Review: Femeia in aur

Femeia in aurFemeia in aur este poveste adevarata si remarcabila a calatoriei unei femei pentru a-si revendica mostenirea si a cauta dreptate pentru ce s-a intamplat cu familia ei. In repovestirea sa emotionanta si sincera a evenimentelor, Femeia in aur transmite adevaratul sens al restituirii pentru Maria Altmann: o incercare de a-si onora familia si de a completa puzzle-ul vietii ei prin reintrarea in posesia matusii Adele, atat din punct de vedere figurat, cat si la nivel spiritual. Filmul Femeia in aur / Woman in Gold este distribuit de Forum Film Romania si va asteapta in cinematografe din 29 mai.

La saizeci de ani dupa ce a fugit din Viena in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, o femeie in varsta, de origine evreiasca, Maria Altmann (Helen Mirren), isi incepe calatoria pentru recuperarea bunurilor familiei confiscate de nazisti, printre care se numara si celebrul tablou al lui Klimt, portretul lui Adele Bloch-Bauer I. Impreuna cu neexperimentatul, dar curajosul si tanarul avocat Randy Schoenberg (Ryan Reynolds), Maria porneste o batalie de proportii importante, care ii duce pana la inima institutiilor austriece si la Curtea Suprema a SUA, fortand-o sa se confrunte cu adevaruri dificile despre trecut. Dar, in Femeia in Aur, nu vedem doar lupta din prezent, ci si tineretea Mariei in Austria. Tanara Maria (Tatiana Maslany) a fost foarte apropiata de matusa sa in copilarie si o admira chiar si dupa moartea acesteia, iar cand nazistii sosesc in Viena si cuceresc inmod pasnic Austria, viata Mariei este data peste cap. Proaspat casatorita, ea se vede nevoita sa fuga din tara sa, sa isi paraseasca familia si sa lase toate mostenirile copilariei departe. Recunosc ca, povestea m-a fascinat si mai mult cand am inceput sa vad si firul narativ cu trecutul, pentru ca perioada celui De-al Doilea Razboi Mondial mi se pare foarte interesanta, iar in Femeia in Aur avem ocazia sa vedem o noua latura a asupririi nazismului. Scenariul este foarte bine realizat, desi nu stiu cat de fidel a fost evenimentelor reale.

Femeia in Aur

Actorii sunt insa cei care fac din acest film un deliciu. Incepand cu Helen Mirren, care ar merita un Oscar pentru acest rol (asa cum spunea Ioana de la Edge and Back, dupa vizionare). Maria este o femeie puternica si curajoasa, trecuta prin multe probleme in viata, din clasa intelectualilor, dar bantuita de trecut, iar Helen reuseste sa o faca un personaj extrem de credibil si te face sa empatizezi cu ea. De cealalta parte, este Tatiana Maslany (cunoscuta din Orphan Black), care portretizeaza o Maria tanara, visatoare si in plina dezvoltare, lovita brusc de pericolul lumii in care traieste, nazismul si umbra razboiului. Pe langa acestea, un rol foarte bun face si Ryan Reynolds, un avocat tanar, urmas al unui celebru compozitor austriac si cu legaturi vechi cu familia Mariei, care ajunge sa lupte pentru recuperarea tabolului, cu o ambitie ce o surprinde si pe Maria. Chiar daca nu face un rol de Oscar, performanta lui Ryan merita laudata. Ar mai fi de mentionat cameo-ul lui Charles Dance, care incepe sa apara in din ce in ce mai multe filme, precum Morgan Freeman.

Femeia in AurUn alt element ce ridica filmul este coloana sonora, compusa de Martin Phipps si Hans Zimmer, o muzica deosebita ce sustine suspansul si lupta personajelor din prezent si evoca grandoarea, splendoarea, dar si pericolul, atunci cand actiunea se muta in trecut. Si decorurile sunt deosebite, parte din film fiind filmata chiar in Austria, iar costumele din trecut sunt cu adevarat reusite.

O drama puternica, o poveste despre mostenire si lupta pentru familie si trecut, Femeia in Aur primeste din partea mea nota 9 si recomandarea de a-l vedea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *