Planeta maimutelor: Razboiul – ultima lupta a lui Caesar

Planeta maimutelorUltima parte a trilogiei Planeta maimutelor inceputa in 2011 a ajuns la final. Razboiul final a sosit, iar Caesar trebuie sa infrunte un ultim dusman pentru a castiga. Doar ca acest dusman nu e ceea ce pare sau cine pare. Matt Reeves ne pacaleste cu titlul filmului. War for the planet of the apes / Planeta maimutelor: Razboiul ascunde un secret, pe care il veti descoperi singuri in film. Sau, puteti citi mai jos o scurta explicatie legata de titlu, care va oferi mai multa lumina asupra adevaratului razboi din acest film. Un film asteptat de toti fanii francizei, un film care merita vazut si un film care te va surprinde la tot pasul cu directiile neasteptate pe care le ia povestea, niciodata calea cea mai simpla.

I did not start this war.

Aceasta este prima replica a lui Caesar (Andy Serkis) din film. Pe cat de adevarata, pe atat de dureroasa. Pe parcursul celorlalte doua filme incepi sa empatizezi cu el, sa tii cu el si sa speri ca poate Caesar si tribul sau vor avea parte de pace. Au fost fugariti de oameni in Rise, apoi au trecut printr-un razboi civil in Dawn, iar acum, ultimii oamenii ii vaneaza ca pe cei mai mari dusmani. Iar ceea ce spune Caesar devine cu atat mai profund. Tot ce vrea este sa isi protejeze familia si pe restul maimutelor, dar este nevoit sa mearga mai departe. Cum spuneam, titlul ascunde un secret. Razboiul pentru suprematie ar putea fi unul in care maimutele si oameni se bat pe campul de lupta, dar nu este. Dimpotriva, este un razboi interior de ambele parti. Pe de o parte, Caesar se lupta cu amintirea lui Koba, care il bantuie si acum si cu instinctele sale, pe de alta parte, omenirea incearca sa gaseasca o cale de supravietuire dupa efectele devastatoare ale virusului.

Planeta maimutelorKoba a incercat sa „cucereasca planeta” prin forta, sa ucida oamenii care ii ieseau in cale si sa demonstreze ca maimutele sunt superioare, fapt pe care il admite si Colonelul (Woody Harrelson) in acest film. Caesar vrea sa demonstreze ca maimutele pot fi altfel. A vazut violenta de care e capabila omenirea, dar si compasiunea si inca spera ca poate prelua cea de-a doua caracteristica a oamenilor. Dar cand violenta ajunge in mijlocul vietii sale si ii distruge tot ce are mai de pret, ce raspuns poate gasi? Razbunarea, crede el. Si asa incepe povestea filmului, ca un revenge story, un western daca vreti. Apoi devine mai mult, devine o drama personala, apoi drama unor civilizatii, una in incercarea de a se ridica, alta in plina cadere. Nu va speriati, avem parte si de actiune, dar pe plan secundar, ca o consecinta a deciziilor luate de personaje, nu ca motor al povestii. Si combatantii s-ar putea sa fie altii decat va asteptati.

Planeta maimutelor: Razboiul este finalul perfect pentru una din cele mai bune trilogii SF din ultima vreme. Daca altii aleg varianta „bigger and badder”, Matt Reeves a ales calea mai grea. Nu inchiei povestea cu o batalie uriasa, o inchei folosindu-te de personajul central. Daca in alte trilogii finalul ne arata cele mai grandioase si epice batalii si cele mai glorioase scene cu protagonistii, aici finalul ne arata cel mai dureros moment al eroului. Da, Caesar se ridica, dar greu, lent, pentru ca durerea nu trece asa usor. Ceea ce a facut Reeves ca regizor si scenarist pentru Dawn si War este demn de lauda.

Apes together strong!

Planeta maimutelorLa partea de joc actoricesc, deja am laudat seria si cu alte ocazii ceea ce fac Andy Serkis si toti cei care se transforma in maimute prin motion capture. Dar o sa repet si o sa adaug. Cel mai mult iese in evident Serkis, desi merita laude si ceilalti. Serkis a si mentionat ca este un privilegiu si o placere pentru el sa joace acest personaj. A avut ocazia sa il joace pe Caesar de la stadiul de pui inocent, pana la liderul din Planeta maimutelor: Razboiul, o figura mitica, aproape biblica. Iar asta se vede in jocul actoricesc. Ceasar este mai intelept, mai puternic si mai uman ca niciodata. Reeves il descrie ca fiind maimuta si om, dar in acelasi timp niciuna dintre ele. A fost crescut de oameni, dar este o maimuta. A ajuns printre semenii sai, dar nu este o maimuta in totalitate. Aceasta latura umana se vede in primul rand in faptul ca vorbeste si in limbajul corpului. Pe parcursul celor trei filme, Caesar a inceput sa aiba o pozitie din ce in ce mai dreapta, din ce in ce mai umana. In Rise este prima maimuta care vorbeste, in Dawn il avem si pe Koba care vorbeste destul de mult (dar el reprezinta violenta preluata de la oameni), iar in War il avem si pe Bad Ape care vorbeste (o maimuta asemanatoare cu el, crescuta printre oameni, pasnica, dar constant abuzata de acestia). Deci, in toata trilogia, Ceasar este singurul care isi dezvolta cu adevarat limbajul oral, spre deosebire de celelalte maimute care continua sa foloseasca limbajul semnelor.

Planeta maimutelorDe partea oamenilor il avem de aceasta data pe Colonel, jucat de Woody Harrelson. Cum spuneam, filmul ne arata un razboi constant, dar mai mult unul interior. Desi Colonelul este extrema violentei umane, o face din nevoia de a-si salva specia. Amenintati de virusul care a evoluat, dar si de existenta maimutelor inteligente, oamenii s-au retras si aproape ca au abandonat lupta, insa nu si el. Nu este atat de evidenta lupta lui interioara, dar idealurile sale sunt si ele in contradictie cu ceea ce vrea Caesar. De aceea, lupta dintre ei nu poate fi una complet fizica, dar nici una complet ideologica. Este un contrast foarte bun si un antagonist bine gandit si ales. Nu avem foarte multe personaje umane relevante, dar se remarca si Nova, o fetita orfana si muta, pe care gasca lui Caesar o ia sub aripa. Tanara Amiah Miller joaca foarte bine si transmite inocenta copilului din generatia „planeta maimutelor”.

Planeta maimutelorLa efecte speciale deja nu mai are rost sa laud Planeta maimutelor: Razboiul. E evident ca merita Oscarul cu varf si indesat. Daca te poti uita la o maimuta CGI si poti empatiza cu ea, e clar ca premiile trebuie sa curga. Muzica lui Michael Giacchino atinge si ea punctul culminant in acest capitol. Nu este epica sau plina de adrenalina, ci profunda si dramatica. Insa ceea ce este de remarcat sunt reiterarea temelor din cele doua filme anterioare si tonurile muzicii din primul film Planeta maimutelor din 1968. Si pentru ca tot am mentionat filmul vechi, fiti atenti la doua nume care va vor fi cunoscute, daca ati vazut originalul.

War for the planet of the apes / Planeta maimutelor: Razboiul este cu siguranta unul dintre cele mai bune filme ale anului, din toate punctele de vedere, dar va fi, cel mai probabil, umbrit din nou de dramele cu negri, minoritati sexuale si oameni cu handicap. Recomandarea de final este sa mergeti sa il vedeti cat mai repede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *