Review: Dezastrul din San Andreas

San AndreasDwayne Johnson revine la cinema din 29 mai, in filmul Dezastrul din San Andreas, distribuit de Freeman Entertainment, care va putea fi urmarit in 2D, 3D, 4Dx si IMAX 3D.

Dupa ce falia din San Andreas cedeaza provocand un cutremur catastrofal de peste 9 grade magnitudine in California, un pilot de elicopter de interventie (Dwayne Johnson) si fosta lui sotie (Carla Gugino) isi unesc fortele pentru a-si salva fiica (Alexandra Daddario) prinsa printre daramaturi in San Francisco. Insa interventia lor printre ruine este doar inceputul problemelor, pentru ca lucrurile degenereaza chiar atunci cand ei cred ca totul s-a terminat. Desi scenariul este plin de clisee si nici nu este deosebit in vreun fel, Dezastrul din San Andreas mi-a adus aminte de filmele din anii ’90 – inceputul anilor 2000, pe care le vedeam la ProTV. Stiti la ce ma refer, filmele acelea cu dezastre in diverse locatii (in tuneluri, baraje, orase etc), cu inundatii, eruptii vulcanice si, bineinteles, cutremure. Asta este farmecul principal al filmului si pentru asta trebuie laudat.

Daca trecem la actori, nu sunt prea multe de spus, pentru ca nu este genul de film la care mergi sa vezi roluri de Oscar, dar nici roluri memorabile. Dwayne Johnson si Alexandra Daddario conduc cele doua fire narative. Pe de o parte, Ray, pilotul din echipa de interventie de la Pompieri, care isi foloseste abilitatile si, pentru ca e The Rock, fizicul, pentru a-si salva sotia si fiica din dezastru, dar si pe ceilalti oameni. De celalata parte este Blake, fiica sa, prinsa in San Francisco in timpul cutremurului, care utilizeaza toate trucurile invatate de la tatal ei, pentru a supravietui si a se reintalni cu familia sa. In timpul cutremurului, ea il cunoaste pe Ben, iar cei doi, in mod cliseic, se si indragostesc pana la final.

San Andreas

Cum spuneam, Dezastrul din San Andreas nu este genul de film pe care il vezi pentru poveste sau personaje, ci pentru efecte, iar efectele din acest film sunt desoebite. Cladirile care se darama, incendiile, pamantul care se rupe in doua si valurile uriase, toate sunt realizate cu tehnologie de ultima ora, iar efectul acestui film in 4DX este de neuitat. Spun de 4DX, pentru ca am avut ocazia sa il vad in acest format, nou lansat in Romania, la Cinema City Mega Mall in Bucuresti si pot sa va confirm ca experienta merita.

In final, Dezastrul din San Andreas primeste din partea mea un 7, dar asta nu inseamna ca nu trebuie vazut. Efectele merita vazute pe un ecran cat mai mare, iar factorul nostalgic pentru filmele mai vechi cu dezastre este evident, chiar daca filmul este plin de clisee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *