Pesti, Churchill si minoritati la premiile Oscar 2018

In aceasta noapte la Digi24 si Digi Film urmarim premiile Oscar 2018. Filme deosebite si mai putin deosebite se afla in acest an printre nominalizari. Minoritatile, actorii consacrati, dar si filme mai nonconformiste au ajuns pe lista. Intrebarea ramane: cine pleaca acasa cu statueta celebra? Controversele s-au regasit din plin in discutiile despre premiile din acest an. De la actori cu probleme si pana la zvonuri de plagiat. Dar sa nu ne pierdem in povesti. Pana la urma, ar trebui sa castige cine merita, nu cine are impact social mai mare printre anumite paturi ale societatii. Da, mesajul este important, dar si modul in care il transmiti este la fel de important. Asa ca, fara alte introduceri, iata predictiile mele pentru premiile din acest an!

Cea mai buna animatie

Nominalizati: The Boss Baby, The Breadwinner, Coco, Ferdinand, Loving Vincent

Predictie: Coco

Categoria asta este simpla, nu pentru ca filmele ar fi slabe (desi Lego Batman merita mai mult decat Boss Baby), ci pentru ca gigantul Disney-Pixar va avea intotdeauna avantaj. Coco spune o poveste colorata, simpla, despre familie si iubire, are ceva din magia Disney, dar si multa tristete ca sa provoace plans in cei care il vad. Breadwinner este nu doar deosebit ca animatie, dar spune si o poveste contemporana, despre suferintele oamenilor (si mai ales copiilor si fetelor) din Orientul mijlociu, aflat in continuu razboi. La capitolul animatii, temele sociale nu au mereu succes, ci mai degraba puterea studioului.

Cea mai buna cinematografie

Nominalizati: Blade Runner 2049, Dunkirk, Mudbound, The Shape of Water, Darkest Hour

Predictie: Blade Runner 2049

Aici este o lupta mai puternica si mai serioasa intre BR 2049 si Dunkirk, dar, desi ce a reusit Hoyte van Hoytema in Dunkirk este spectaculos, indiferent cat de lung si pe alocuri plictisitor este BR, Roger Deakins merita premiul

Darkest Hour nu prea avea ce cauta aici, avand in vedere ca 99% din cadre sunt de interior si nu dau pe spate prin spectaculos sau tehnici nemaivazute. Shape of Water e frumos la decoruri si costumatie, dar, din nou, nu ofera ceva nou in materie de filmare.

Cel mai bun scenariu adaptat

Nominalizati: Call me by your name, Disaster artist, Logan, Molly’s Game, Mudbound

Predictie: Call me by your name/ Mudbound

Aici este greu de prezis. Logan este o surpriza frumoasa, dar stim cu totii ca nu va castiga. Lupta se da intre filmele cu minoritati. Sa vedem ce va considera Academia ca e mai important acum: problemele LGBT sau problemele negrilor.

Cel mai bun scenariu original

Nominalizati: The Big Sick, Get Out, Lady Bird, Shape of water, Three billboards outside Ebbing Missouri

Predictie: Three billboards

Pentru mine nu exista indoiala; premiul il merita Three billboards. Comedie, drama, suspans, teme sociale, filmul le contine pe toate, iar pentru asta merita cat mai multe premii. Singurul concurent pentru Three billboards este Get Out, pentru ca minoritati. Acum, sa vedem daca Academia alege calea mai usoara sau face alegerea corecta.

Cea mai buna actrita in rol secundar

Nominalizati: Mary J. Blige, Allison Janney, Lesley Manville, Laurie Metcalf, Octavia Spencer

Predictie: Allison Janey

O alta alegere aparent simpla. Allison Janney merita premiul pentru rolul ei din I, Tonya. Rolul este atat de bine jucat incat nici nu este indoiala. Allison reuseste sa redea pe ecrane o femeie puternica, independenta, o sudista pur sange cu principii clare: lupta pana mori.

Cea mai buna actrita in rol principal

Nominalizati: Sally Hawkins, Frances McDormand, Margot Robbie, Saoirse Ronan, Meryl Streep

Predictie: Frances McDormand

Din nou o categorie unde nu exista dubii. Rolul ei din Three billboards este extraordinar. Cel mai bun rol jucat de o actrita din acest an. La fel ca personajul lui Allison, Frances joaca o femeie puternica, independenta, care nu se teme sa faca lucruri nebunesti pentru a-si transmite mesajul. Nu sunt de lepadat nici alte actrite nominalizate. Sally Hawkins face multe, fara sa vorbeasca aproape deloc in Shape of Water, iar faptul ca Margot Robbie e nominalizata pentru rolul Tonyei este de apreciat. Meryl Streep (The Post) este insa pe lista fara nici un merit, ci doar ca sa mai puna o nominalizare la CV-ul ei deja plin.

Cel mai bun actor in rol secundar

Nominalizati: Sam Rockwell, Christopher Plummer, Richard Jenkins, Woody Harrelson, Willem Dafoe

Predictie: Sam Rockwell

Nici aici nu am niciun dubiu. Sam merita toate laudele pentru rolul sau din Three billboards. Este un rol extrem de puternic, extrem de simplu in aparenta, dar complex in evolutia lui pe parcursul povestii. Plummer si Harrelson nu prea au ce cauta aici, in special Woody, care nu face mare lucru in Three billboards.

Cel mai bun actor in rol principal

Nominalizati: Timothée Chalamet, Daniel Day-Lewis, Daniel Kaluuya, Gary Oldman, Denzel Washington

Predictie: Gary Oldman

O categorie unde pare ca Oldman nu are deloc competitie. Desi Darkest Hour nu este un film extraordinar prin executie, jocul lui Oldman il ridica la un alt standard. Se scufunda in rolul lui Churchill si te impresioneaza dincolo de cuvinte. Poate nu e cel mai bun rol al sau, dar este cu siguranta cel mai bun rol al unui actor de anul acesta. Daniel Kaluuya din Get Out este nominalizat doar pentru ca “minoritate” si sper ca nu va castiga ceva, la fel cum sper ca filmul nu va castiga ceva la aceasta editie a premiilor Oscar, pentru ca este mult supraapreciat filmul.

Cel mai bun regizor

Nominalizati: Christopher Nolan (Dunkirk), Jordan Peele (Get Out), Gret Gerwig (Lady Bird), Paul Thomas Anderson (Phantom Thread), Guillermo del Toro (The Shape of Water)

Predictie: Guillermo del Toro

Faptul ca Three Billboards si Martin McDonagh nu se afla in aceasta lista este incorect, dar nu avem ce face. Guillermo merita premiul in aceasta competitie, desi, minoritatile au din nou un cuvant de spus cu Jordan Peele. Nolan are sanse mici sa castige, pentru ca filmul, desi este superb vizual, duce lipsa de un scenariu provocator si inteligent. Shape of Water este un omagiu frumos la filmele anilor ’50 (in special Creature from the Black Lagoon) si are nu doar decoruri si costumatii superbe sau muzica reusita, ci si dezbateri (mai subtile) asupra discrimarii minoritatilor (fie ca vorbim de negri, LGBT sau creaturi extraterestre).

Cel mai bun film

Nominalizati: Dunkirk, Darkest Hour, Lady Bird, The Post, Phantom Thread, Shape of Water, Three billboards, Get Out, Call me by your name

Predictie: Three billboards

Eu nu am nici o indoiala: cel mai bun film al anului este Three billboards. Am spus deja de ce: scenariu bun, actori deosebiti si o poveste bine spusa. Despre Dunkirk si Darkest Hour am spus deja de ce nu ar merita un premiu (sunt bune, dar numai in 1-2 privinte). Shape of Water ar avea potentialul, dar este si SF. The Post este un alt film de Oscar produs de Spielberg, dupa o reteta deja plictisitoare, iar Get Out si Call me by your name sunt puse acolo pentru ca “minoritati”.

Nu vreau sa fiu rasist sau sa discriminez, dar simplul fapt ca un film este produs de minoritati sau este despre acestea, nu il face un film bun. Cam atat despre predictii, ramane sa aflam impreuna cine castiga!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *