Mini-seria „Istoria filmelor horror cu Eli Roth” debutează duminică la AMC

Eli Roth
Duminică, 14 iulie, debutează la AMC, de la ora 23:25, mini-seria Istoria filmelor horror cu Eli Roth/AMC Visionaries: Eli Roth’s History of Horror, o cronică în șapte episoade a celor mai vizibile și mai influente horror-uri din toate timpurile, însoțite de comentariile unor monștri sacri ai genului, dar și ale fanilor, producătorilor și istoricilor.

Stephen King, Quentin Tarantino, Jordan Peele, Jason Blum, Robert Englund, Linda Balir, Tippi Hedren, Rob Zombie, Haley Joel Osment, Jack Black, Jamie Lee Curtis și alții conduc telespectatorii, cu fiecare nou episod, în inima genului care a adus fiori atâtor generații. Dezbaterile academice alternează cu momentele de adresare cordială, iar efectul este că telespectatorii vor dori să revadă fiecare film discutat.

Asemănător cu Story of Science Fiction a lui James Cameron, Istoria filmelor horror cu Eli Roth explorează evoluția horrorului de-a lungul timpului, a modului în care a influențat societatea, precum și a motivelor pentru care fanii fideli continuă să fie dependenți de senzația groazei. Se pare că horror-ul permite publicului să trăiască emoţii negative precum frica şi anxietatea într-un spaţiu sigur. Frica activează mecanismele de apărare şi ne permite să dezvoltăm și exersăm tehnici de autoprotecţie.

Fiecare episod a câte 50 de minute abordează un sub-gen, documentarul lui Eli Roth acoperind totul – de la filmele cu zombie, vampiri, demoni, la cele cu criminali, fantome sau monștri. Roth asigură voice-over-ul de-a lungul întregii povestiri, servind și ca moderator.

Eli Roth

În cadrul primului episod – despre zombie – există referințe la primele filme ale genului, precum cele cu Bela Lugosi. Un timp semnificativ este dedicat filmelor lui George Romero, pe măsură ce specialiștii dezbat ce influență a avut Night of the Living Dead sau Dawn of the Dead. Eli Roth l-a invitat pe Edgar Wright (Shaun of the Dead, The World’s End) să discute despre influențele acestor clasice asupra filmelor sale. Apoi Eli Roth îl invită pe Max Brooks, autorul “World War Z și un fan al horror-ului în general. Există și momente cu Quentin Tarantino și Chris Hardwick, vorbind despre filmele care i-au influențat.

Subgenului „slasher” îi sunt dedicate două părți, discuțiile fiind despre Halloween, Friday the 13th, A Nightmare on Elm Street, Scream, Candyman, Maniac, Hostel, Saw, Tăcerea mieilor. Analiza acestor filme nu dezbate calitatea artistică, ci modul în care regizorii au încercat să transmită un mesaj dincolo de vărsările de sânge și de sperieturi.

Rosemary’s Babyși The Exorcist sunt analizate în cel de-al patrulea episod, ca și frica de posesiuni și demoni interiori. Următorul episod este dedicat monștrilor de tot felul, seria încheindu-se cu tema vampirilor.

Despre Eli Roth

Actor și regizor american, Eli Roth este creatorul unor producţii elogiate precum Cabin Fever şi seria de mare succes Hostel – Căminul ororilor. Eli Roth a apărut în lumea filmului în anul 2002, în cadrul Festivalului de Film de la Toronto, cu pelicula lui de debut, Cabin Fever. Quentin Tarantino l-a numit „viitorul filmului de groază” ântr-un interviu acordat revistei Premiere. În 2013, semna regia șocantului The Green Inferno, despre un trib de canibali. Cel mai recent, Eli Roth introducea genul horror copiilor, odată cu regia filmului Misterul ceasului din perete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *