Ready Player One: The geekgasm movie

Visul unei nopti de vara pentru orice geek a ajuns pe marile ecrane! Ready Player One, ecranizarea romanului cu acelasi nume scris de Ernest Cline (il gasiti la Nemira), in regia lui Spielberg, loveste puternic in sufletul oricarui geek si nostalgic si ne invita in fantastica lume OASIS, unde toate personajele noastre preferate din jocuri, filme, carti si benzi desenate prind viata. Descrierea suna bine, cartea este geniala (va garantez), insa cum se prezinta filmul? Pe scurt, este o experienta deosebita pentru orice geek, dar cade in capcana blockbuster, cu o poveste cliseica si multe scene de actiune, in defavoarea dezvoltarii personajelor. Cred ca cel mai bine este sa vedeti filmul si apoi sa cititi si cartea, pentru ca cele doua se vor completa bine.

In 2045, omenirea se afla in haos si la un pas de colaps. Insa lumea si-a gasit refugiul in OASIS, un univers online bazat pe realitate virtuala creat de genialul, dar excentricul James Halliday (Mark Rylance). Dupa moartea sa, Halliday lasa prin testament intreaga lui avere primei persoane, oricare ar fi aceasta, care va gasi „Oul de Paste” ascuns undeva in OASIS. De aici, o competitie acerba porneste in toata lumea. Wade Watts (Tye Sheridan) intra in ametitoarea cursa fantastica si devine unul dintre cei mai vanati utilizatori, dupa ce reuseste sa treaca primul de indiciul initial.

Ready Player One

Daca vrei adrenalina si momente de geekgasm, filmul Ready Player One ti le ofera din plin. Descrierile elementelor nostalgice din carte palesc in fata aparitiei lor pe ecrane (plus ca, multe sunt adaptate pentru a fi gustate de mai multe generatii: King Kong, T-Rexul din Jurassic Park, personajele din Overwatch sau Iron Giant inlocuiesc alte personaje mai obscure din cultura de gameri si cinefili a anilor ’80). Cartea, in schimb, iti ofera o viziune mult mai ampla asupra lumii in care traiesc Wade si prietenii sai si o mult mai buna dezvoltare si evolutie a personajelor. Multe schimbari in film au vizat tocmai personajele, care devin eroii adolescenti clasici din filmele YA, cu toate elementele complementare: dragoste la prima vedere, fizic perfect (chiar si defectele sunt subtile) si… faimoasa revolta impotriva sistemului (despre care nici nu se vorbeste in acesti termeni in carte). Nu stiu de ce a ales Spielberg sa faca asta sau de ce Cline a permis schimbarile, dar uneori sunt de neinteles. Desi nici povestea din carte nu este extraordinar de originala si mizeaza foarte mult pe elementele de nostalgie, autorul a incercat mult mai mult sa o departeze de romanele YA clasice, in timp ce filmul tocmai asta devine.

La capitolul actori, Ready Player One sta foarte bine. Tye Sheridan (cunoscut pentru rolul lui Cyclops din noile filme X-men) ii da viata lui Wade Watts, tanarul erou al filmului. Desi personajul sau este diferit in carte (gras, mai timid, mai fricos si naiv, evoluand ulterior in eroul clasic), apreciez modul in care Sheridan proiecteaza increderea lui Wade, curajul si pasiunea lui pentru tot ce inseamna sa fii geek. Olivia Cooke o joaca pe Art3mis, interesul amoros si eroina filmului, din nou intr-un mod diferit de carte. De fapt, ca sa nu ne mai lungim cu povestile, toti tinerii actori joaca foarte bine rolurile pe care le-au primit, indiferent de cat de diferite sau nu sunt de ce avem in roman. De mentionat sunt insa “batranii”. Mark Rylance pare ca a devenit noul actor preferat al lui Spielberg, iar aici il joaca pe Halliday, creatorul jocului OASIS. Cred ca la el lucrurile au iesit mai bine decat in carte. Un om excentric, ciudat, un neadaptat social am putea spune, dar foarte dragut in naivitatea si pasiunea lui jocuri si filme. Ben Mendelsohn intra in tiparele clasice ale villain-ului britanic, dupa rolurile din Rogue One si Ready Player One. Face treaba buna ca un corporatist malefic, dar nu iese in mod special in evidenta. Din pacate, Simon Pegg apare prea putin, dar, ca intotdeauna, este o placere sa il vezi pe ecran. Aici a fost o pierdere pentru film, pentru ca in carte joaca un rol mai important.

Ready Player One

Despre efectele vizuale am numai cuvinte de lauda si e de asteptat, avand in vedere ca 80% din film se bazeaza pe CGI. Vizual, Ready Player One este superb. Si ca tot vorbim de vizual, fiti foarte atenti la fiecare cadru, e foarte probabil sa gasiti referinte geek la fiecare 10 secunde. Pentru asta, cred ca merita luat si pe Blu-ray cand se va lansa. Pentru orice vanator de easter eggs, filmul e cu siguranta o provocare excelenta din partea lui Spielberg. Muzica este o combinatie interesanta intre John Williams, ale carui sunete epice le auzi in momentele cheie si Alan Silvestri cu stilul sau mai… eroic (vezi filmele Marvel).

Per total Ready Player One este cu siguranta o experienta de trait la cinema, insa nu va asteptati la o capodopera. Veti gusta aventura, actiunea, efectele vizuale si mai ales referintele geek, insa povestea va poate lasa putin dezamagiti. Vedeti filmul, cititi cartea, stiti voi, GEEK ON!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *