Review: Fargo vs Fargo
Miniseria Fargo a inceput pe AMC, asa ca m-am decis sa fac un articol special in care sa compar mult laudata si apreciata serie cu filmul pe care este bazat, un film din 1994, cu acelasi nume, creat de fratii Coen. Desi Fargo serialul are multe premii, nici Fargo filmul nu este mai prejos, avand 2 premii Oscar si inca 5 nominalizari.
Cand vine vorba de scenariu, Fargo filmul ni-l prezinta pe Jerry Lundegaard (William H. Macy) care pune la cale rapirea sotiei lui, pentru a face rost de bani de la tatal ei, un om foarte bogat. Criminalii pe care ii plateste sa ii rapeasca sotia sunt jucati deĀ Steve Buscemi si Peter Stormare si sunt destul de ciudati, dar de actori vorbesc mai tarziu. In ecuatie apare si politista Gunderson (Frances McDormand), care investigheaza o crima comisa de cei doi si descopera ca e ceva mai mult la mijloc decat o simpla rapire. Fargo serialul schimba destul de mult povestea. Lester Nygaard (Martin Freeman) este un broker de asigurari ajuns la 40 de ani, care nu are parte insa de succes, nici la munca, nici acasa. Intr-o zi el da peste Malvo (Billy Bob Thornton), un asasin profesionist si fara sa vrea il face pe acesta sa omoare un om care l-a umilit inca din liceu. Viata lui Lester este data total peste cap de acest fapt si ajunge sa capete un curaj si un tupeu pe care nici el nu credea ca le are. In acelasi timp, serialul urmareste si misiunile lui Malvo, desi niciodata nu aflam prea multe despre misteriosul asasin. Ce vedem insa din plin in partile dedicate lui, este actiunea: impuscaturi, curse de masini, amenintari si altele, ceea ce filmul din pacate nu are asa de mult. Ultimul fir narativ urmareste povestea lui Molly Solverson (Allison Tolman), o politista din orasul lui Lester care vede mai mult decat altii in crimele ce se petrec in jur. La capitolul scenariu si poveste, eu ii dau punctul serialului.
Sa trecem si la actori si personaje. Dupa cum se observa numele personajelor centrale seamana destul de mult, dar cam acolo se termina asemanarile. Jerry este fraier de la inceput si pana la sfarsit, in schimb Lester evolueaza, asa cum spuneam, devine tupeist, capata curaj sa faca lucruri pe care nu credea ca le va face vreodata, dar nu pleaca de la ideea ca va face ceva rau. Jerry vrea doar sa faca o smecherie financiara si are nevoie de bani, asa ca incearca orice ca sa puna mana pe ei. La capitolul criminali. din nou castiga serialul. Filmul are doi, serialul doar unu, insa Malvo are si o parte a caracteristicilor celor doi, cat si ceva in plus. E dinamic, precum Buscemi, tacut si misterios, dar sangeros in lupta precum Stormare, cu o personalitate mai intunecata, e mai dramatic si are un mare talent in a manipula si a convinge oamenii sa faca ce vrea el. Plus ca, slabiciunea lui este tocmai legatura cu Lester, in timp ce criminalii din film nu sunt atat de meticulosi si lasa urme peste tot, fapt ce ii face foarte usor de gasit de catre politie. Si am ajuns si la politiste. Din nou, timpul mai lung de deralurare a povestii ii ofera ocazia lui Molly sa evolueze. Daca la inceput pare extrem de naiva si prostuta, dupa cateva episoade incepi sa observi ca are mintea agera, face conexiuni rapide intre diverse personaje si evenimente si e mai mult decat capabila in munca detectivista. Deasemenea, in cazurile lui Malvo si lui Lester, ea il intalneste pe Gus (Colin Hanks), un agent de politie din orasul alaturat, care pare la fel de naiv ca si ea, dar e capabil sa mearga si mai departe. Politista din film este deja seful sectiei de politie, in timp ce Molly avanseaza pe parcursul povestii. Ce are insa Frances McDormand si nu are Tolman este un Oscar pentru Best Actress. Nu stiu ce adversare a avut in 1994, dar se descurca destul e bine in rolul ei. Spre deosebire de Solverson din serial, Gunderson este deja la nivelul maxim, e inteligenta, stie cand si cui sa puna intrebari, cand sa insiste si cand sa se lase si toate le face fiind gravida. Dar cu tot Oscarul ei, punctul meu se duce tot catre serial si la capitolul actori/personaje.
Si ultima categorie, muzica. Aici sunt de laudat atat filmul, cat si serialul. Muzica serialului e inspirata din cea a filmului, dar are un aer mai dramatic, mai intunecat. Ambele te duc insa cu gandul la zona aceea inzapezita din Minnesota si la actiunea neobisnuita ce se petrece si in film si in serial. Egalitate in privinta muzicii.
In final trebuie sa spun ca serialul e mult mai reusit ca filmul, dar este avantajat de durata mai lunga, care ofera mai mult timp pentru acomodarea cu atmosfera, atasarea fata de personaje si pentru evolutia lor. Filmul are farmecul lui si povestea este socanta si ciudata si pe micul ecran si pe marele ecran. Ca si note, serialul primeste 9, iar filmul un 7. Recomand totusi sa vedeti mai intai filmul si apoi serialul, pentru ca veti vedea apoi in serial multe hinturi la film. Serialul a inceput in acest moment sa ruleze pe AMC Romania.