Thrillerul SF Arrival – Primul contact soseste la cinema

Primul contactUnul dintre cele mai asteptate thrillere SF ale anului, Arrival / Primul contact, se va lansa la cinema vineri, 11 noiembrie 2016 – simultan in Romania si SUA. Productia a atras deja atentia pe plan international, deopotriva in randul criticilor si al cinefililor, dupa ce in septembrie a obtinut o nominalizare pentru marele premiu, Leul de Aur, la Festivalul de Film de la Venetia. Cu un scenariu inedit si o distributie multi-premiata, Primul contact se anunta a fi una dintre cele mai atractive lansari din toamna aceasta.

Douasprezece nave misterioase aterizeaza in locuri diferite de pe glob, starnind panica. Inainte doar imaginati sau contestati, extraterestrii sunt acum aici, dar nimeni nu stie de ce au venit si ce planuri au. Lumea intreaga lanseaza imediat supozitii, iar marile puteri ameninta sa atace „invadatorii”. In acest context, Dr. Louise Banks (Amy Adams), specialista in lingvistica, este angajata de Guvernul SUA sa descifreze limbajul “intrusilor” pentru a le afla intentiile. Modul in care acestia comunica este insa diferit de orice cunoaste omenirea, astfel incat Banks si colegul fizician Ian Donnelly (Jeremy Renner) se folosesc deopotriva de cifre, litere, sunete si mima in incercarea de a relationa cu doi reprezentanti ai oaspetilor nepoftiti. Miza: soarta planetei. Scopul: de a afla cat mai curand ce ii framanta pe toti: Ce cauta extraterestrii pe Terra? Au venit sa cotropeasca sau doar sa cunoasca omenirea? Sunt periculosi sau pasnici? Cu o abordare neconventionala si eforturi istovitoare, echipa decodeaza, treptat, piese din uriasul puzzle pe care il reprezinta limbajul civilizatiei extraterestre. Intre timp insa, liderii lumii se intrec in ultimatumuri, iar tensiunea generala risca sa degenereze intr-un razboi inter-planetar.

Primul contact

Scenariul surprinde prin abordarea proaspata, oferind o reprezentare nemaiintalnita a ideii de extraterestru, atat in ceea ce priveste infatisarea, cat si exprimarea. Dincolo de contextul SF si efectele vizuale impresionante (nava extraterestra si “pasagerii” sositi din alta galaxie), pelicula pune in prim plan comunicarea, rolul si semnificatia acesteia, oferind publicului o revelatie fonetica si vizuala, dar si un motiv de reflectie: daca limba vorbita ne influenteaza modul de a percepe lumea, oare crearea unui nou limbaj, care sa ne permita sa comunicam cu extraterestrii, ne-ar ajuta sa ne intelegem mai bine pe noi insine? Descoperirea noii forme de civilizatie si relatia care se construieste intre extraterestrii “invadatori” si savantii – soli ridica o serie de intrebari despre adevaruri relative, despre puterea intuitiei si curajul de infrunta necunoscutul, despre orgolii abrupte si convingeri dureroase – toate invaluite intr-o atmosfera de emotie, drama si mister, care tine spectatorii captivi pana in ultima secunda, pentru un deznodamant neasteptat. Mai multe aflam din Arrival / Primul contact, din 11 noiembrie 2016, la cinema.

Protagonista Amy Adams are deja in palmares doua Globuri de Aur, cinci nominalizari la Oscar si cinci la premiile BAFTA, pentru rolurile din Junebug, Doubt, The Fighter, The Master si American Hustle. In acesta din urma a facut echipa cu acelasi Jeremy Renner, la randul sau distins cu doua nominalizari la Oscar, una la BAFTA si una la Globurile de Aur, pentru rolurile din The Hurt Locker si The Town. Din distributia Primul contact il mai recunoastem, in rolul colonelului Weber, pe Forest Whitaker (castigator al unui Oscar, un Glob de Aur si un trofeu BAFTA pentru interpretarea dictatorului ugandez Idi Amin, in The Last King of Scotland).

Regia filmului ii apartine lui Denis Villeneuve, cunoscut pentru productiile Sicario (2015), Prisoners (2013), Incendies (2010), acesta din urma aducandu-i si o nominalizare la premiile BAFTA. Scenariul este realizat de Eric Heisserer, pe baza nuvelei “Story of Your Life”, scrisa de Ted Chiang in 2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *