Review: Brave

BraveBrave este una din animatiile noi marca Disney-Pixar, aparut in 2012 si care se intoarce putin la farmecul desenelor din copilarie. O altfel de poveste, in care printesa nu e la ananghie,ci este eroul, un spectacol vizual si muzical foarte reusit.

Pana sa incep sa vorbesc despre film, trebuie sa marturisesc ca am o mare slabiciune pentru desenele Disney clasice. Chiar daca dupa anii ’90 Disney a intrat intr-o perioada mai neagra, lipsita de productii proprii semnificative, au reusit sa cumpere Pixar si ne-au oferit prin ei, la inceputul anilor 2000, o multime de desene animate dragute si revolutionare din perspectiva tehnologiei utilizate pentru realizarea lor. Insa toate desenele astea de la Pixar, cu toate nominalizarile lor la Oscar, au pierdut in ochii mei prin lipsa unui ingredient pe care numai Disney il detine si pe care, aparent, nu l-au oferit odata cu banii; este vorba de farmecul acela aparte, pe care il regasim in toate desenele Disney de la Snow White and the Seven Dwarves, pana la Tarzan¬† si pe care imi place sa il numesc “magia Disney”. Asa ca atunci cand pe posterul de la Brave am vazut si Disney alaturi de Pixar, nu am putut decat sa ma bucur si inca de la primul trailer am simtit ca Disney s-a implicat mai mult decat cu numele.

Povestea are un aer de legenda scotiana si ne-o prezinta pe printesa Merida (Kelly Macdonald), hotarata sa isi ia destinul in propriile maini, sfidand vechile traditii. Fiind un spirit liber si luptator, Merida refuza sa se supuna vointei mamei sale, regina Elinor (Emma Thompson), de a se casatori, provocand haos intre clanuri. Printesa gaseste insa o scapare, pentru ca ii este oferita indeplinirea unei dorinte. Bineinteles ca vraja nu functioneaza asa cum s-ar fi asteptat Merida si acum trebuie sa refaca legatura cu mama ei si sa rupa blestemul bazandu-se pe curajul si abilitatile ei de a folosi arcul.

Brave

Animatia este extraordinara, personajele si peisajele fiind pictate intr-un mod deosebit. De punctat ca in productia acestui film, Pixar si-a schimbat pentru prima oara in 25 de ani sistemul de animatie si asta se vede pe tot parcursul filmului (numai parul Meridei este mai detaliat decat multe alte desene in intregimea lor).

Muzica este pe masura animatiei si suntem acompaniati pe intreaga durata a filmului de sunete specifice Scotiei medievale, coloana sonora compusa de Patrick Doyle, asa ca niciodata nu te simti in afara povestii. Din cand in cand avem parte si de “numere muzicale”, dar nu asa cum le vedeam in filmele Disney, cantate de personaje, ci pe fundal, cantate de artisti galici, precum Julie Fowlis sau Mumford & Sons. Dar si aceste cantece sunt bine alese si realizate, pastrand in continuare aerul de legenda, ca niste balade medievale.

BraveBrave surprinde pentru ca nu avem parte de clasica poveste de dragoste intre o printesa si un print si nici de vrajitoarea cea rea care vrea regatul doar pentru ea, ci avem o poveste despre o tanara rebela si despre relatia ei cu mama sa. Interesanta abordare din partea producatorilor si nu am decat cuvinte de apreciere.

In final nu pot decat sa felicit studiourile Pixar pentru ceea ce au realizat si le multumesc si celor de la Disney ca le-au dat putin din ingredientul lor secret si ne-a oferit impreuna o adevarata poveste demna de mostenirea Disney. Brave primeste din partea mea un 9 si recomandarea de a-l vedea cat mai repede.

P.S. Pentru cunoscatorii filmelor Disney las o scena care sigur va aduce aminte de un alt desen special; pentru cei mai noi in acest univers, cu siguranta va deschide apetitul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *