Love Death + Robots: O capodopera marca Netflix
Love Death + Robots este prima productie Netflix despre care pot spune, cu mana pe inima, ca este o adevarata capodopera! Pana acum, sezonul 3 din Daredevil a fost singura productie despre care am scris numai de bine, dar, pentru care nu am indraznit sa folosesc cuvantul “capodopera”. Gata, era de critici la adresa productiilor Netflix a luat sfarsit. Love Death + Robots este cel mai curajos, impresionant si nebunesc proiect al lor. Inca de cand s-a anuntat ca David Fincher si Tim Miller vor produce aceasta antologie, am fost extrem de curios. Nu doar ca vorbim de o antologie de animatii (cu exceptia unui singur filmulet), dar este si o productie NSWF in care, diversi regizori, sub indrumarea celor 2, incearca sa aduca la viata povestile niciodata ecranizate ale un autori SF importanti, dar si sa puna pe ecrane tot felul de idei originale si nebunesti, pe care nimeni nu a vrut sau a avut curajul, pana acum, sa o faca. Vorbim de o serie de short movies, fiecare cu subiectul si povestea sa, unite de temele centrale ale antologiei: dragostea (de multe ori sex), moartea (in diverse forme) si robotii (elementul de SF, in general).
Antologia contine 18 filmulete destul de diferite, unele horror, altele fantasy, altele SF, cu o multitudine de stiluri de animatie, insa toate sunt, cel putin din punct de vedere vizual, superbe. Spider-Man: Into the Spider-Verse este singura animatie recenta care a reusit sa aduca vizualul la un alt nivel, iar Love Death + Robots nu se lasa mai prejos. Tot felul de studiouri de animatie si efecte vizuale si-au pus la bataie experienta, pentru a crea o antologie care sa impresioneze. Pentru ca sunt atat de diferite, o sa vorbesc despre fiecare short movie in parte, dar, inainte de asta, o sa prezint ce m-a impresionat la antologie in sine. In primul rand, viziunea celor 2 producatori. Proiectul a inceput inca din 2011, cu incercarea lui Fincher si a lui Miller de a readuce pe ecrane Heavy Metal, o serie de comics-uri SF, ecranizata si in anii ’80. Proiectul lor original nu s-a materializat, insa amandoi doreau sa aduca pe ecrane un Heavy Metal adaptat pentru noua generatie, care putea beneficia de cea mai noua tehnologie in ceea ce priveste efectele vizuale si care sa contina povesti relevante si deosebite. In cele din urma, Netflix a fost de acord sa isi asume riscul de a sustine proiectul si de a vedea cum va fi primit de public. Din partea mea, Love Death + Robots primeste numai aplauze, iar Netflix, respectul meu pentru riscul asumat. Un alt aspect care mi-a placut, a fost acela ca antologia contine atat povesti dark, triste si demoralizatoare, cat si povesti amuzante, usoare, cu happy-ending, iar mixul dintre cele doua stiluri este perfect. Sunt sigur ca seria va sta la baza carierei unor viitori regizori buni de SF si fantasy, insa vedem ce va spune timpul. Acum, sa vorbim despre filme.
Sonnie’s Edge
In lumea underground a luptelor intre bestii controlate mental de oameni, Sonnie este de neinvins, dar ascunde un mare secret. Primul film te loveste din plin si te convinge sa ramai cu Netflixul pornit! Lupte brutale (BRUTALE am zis) intre monstrii si 2 twist-uri suprinzatoare in doar 15 minute. Regizorul este Dave Wilson, care va debuta in 2020 cu Bloodshot (ecranizare cu Vin Diesel a unui personaj din comics-urile Valiant). Filmuletul e numai bun pentru a-ti deschide apetitul si este o ecranizare a unei nuvele scrise de Peter F. Hamilton, cunoscut autor SF. Pregatiti-va pentru multa violenta.
Three Robots
Dupa un film plin de sange si lupte, primim un fel de comedioara post-apocaliptica, in care 3 roboti fac un tur al unui oras, intr-o lume in care oamenii sunt demult morti. Three Robots este o ecranizare dupa o nuvela a lui John Scalzi (care chiar stie sa imbine comedia in SF-urile sale; recomand seria Razboiul Batranilor). Intre scene extrem de amuzante in care robotii dezbat utilitatea unor lucruri care noua ni se par extrem de comune (mingea, pisica, restaurantele), povestea ascunde un mesaj de avertisment pentru oamenii care distrug tot ce ii inconjoara. Si da, pisica din poza de mai sus joaca un rol important.
The Witness
Una dintre povestile in care elementul de SF este mai mult un background. Filmul este un thriller in care o femeie, martora unei crime, fuge de criminal printr-un Hong Kong futuristic si este una dintre putinele productii 100% originale din antologie, fiind scrisa si regizata de Alberto Mielgo, care a lucrat si la Spider-Man: Into the Spider-Verse, deci, sa nu va mire asemanarile vizuale. Si atentie mare la copii cand va uitati la acest short, caci este cel mai NSFW dintre toate, implicand o intreaga scena intr-un club de striptease BDSM.
Suits
Un filmulet in care o comunitate de fermieri isi protejeaza terenurile impotriva unor extraterestrii, folosindu-se de robotii lor. Un fel de Pacific Rim la ferma. Una din povestile mai light, in special datorita animatiei, un mix de 2D cu 3D, care da impresia de pictura cu pensula. Filmul este o adaptare a unei nuvele de Steve Lewis.
Sucker of Souls
Printre cele mai slabe filme din antologie, atat ca animatie, cat si ca poveste, Sucker of Souls este o adaptare dupa nuvela cu acelasi nume scrisa de Kirsten Cross. Filmul este despre un arheolog si o echipa de mercenari care descopera mormantul lui… Dracula. Cel mai interesant aspect la acest film este ca Dracula chiar vorbeste romana, cam stricata de americanul care se chinuie sa vorbeasca, dar pana la urma romana. Ah, si faptul ca vampirul se teme de pisici. Animatia e cam dezamagitoare si asta e ciudat, tinand cont ca, regizorul Owen Sullivan a lucrat la productii precum Killing Joke, Young Justice si Legend of Korra.
When The Yogurt Took Over
O alta ecranizare dupa o nuvela de John Scalzi, filmul de 6 minute imagineaza o lume in care iaurtul capata inteligenta si cucereste lumea. E unul din filmuletele amuzante, care mai atenueaza impactul puternic al filmelor mai profunde sau mai violente.
Beyond The Aquila Rift
Filmuletul de 15 minute este una dintre primele ecranizari ale povestilor lui Alastair Reynolds, un alt autor SF cunoscut fanilor genului. Povestea este una dintre cele mai profunde si mai disturbing dintre toate incluse in antologie. In urma unei erori de navigatie, echipajul unei nave spatiale se trezeste pe o statie spatiala aflata la mii de ani lumina de casa. Socul principal nu este singura supriza, caci nimic nu este ceea ce pare. Povestea seamana putin cu Matrix, insa ceea ce face acest film sa aiba un impact foarte puternic sunt efectele vizuale. CGI-ul este atat de realist, incat iti ia cateva minute sa iti dai seama ca te uiti la oameni generati pe calculator si nu la actori reali. Iar twist-ul si imaginile finale, cuplate cu un cantec superb (cel de mai jos), te lasa cu multe intrebari despre ce inseamna viata si realitatea.
Good Hunting
O alta ecranizare, de data asta din partea asiatica a lumii. Good hunting este adaptarea unei povesti scrise de Ken Liu, cel care a tradus seria Problema celor trei corpuri, pentru scriitorul chinez Cixin. Filmul ne arata un colt de China in care magia e pe moarte, iar revolutia industriala ameninta cu distrugerea tuturor elementelor fantastice. Fiul unui vanator de demoni se imprieteneste cu o huli jing (o vulpe demon care se poate transforma in femeie), insa revolutia industriala il forteaza sa devina mecanic. Intr-un stil steampunk si folosind metafore, filmul ne arata ca, desi tehnologia pare sa distruga magia, aceasta continua sa existe intr-o forma adaptata noilor conditii.
The Dump
The garbage is alive! Cam asta e concluzia acestui filmulet, ecranizare a unei povesti de Joe Lansdale, scriitor de horror. Desi animatia este destul de buna, filmul mi s-a parut o ocazie ratata de a adapta o poveste cu adevarat horror, care lipseste cumva din Love Death + Robots. Serveste mai degraba ca avertisment cu privire la ritmul exponential in care producem gunoaie, care vor ajunge sa ne inghita sau sa ne fie animale de companie.
Shape-Shifters
Varcolaci in razboiul din Afganistan. Cam asta e povestea acestui filmulet de 15 minute, care reuseste sa transmita intr-un timp scurt si intr-un mod neobisnuit un mesaj puternic despre discriminarea in armata (o problema majora la americani). Regizat de Gabriele Pennacchioli, care a lucrat la filme precum Kung Fu Panda si How to train your dragon si care are si rolul de regizor supervizor pentru intreaga antologie Love Death + Robots, filmul este adaptarea unei povesti scrise de Marko Kloos, un autor SF de care eu nu am auzit, care mai are o poveste ecranizata in aceasta antologie. Inca un aspect bun al acestei antologii: ies la lumina creatori de povesti pana acum necunoscuti pentru unii dintre noi. Atentie, caci si Shape-Shifters contine scene de lupta extrem de brutale, dar e o placere sa privesti varcolaci sfartecandu-se.
Helping Hand
Superb din punct de vedere vizual, Helping hand este cam dezamagitor ca poveste, pentru ca e de fapt varianta super scurta a lui Gravity. Mai multe nu spun, decat ca inceputul contine o referinta la Alien.
Fish Night
Unul dintre cele mai ciudate filmulete din antologie, dar si cu un stil vizual aparte, Fish Night este o alta ecranizare dupa Joe Lansdale. Doi agenti de vanzari fac pana in desert, iar noaptea aduce cu ea fantomele unei lumi demult uitate. Filmul atrage atentia prin stilul de animatie specific jocurilor Telltale si este creatia celor de la Platige, care au creat cinematics pentru jocuri precum Witcher 3, Metro Exodus si Frostpunk.
Lucky 13
Un film SF despre un pilot si nava sa de lupta, bazat pe o poveste scrisa de Marko Kloos. Un rasfat vizual pentru ochi, cu o drama interesanta la mijloc, Lucky 13 este o alta productie in care, pentru un timp scurt, nu stii daca te uiti la actori reali sau CGI. Plin de adrenalina si lupte SF, filmul iese in evidenta si prin faptul ca in rol principal o avem pe Samira Wiley, cunoscuta pentru Handmaid’s Tale si Orange is the new black. In general, filmele nu sunt acaparate de voci sau fete cunoscute, insa Lucky 13 este unul dintre putinele din Love Death + Robots care contine actori familiari.
Zima Blue
Cea de-a doua ecranizare (in istoria cinematografica) a unei povesti de Alastair Reynolds (pe langa Aquila din aceeasi antologie), filmul ne arata viata unui pictor galactic. Stilul seamana mult cu cel din seria Samurai Jack, dar este realizat de studiourile Passion, care au lucrat si la videoclipurile trupei Gorillaz. Povestea nu este deosebita, insa culorile si modul in care este desenat si animat filmul, fac din Zima Blue unul dintre cele mai bune filmulete din antologie.
Blind Spot
O gasca de cyborgi incearca sa fure un cip dintr-un convoi bine aparat. Una din putinele productii 100% originale, filmul este scris si regizat de Vitaly Shushko si are mult potential. Animatia este foarte buna, insa lumea din film este extrem de interesanta. Cine sunt acesti cyborgi? Par a fi un fel de Robin Hoozi ai unui viitor post-apocaliptic. Este mult potential in spatele acestei povesti si poate vom ajunge sa vedem mai multe. Oricum, filmul are destula actiune si adrenalina in cele doar 8 minute.
Ice Age
Poate cel mai cuminte dintre toate filmele din Love Death + Robots, insa nu neaparat cel mai slab. Regizat chiar de Tim Miller, cu Topher Grace si Mary Elizabeth Winstead in rolurile centrale, Ice Age este si singurul film live-action. Un tanar cuplu descopera ca in congelatorul lor se ascunde o adevarata civilizatie. Nu e nimic de speriat, nimic apocaliptic sau extrem de SF in acest film, insa serveste ca o pauza binevenita intre filmele mai hardcore din antologie. Adaptare dupa o poveste scurta scrisa de Michael Swanwick.
Alternate Histories
6 scenarii incare Hitler moare inainte sa se ridice la putere! John Scalzi e un geniu al umorului SF, iar aceasta adaptare e o noua dovada. Scurt, dar extrem de amuzant, cu o animatie copilareasca, intentionat, filmul serveste ca un demo pentru un joc fictiv in care poti testa istorii alternative, schimband evenimente majore din istorie. O ultima gura de aer curat, inainte de ultimul film din antologie.
Secret War
Ultimul film din Love Death + Robots incheie antologia in mod apoteotic. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, o trupa a Armatei Rosii vaneaza niste monstrii chemati de magia neagra in adancurile padurilor rusesti. Si acest film este foarte realist in ceea ce priveste vizualul, personajele parand oameni reali. Ecranizare a unei povesti scrise de David W. Amendola, Secret War este un final frumos pentru antologie. Plin de actiune, adrenalina, horror si suspans, are o atmosfera demna de primele jocuri Metro, amestecat cu povestea din spatele Hellboy (ocultismul si magia neagra in razboi).
Intr-un final, va indemn sa vedeti neaparat Love Death + Robots. Trebuie sa le aratam celor de la Netflix ca riscul asumat a meritat si ca ne plac astfel de productii. Poate ii convingem sa continue colaborarea cu Fincher si Miller pentru alt sezon al antologiei sau chiar o dezvoltare in filme de lungmetraj a unora dintre filmele scurte. O adevarata capodopera de la Netflix.