Review: Jocurile Foamei Revolta Partea a II-a
Saga inceput in 2012 a ajuns la final. Jocurile Foamei Revolta partea a II-a a venit pe marile ecrane si incheie povestea in cel mai bun mod posibil. Actiune, intrigi politice, propaganda, razboi, suferinta si victorii, Revolta ni le ofera pe toate.
Jocurile Foamei Revolta partea a II-a incepe exact unde s-a terminat filmul precedent. Peeta a fost brainwashed de Snow si vrea sa o omoare pe Katniss, iar in afara buncarului din Districtul 13, revolta ia amploare. Luptele devin mai sangeroase, victimele se inmultesc, dar victoria pare de partea rebelilor. Dupa atacul lui Peeta, tanara Mockingay a “stat pe bara” cateva luni, timp in care soldatii rebeli si-au mai pierdut din avant. In ciuda avertismnetelor presedintelui Coin, Katniss pleaca in prima linie cu un scop precis, sa il ucida pe Snow si sa puna capat suferintei. Capitolul este un camp minat, la tot pasul echipa lui Katniss fiind amenitata de capcane sadistice si periculoase. In cuvintele lui Finn:
“Ladies and gentlemen,
welcome to the 76th Hunger Games.”
Spre deosebire de prima parte, Jocurile Foamei Revolta partea a II-a are o poveste mult mai alerta, plina de actiune si de lupte, dar care surprinde si toate elementele adiacente unui razboi, unei rebeliuni de fapt. Propaganda, pe care s-a mers mult in prima parte, apare si aici, dar nu atat de exagerata. Victimile inocente prinse in aceste lupte, suferinta generala, dar si aroganta si determinarea conducatorilor ambelor parti, sunt bine prezentate in film. Din toate filmele, acesta se remarca princel mai bun dozaj de drama si young adult movie. Exista un echilibru bun, care functioneaza (desi avem o scena putin high school teenage style) si acesta este mentinut pe tot parcursul povestii. Nu e o serie de calibrul LOTR, dar trebuie mentionat ca acesta si Catching Fire sunt la egalitate pentru cel mai bun film dintre cele patru.
“We both know I’m not above killing children, but I’m not wasteful.” – President Snow
In privinta actorilor lucrurile stau la fel de bine ca in ultimul film. Focusul este acum pe deplin pe Katniss, iar Jennifer Lawrence nu dezamageste. Am spus si in cronica precedenta ca tanara actrita a evoluat odata cu aceasta serie. Adevarat, joaca acum in multe alte filme de Oscar, dar Hunger Games este seria de filme care a facut-o un star, a facut-o dorita de toti regizorii si producatorii, fiind una din cele mai cautate actrite la momentul actual. Nu doar ca joaca bine si primeste si in Revolta partea a II-a niste scene in care isi arata pe deplin talentul, dar poate cara singura un film si aduce bani, un lucru la fel de important ca jocul de Oscar. Si Natalie Dormer primeste ceva ocazii sa demonstreze ca este badass. Daca pana acum, Snow (Donald Sutherland) a fost mai mult villain-ul din umbra, avand aparitii impozante, dar scurte, Jocurile Foamei Revolta partea a II-a il aduce si pe el in prim plan, cu discursuri sadice, dezvaluiri de o sinceritate macabra si gloate infuriate. Restul personajelor (si actorilor) isi indeplinesc rolurile, dar nu ies cu nimic in evidenta.
“Tonight, turn your weapons to the Capitol! Turn your weapons to Snow!” – Katniss
Dupa cum spunea, ultimul film al seriei este plin de actiune. Este apogeul Jocurilor Foamei, daca e sa spunem asa. Atat ca impact emotional, cat si ca duritate a luptelor. Mizele au crescut. Nu mai e vorba doar de niste oameni intr-o arena, ci de o natiune intreaga care lupta pentru libertate si un tiran care crede in ordinea stabilita de el. Efectele sunt pe masura. Exploziile, capcanele ucigatoare, mutantii si luptele eroice sunt bine realizate. Revolta nu se termina cu un cantec de adormit, ci cu surle si trmabite, urlete de durere si strigate de victorie. Nic muzica nu e mai prejos. Generica, pentru un film de aventuri-actiune, coloana sonora compusa de James Newton Howard, completeaza foarte bine scenele din film, implementand si tema centrala a ultimului film, “Hanging tree”, acum fara cor.
Jocurile Foamei Revolta partea a II-a merita vazut, mai ales de fani, dar si pentru cei care au urmarit seria pana acum cu mai putin entuziasm. Este un final apoteotic, dinamic, dur si dramatic, pentru o poveste ce a inceput cu o tanara curajoasa si a devenit Mockingjay, simbolul unei revolutii. Si va asteapta si la IMAX 3D.