din partea celor de la CIA. Dintre ceilalti actori merita mentionati Mary Winstead, in rolul Annei, editoarea lui Gary si Oliver Platt in rolul directorului ziarului San Jose Mercury News, la care lucreaza Webb. Aparitii scurte, dar interesante au Michael Williams, cunoscut ca Chalky White din serialul Boardwalk Empire, Ray Liotta si Andy Garcia.
Kill the Messenger
Cinematografia este reusita, cadrele din Nicaragua oferind un aer exotic filmului, iar stilul si culoarea imaginii sunt specifice anilor ’90, dand astfel autenticitate. Muzica este potrivita, avand atat melodii compuse pentru film de catre Nathan Johnson, dar si muzica din anii respectivi.

Kill the Messenger primeste din partea mea nota 8.5, dar si recomandarea de a-l vedea, pentru ca merita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *