News: Sange, erotism si activitate paranormala in competitia Dracula Film Festival

Dracula Film Festival33 de filme, cat se poate de noi si inedite, au fost alese in competitiile Dracula Film Festival, care va avea loc la Brasov in perioada 12 – 16 octombrie, la Teatrul “Sica Alexandrescu”, Cinemateca Patria, Cinema One si Centrul Cultural Reduta.

Sase lungmetraje din Rusia, Ungaria, Suedia, Danemarca, Serbia si Marea  Britanie concureaza pentru trofeul Dracula. Unul dintre ele este The Rift (r. Dejan Zecevic, 2016), primul SF care vine din Serbia dupa destramarea Iugoslaviei, si care repune aceasta tara pe harta cinematografului fantastic: investigarea unui satelit prabusit duce la o epidemie de zombie.

Paranormal Drive (r. Oleg Asadulin, 2016) este o productie ruseasca, surprinzator de simpla si eficienta, al carei personaj principal este de fapt o masina de lux posedata, iar The Man Who Was Thursday (r. Balazs Juszt, Ungaria, 2016), un thriller paranormal cu pulsatii erotice, o aduce pentru a doua oara in atentia publicului Dracula Film Festival pe binecunoscuta  actrita Ana Ularu, prezenta si pe genericul filmului de deschidere, Inferno (r. Ron Howard, 2016). In The Open (r. Marc Lahore, 2015, Marea Britanie), unul dintre cele mai frapant de originale filme fantastice ale ultimilor ani, deja multipremiat in circuitul festivalier, trei rebeli joaca tenis in mijlocul pustietatii indraznind sa viseze, desi viata s-a transformat intr-o farsa si sfarsitul lumii se apropie. Cam ce se intampla atunci cand Federer se transforma in Mad Max si Beckett fuzioneaza cu Tank Girl.
O pelicula extrem de fierbinte este si The Giant (r. Johannes Nyholm, 2016), filmul suedez care a facut senzatie la festivalul de la Toronto si care face parte, in acest moment, din competitia celui de la San Sebastian. O poveste superba si foarte emotionanta a triumfului individual si un basm ce explodeaza de vitalitate, simbolistica si culoare. What We Become (r. Bo Mikkelsen, 2015), primul film danez cu zombie cu o productie impresionanta, a fost prezent si in selectia festivalurilor de la Sitges, Bruxelles, Londra si Zagreb. Surprinzator de puternic, nu neaparat din cauza a ceea ce se intampla, ci din cauza a felului in care se intampla, e genul de horror noir, o specie azi pe cale de disparitie.

Cei care vor decide ce film din cele de mai sus va primi trofeul Dracula sunt trei profesionisti, responsabili de festivaluri de gen internationale de prim rang: Magnus Paulsson (Festivalul International de Film Fantastic de la Lund, Suedia), Ian Rattray (Horror Channel FrightFest) si Jonathan Lanaerts, (Festivalul International de Film Fantastic din Bruxelles). Selectia a fost realizata de Anca Gradinariu si Alin Ludu Dumbrava.

In competitia pentru trofeul Little Dracula au fost selectate 19 scurtmetraje, majoritatea europene, dar si din Mexic, Spania si Australia: thrillere psihologice (Autoscopy, Norvegia) si filme fantastice cu sirene (The Orchid and The Wasp, Turcia), filme cu varcolaci romani (Blue Moon, UK) sau cu extrateresti spanioli (Alien Inside, Spania). Nu pot lipsi filmele cu zombie (We Together, USA) si filmele cu criminali notorii (Beer Cellar,  UK).

Opt filme care inoveaza din scenariu, regie sau care beneficiaza de abordari vizuale memorabile se regasesc in competitia de scurtmetraje romanesti. Este primul an in care exista  2 animatii in competitie, foarte variante stilistic si atent mestesugite, fie din desen manual (Mama, tata, trebuie sa va spun ceva, r. Paul Muresan), fie din colaj si grafica pe calculator (Cutia alba, r. Mihai Pacurar). O alta premiera pentru aceasta sectiune este si prezenta unui thriller erotic supranatural (Puzzled, r. Tudor Botezatu). Nu lipsesc filmele cu supranatural 100% autohton, cum sunt Ma cheama Costin, in regia lui Radu Potcoava, si  40 de zile al lui Sorin Tanase. Competitia include si unul dintre cele mai brutale thrillere de scurtmetraj din cinematografia romaneasca, Investitia perfecta, in regia lui Ibolya Simo, precum si o distopie despre extinctia viselor (Vise de vanzare, r. Vlad Buzaianu).

Din juriul competitiei de scurtmetraje fac parte Alexandra Safriuc, co-fondator ShortsUp, binecunoscutul DJ si realizator radio George Andreescu aka Gojira si Silviu Gherman, scriitor, muzician si actor. Selectia competitiilor de scurtmetraj international si scurtmetraj romanesc a fost realizata de Cristian Marculescu.

Dracula Film Festival va avea loc in Brasov, in perioada 12 – 16 octombrie, la Teatrul “Sica Alexandrescu”, Cinemateca Patria, Cinema One si Centrul Cultural Reduta. Dracula Film Festival este un eveniment anual organizat de Asociatia Culturala Fanzin si prezentat de Viasat History. Festivalul este finantat de Primaria Municipiului Brasov, Consiliul Judetean Brasov si Centrul National al Cinematografiei.

Sponsori: Silva, Selgros Cash & Cary, Coresi Shopping Resort, Arvato Bertelsmann, Optiplaza, Police, Romarg, Radacini Motors, Zizin ape minerale naturale, Romarg, Liliac
Partener culinar: Sergiana Poiana Marului
Masina oficiala: Mazda
Clubul festivalului: Rockstadt
Cafenele oficiale: HOF, Tipografia, Cafeteca
Parteneri media: KISS TV, KISS FM, Cinemap, Zile si Nopti, Vice, Catavencii, Observatorul Cultural AaRC.ro, cinefan.ro, MovieNews.ro, urban.ro, horrorum.ro, dinfilme.ro, @FILM
Parteneri media locali: bizbrasov.ro, fwdbv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *