Review: Black Mass: Afaceri Murdare

Black MassJohnny Depp is back, big style! Black Mass: Afaceri Murdare readuce un suflu filmelor cu mafioti si FBI, dar face mai mult de atat, ii da lui Depp ocazia sa ne arate adevaratul sau talent, ingropat in ultima vreme in roluri de mascarici. Regizorul Scott Cooper (Out of the Furnace) reuseste sa recreeze Bostonul anilor ’70-’80 si conflictul puternic Mafie-FBI de la acea vreme, determinandu-si cei doi actori, pe Depp si Joel Edgerton, sa faca niste roluri de Oscar.

In 1970, agentul FBI John Connolly (Joel Edgerton) reuseste sa il convinga pe temutul gangster James „Whitey” Bulger (Johnny Depp) sa colaboreze cu biroul federal de investigatii pentru a elimina un dusman comun: mafia italiana din Boston. Drama surprinde povestea acestei aliante atipice care a scapat de sub control, permitandu-i lui Whitey sa evite legea, sa-si consolideze puterea si sa devina unul dintre cei mai periculosi criminali din istoria orasului. Desi in Romania nu este un subiect cunoscut, filmul reuseste sa iti prezinte toate elementele vietii si crimelor lui Bulger si al “colaborarii” sale cu FBI-ul, adaugand latura psihologica si personala a fiecarui personaj implicat in caz, de la familia si prietenii lui Bulger si pana la agentii FBI care il urmaresc. Scenariul nu urmareste cap-coada activitatea gangsterului, ci sare cateva perioade, din 1975 si pana in 1995, punctand momentele cheie in dezvoltarea mafiei conduse de Jimmy. Cu dialoguri inteligente, dar si dure, scene verosimile si o atmosfera bine creata, Black Mass reuseste sa te prinda in lumea sa, desi poate parea lent uneori.

Black Mass

Punctul forte al filmului sunt insa actorii, cu Depp si Edgerton in frunte. o spun de pe acum, cei doi merita macar o nominalizare la Oscar. Depp revine pe marile ecrane intr-un rol serios si puternic, ce ii pune in valoare talentul. Jimmy Bulger este un psihopat criminal, rece, calculat, dur si inteligent, dar care stie ce inseamna familia si loialitatea, iar Johnny Depp ne arata exact asta. Chiar daca are ceva machiaj, uneori prea vizibil, privirea si chipul sau inspira intotdeauna frica atat in dusmani, cat si in prieteni, in timp ce atitudinea sa il face cu adevarat un lider mafiot. Dar Bulger trece si prin drame personale puternice, cand familia sa, tot ce il face mai uman, incepe sa dispara de langa el, iar Depp joaca fenomenal toate aceste stari. Imediat langa, este si Joel Edgerton, in rolul agentului FBI Conolly, prieten din copilarie cu Jimmy, care vede in colaborarea lor o prietenie puternica. Loial gangsterului, Conolly sufera cel mai mult pe plan personal, dar nu renunta la prietenia sa cu Bulger. Edgerton se afla intr-o perioada de ascensiune, dupa The Gift, pentru care a fost laudat, iar Black Mass ii va oferi din nou ocazia sa primeasca aplauze. Printre alte aparitii notabile se numara: Benedict Cumberbatch ca senatorul William, fratele lui Jimmy; Kevin Bacon, ca agent FBI; Corey Stoll, in rolul procurorului care l-a vanat pe Bulger, dar si Adam Scott (Parks and Recreation), ca un alt agent FBI, cu mustata, ca sa para mai autoritar.

Black Mass

Costumele, cinematografia (desi nu deosebita) si muzica sunt cele care creeaza atmosfera Bostonului condus de mafie. Junkie XL este compozitorul si ma bucur sa il vad atasat unor proiecte din ce in ce mai mari si mai importante (Mad Max: Fury Road), crescand sperantele si increderea in munca sa pentru Batman v Superman.

Black Mass: Afaceri Murdare este un film care merita vazut, daca nu pentru subiect, atunci pentru jocul extraordinar pe care il fac Depp si Edgerton. Un film de 9.5, pe care il recomand!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *