Review: Cenusareasa
Noul remake live-action marca Disney, Cenusareasa, a ajuns pe marile ecrane. Cunoscuta poveste, ecranizata de Disney pentru prima oara in 1950 sub forma de animatie, este un fel de apogeu al basmelor cu printi si printese. La fel cum Maleficent a fost un remake pentru Sleeping Beauty, Cinderella are acelasi rol, dar, spre deosebire de filmul de anul trecut, nu incearca sa reinventeze povestea, doar sa o readuca in ochii publicului modern. Pentru mine, asta este si o dezamagire, dar sunt totusi multumit ca nu au schimbat radical parti din poveste doar de dragul schimbarilor.
La o distanta de 65 de ani de la premiera animatiei de exceptie realizate de Disney, Cenusareasa readuce in atentia publicului basmul nemuritor care a incantat generatii intregi, intr-un spectacol vizual uimitor.Povestea e deja clasica, asa ca nu intru in amanunte prea mult. Ella (Lily James) este fiica unui negustor bogat, care dupa moartea primei sotii, se recasatoreste cu Lady Tremaine (Cate Blanchett), o vaduva cu doua fiice rasfatate si cam prostute, care spera ca prin aceasta casatorie sa ajunga la un trai de viata mai bun. Cand si tatal Ellei moare, tanara ajunge sa le serveasca practic pe mama si surorile ei vitrege, capatand de la ele si porecla de Cinderella. Urmand insa ultima invatatura a mamei sale (“be brave and be kind”), Ella are parte si de momente placute, ca atunci cand il intalneste pe tanarul Kit (Richard Madden), care se dovedeste a fi Printul. De aici stiti povestea cu balul si pantoful si nu are rost sa mai continui.
Ca tot vorbim de scenariu, per total, noul film reuseste sa surprinda toate momentele esentiale ale primei ecranizari, cu exceptia momentelor muzicale, aproape total eliminate din film. Nu pot sa spun ca asta e un aspect negativ, pentru ca publicul actual nu mai este atat de atras de musicaluri, dar pentru mine, asta a luat parca putin din farmecul basmului, mai ales ca, spre final, descoperim ca Lily James chiar are voce. Cantecele au fost inlocuite cu scene mai dramatice sau mai romantice, care compenseaza natural si fluid partile muzicale din animatie. In rest, totul este la fel, un basm perfect.
Sa discutam putin si despre actori. Lily James face un rol mai bun decat ma asteptam. Lily este credibila, naturala si reprezinta asa cum trebuie personajul Cenusaresei. Am fost foarte sceptic in privinta ei atunci cand am vazut trailerele si nu eram convins, dar dupa vizionare, pot spune ca Cinderella ei poate intra cu usurinta in pantheon-ul printeselor Disney. Printul, da vorbim de Rob Stark, Richard Madden. Cu el, povestea sta cu totul altfel. Dupa rolul din Game of Thrones, stiam ca poate juca printul perfect. Onest, curajos, romantic si poate putin naiv si bineinteles, cu aspectul unui print de basm, Kit este portretizat asa cum trebuie de catre Richard si, spre deosebire de animatie, personajul sau este mult mai bine conturat. Celalalt personaj important din film este Lady Tremaine. Cate Blanchett este perfecta pentru acest rol. O femeie frumoasa, pentru varsta ei, cruda, dar inteligenta, se gandeste numai la binele fiicelor ei, ignorand-o pe Ella. Si personajul ei este mult mai bine conturat decat in animatie, pentru ca filmul ne ofera si o motivatie pentru care ea este atat de rea cu tanara binevoitoare si anume, gelozia. Faptul ca Ella ii aminteste tatalui ei de prima sotie, o face pe Lady Tremaine, noua doamna a casei, sa incerce in orice fel sa elimine prezenta “rivalei” sale din familie. Cate Blanchett cu un zambet machiavelic si o tinuta de epoca este de ajuns pentru a face din acest personaj unul foarte interesant si bine realizat.
La capitolul design si efecte, filmul nu are reprosuri din partea mea. Toate culorile sunt extraordinar de vii si sunt scoase in evidenta, asa cum numai un basm ca Cenusareasa o poate face. Vrajile Ursitoarei, scenele de la bal, design-ul castelului si casei Ellei, toate sunt extrem de reusite. In legatura cu muzica, cu exceptia absentei, aproape totale, a scenelor musical, nu am nimic de spus. Compozitia lui Patrick Doyle ofera fiecarei scene atmosfera de basm de care are nevoie.
Per total, Cenusareasa/Cinderella este un film bun. Un basm adus la viata de Disney, de data aceasta prin actori, dar care insa, ma face sa ma intreb cata nevoie avem de aceste live-action remakes. Cu Beauty and the Beast la orizont, am mari temeri, mai ales ca vorbim de una din cele mai bune animatii Disney realizate vreodata, prima animatie nominalizata vreodata la Best Picture la Oscar. Pana atunci, sa ne bucuram insa de Cenusareasa, un film care primeste nota 8 din partea mea si recomandarea de a-l vedea, mai ales pentru cei mai romantici, pentru copii si tineri, dar si pentru cei care iubesc animatiile clasice Disney.
Cenusareasa intra in cinematografe din 13 martie, distribuit de Forum Film.