John Wick 2 sau cum sa faci un film bun de actiune

John Wick 2Dupa succesul filmului din 2014, asasinul jucat de Keanu Reeves se intoarce in John Wick 2. Echipa din spatele lui John Wick revine si pentru sequel si demonstreaza ca poti face o continuare cel putin la fel de buna ca primul film. Cu mai multa actiune, mai multe victime ale asasinului si mai multa mitologie, John Wick 2 isi stabileste locul in topul celor mai bune filme de actiune din ultimii ani (vorbim de actiune pura, nu de comicbook movies sau nebuniile de tip Fast&Furious). Pe scurt, mergeti sa vedeti filmul! Acum, mai multe detalii.

Povestea este o continuare directa a primului film. Planul lui John de a-si relua viata de civil linistit este dat peste cap de gangsterul italian Santino D’Antonio (Riccardo Scamarcio), care se prezinta la usa sa cu o „marca” din aur, silindu-l sa isi plateasca vechile datorii. Tinand cont de recomandarea lui Winston (Ian McShane), pivotul societatii secrete de asasini The Continental, care-i repeta ca trebuie sa respecte stravechiul cod al organizatiei, John accepta in sila sarcina pe care i-o incredinteaza Santino: aceea de a-i lichida propria sora, Gianna (Claudia Gerini), nemiloasa conducatoare a sindicatului crimei italian Camorra.

John Wick 2

Daca in primul film, scenariul scris tot de regizorul Chad Stahelski era o poveste de razbunare din motive emotionale, John Wick 2 il pune in prim plan pe asasinul de dinainte. Jumatate din film, practic, John Wick este intr-o misiune clasica. Este un lucru bun, pentru ca il vedem astfel mult mai calculat si mai rece, actionand nu neaparat din instinct, ci strategic. Plus, primim cu aceasta ocazie mult mai multe detalii despre organizatia de asasini din care a facut el parte, dar si despre aceasta societate: de unde iau arme, unde stau, cum se pregatesc pentru o misiune si, mai ales, cum functioneaza. Cand John Wick ajunge la Roma si incepe sa adune informatii,  sa isi ia arme si sa faca alte pregatiri pentru asasinat, dar si imediat dupa, in indeplinirea misiunii, am avut un sentiment de deja vu. Mi-am dat seama ca ceea ce nu a reusit Ubisoft nici in jocuri, dar mai ales in film, a reusit John Wick 2. E vorba de asasinii din prezent, din lumea moderna. Tot ce face John Wick in misiunea lui te duce cu gandul la o asasinare a lui Ezio, adaptata la anul 2017. Incheind paranteza, abia in a doua parte, filmul se intoarce la ideea de razbunare, de data aceasta doar de dragul razbunarii, nu dintr-un motiv emotional. Asta e putin un minus, dar treci repede peste cand vezi restul filmului.

John Wick 2

Trecand la actori si personaje, Keanu Reeves se pare ca si-a regasit locul in Hollywood. Sa recunoastem, in afara de trilogia Matrix, mai are el ceva notabil in portofoliu? John Wick se pare ca i-a prins foarte bine si merita toata lauda. Nu doar ca stie sa puna o fata de asasin rece si infricosator (Boogeyman), dar omul isi face singur cascadoriile si stie arte martiale (aplicate delicios in film). Deci, am stabilit ca Keanu e perfect in acest rol. Ian McShane este un deliciu in acest film, la fel ca in primul. Personajul sau, Winston, administrator al hotelului Continental din new York e pe cat de charming si carismatic, pe cat e de al dracu atunci cand il supara cineva. Cumva, in toata aceasta lume de criminali, Winston functioneaza ca o busola morala. Ok, e si el de acord cu asasinatele, ca doar asta e organizatia, dar tine la codul lor etic. O mentiune merita si Ruby Rose (Orange is the new black) in rolul unei asasine mute care il vaneaza pe John. Interactiunile celor doi sunt foarte amuzante. Evident, nu trebuie sa il uitam pe Laurence Fishburne, intr-un rol scurt, dar simpatic. Atentie! Un easter egg foarte misto e ascuns in dialogul celor doi. Nu in ultimul rand, avem si un villain. Santino D’Antonio, jucat de Riccardo Scamarcio, este un villain clasic: vrea sa cucereasca lumea, ma rog, la scara mai mica, lumea interlopa din New York. Si e uratel si e nesimtit si e neloial si toate lucrurile care te fac sa urasti un personaj. Din pacate, nici actorul nu are destul carisma, iar Santino devine un personaj tipic villainilor Marvel: e acolo ca sa bata eroul pe cineva.

John Wick 2Regizorul Chad Stahelski a fost cascador si coordonator de cascadorii in multe filme de actiune, iar John Wick a fost primul film regizat (si scris) de el. Experienta lui se vede din plin in John Wick 2, caci avem parte de unele din cele mai bune scene de lupta din ultimii ani. Coregrafia este deosebita, iar combinatia de arte martiale, impuscaturi si gun-fu este delicioasa. Se mai adauga si cinematografia lui Dan Laustsen, alaturi de coloana sonora a lui Tyler Bates (un amestec modern de dubstep, muzica clasica, western si action movie music) si avem in John Wick 2 un adevarat film de actiune.

Pe final, repet indemnul de la inceput: mergeti sa vedeti filmul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *