News: Scrisoarea lui John le Carré despre The Night Manager

“A fost cel mai neasteptat miracol din viata mea de scriitor: un roman pe care l-am scris acum douazeci de ani, ingropat adanc in arhivele unei mari companii de filme ce cumparase drepturile dar fara a ajunge la pasul de a face un film, deodata readus la viata si repovestit pentru timpurile noastre. Si inca cum!

In romanul meu, seful spion britanic, era un barbat numit Burr – un om dur, greoi, un tovaras serios, un barbat adevarat si o intoarcere in trecutul meu din lumea secreta, atunci cand femeile ofiteri erau, cel putin, o raritate.

The Night Manager

Dar am dori cu adevarat asta si in 2015: un barbat alb, de varsta mijlocie impotriva unui alt barbat alb de varsta mijlocie si folosind un al treilea barbat mai tanar, alb, de varsta mijlocie, ca arma lui aleasa? 

Nu ne-am dorit. Astfel ca apare – cu multe aplauze din partea mea – incantatoarea Mrs. Burr, prenume Angela, perspicace, curajoasa, pe rand dura si spumoasa si in viata reala, ca si in scenariu, maiestuos gravida. 

Si apoi, cum ar spune Hemingway, asta este povestea. Pentru roman, am pus mult accent pe drama din luxuriantul yacht al ticalosului si extraordinarului traficant de arme, Richard Roper.  Dar yachturile luxoase costa enorm pentru a le inchiria si in filme – doar daca nu vrei sa le scufunzi – tind sa devina repetitive si claustrofobice. Mult mai bine le oferi o insula de miliardar, insorita, cu o somptuoasa vila in centru, in stilul Gatsby si vile imprastiate pentru subalternii sai si protectori. 

The Night ManagerIn zonele de nord ale insulei Mallorca din Spania, am gasit paradisul unui bogatas si l-am mutat pe Richard Roper acolo, impreuna cu mult mai tanara, de o frumusete rapitoare si o inteligenta deruntanta, amanta sa trofeu, Jed.

Dar tot a trebuit sa spunem povestea. Si suntem hotarati sa o spunem astazi. Acum 25 de ani, intriga romanului m-a cucerit – si pe protagonistul meu fictiv Jonathan Pine – din West Cornwall pana in orasul minier Val d’Or din Quebec, pana in Panama si muntii forestieri din Darien. 

Scopul acestor itinerarii ce par fara legatura este de a impiedica o vanzare masiva de armament catre baronii din America Centrala. Furnizorul lor? Domnul Richard Roper, ticalosul meu. 

Dar pana in anul 2015, razboiul drogurilor a fost spus iar si iar, nenumarate filme l-au portretizat iar piata pentru arme ilegale a fost mutata in zonele sangeroase din Orientul Mijlociu, din Siria, Liban si tot Egiptul, unde democratia este omorata de fiecare data cand ridica capul.

Nu am dorit niciodata filmul dupa carte. De fapt, nu am facut. Am vrut filmul filmului. Si noi toti asta am facut. Tot ce am cerut a fost ca interactiunea centrala dintre protagonisti sa ramana intacta si arcul narativ al povestii originale – nu conteaza unde are loc – sa fie in linii mari arcul narativ al romanului, sa exploreze aceleasi tensiuni umane si dorinte iar rezolvarea conflictului dramatic sa fie in aceleasi conditii generale.

The Night ManagerCat despre doamna Burr:  desigur, mi-as fi dorit foarte mult sa-i scriu ei rolul in roman decat sotului ei greoi. Dar nu a fost sa fie atunci. Tot ce pot sa fac acum este sa o primesc cu bratele deschise in familie si sa multumesc stelei mele norocoase pentru faptul ca scriitorul si producatorii au avut intelepciunea sa ii dea viata.

Despre performantele lui Hugh Laurie, Tom Hiddleston, Olivia Colman,Tom Hollander, Elizabeth Debicki, se pot scrie la nesfarsit – mai presus de toate, regia splendita si intransigenta a lui Susanne Bier – pe scurt, ce a devenit intreaga simfonie de opt ore a The Night Manager–  pot doar sa spun ca aduc inapoi acele zile de glorie din anii 70, cand ma uitam pe BBC la Tinker Tailor Soldier Spy prinzand viata in mainile lui Alec Guinness si distributia insiprata ce il inconjura.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *