James Cameron: Povestea SF-ului, la AMC Romania din 7 iulie

James Cameron

AMC Visionaries: James Cameron’s Story of Science Fiction/ James Cameron: Povestea stiintifico-fantasticului arunca o privire exclusiva in culisele istoriei unui gen de filme care sta la baza culturii pop contemporane. In fiecare dintre cele 6 parti ale acestei serii-documentar, scenaristul, regizorul si producatorul laureat cu Oscar, James Cameron va explora originile science fiction-ului, viziunilor futuriste si fascinatiei noastre pentru lumea SF, prin intermediul interviurilor cu povestitori de renume, vedete si nume ale caror cariere au definit genul acesta de filme, ca: Steven Spielberg, George Lucas, Ridley Scott, Christopher Nolan, Arnold Schwarzenegger, Will Smith si Sigourney Weaver. Cameron ne poarta intr-o calatorie initiatica menita sa ne ajute sa intelegem de unde provin ideile SF si incotro ne ghideaza ele. AMC Visionaries este o serie-documentar marca AMC, in care artisti de renume ne spun povesti secrete si legende fascinante din culisele lumii lor. Seria va incepe sa fie difuzata la AMC Romania din 7 iulie, in fiecare sambata la ora 15:00.

Pe langa seria difuzata in primavara aceasta pe AMC, Istoria secreta a benzilor desenate (cu Robert Kirkman), postul urmeaza sa mai dea si AMC Visionaries: Eli Roth’s History of Horror si AMC Visionaries: Rap Yearbook.

James Cameron

EPISODUL 1: ALIEN LIFE

Science fiction-ul este plin de lumi extraterestre, numai bune de explorat. Ce ne pot invata extraterestrii despre ce inseamna sa fii om?

Extratestrii din alte lumi sunt o marca inregistrata a SF-urilor inca de cand H.G. Wells a popularizat ideea martienilor, in Razboiul lumilor. Daca acestia exista ori ba este o intrebare fara raspuns, dar nu putem nega faptul ca omuletii verzi ne-au fascinat si ne-au infricosat de la Wells incoace, de la Intalnire de gradul trei, la Ziua Independentei. Science fiction-ul a folosit extraterestrii ca o metafora pentru a explora idei puternice despre comunicare, colonizare, politica, putere si modul in care ne comportam intre noi. In acest episod, James Cameron sta de vorba cu invitati precum Steven Spielberg, Will Smith si Jeff Goldblum despre ce inseamna viata extraterestra si primul nostru contact posibil.

James Cameron

EPISODUL 2: SPACE EXPLORATION

Vom calatori vreodata spre stele, asa cum ne imaginam in scenariile SF? James Cameron incearca sa gaseasca raspunsul la aceasta intrebare alaturi de invitati precum George Lucas.

Pentru multi dintre noi, SF-ul si navele spatiale sunt doua fete ale aceleiasi monede. De la H.G. Wells si Jules Verne incoace, calatoria spre stele a fost o tema centrala si o promisiune clara a povestilor SF. Scriitori ca Arthur C. Clarke, Robert Heinlein si Ray Bradbury au plecat de la aceasta idee si au pus bazele unor francize moderne ca Star Trek si Star Wars. Ce ne asteapta in spatiu oare si cum ne vor schimba aceste descoperiri?

James Cameron

EPISODUL 3: MONSTERS

De ce ne e frica si de ce ne place atat de mult sentimentul? Cand James Cameron sta de vorba cu Guillermo del Toro, stii ca va fi o discutie interesanta.

Monstrii SF ne permit sa ne exploram ungherele intunecate ale sufletelor – a caror existenta nu prea vrem sa o admitem. Aceste creaturi inspirate de realitate ne reduc temerile (de necunoscut, de a gresi, de cei din jur), transformandu-le in prezente vizibile. Sf-ul a aparut gratie monstrilor: romanul lui Mary Shelley, Frankenstein este considerat a fi prima opera care exploreaza stiinta si impactul ei asupra societatii. De la Godzilla la Jurassic Park, de la Creatura la Stranger Things, in acest episod exploram cum a folosit science fiction-ul puterea fricii.

James Cameron

EPISODUL 4: DARK FUTURES

Ce se intampla cand vine sfarsitul lumii? In acest episod, James Cameron sta de vorba cu specialisti in efecte speciale, actori si Christopher Nolan pentru a incerca sa inteleaga cum ar arata sfarsitul lumii.

SF-ul este plin de distopii si lumi post-apocaliptice care reflecta fascinatia noastra pentru sfarsitul lumii. Cum va arata acesta? Ne vom da oare seama ca il traim? Si cum am putea supravietui? Aceste intrebari sunt centrale tematicii SF a unui viitor intunecat. Teama de sisteme de guvernamant brutale a creat opere ca 1984 si Jocurile foamei, iar imagini ale unei societati prabusite stau la baza unor povesti ca The Walking Dead. Si daca avem o apocalipsa, trebuie sa avem si un grup de supravietuitori post-apocaliptici care incearca sa reconstruiasca societatea, pentru ca omenirea e greu de distrus complet.

EPISODUL 5: INTELLIGENT MACHINES

James CameronRobotii viitorului – ne vor salva sau ne vor aduce pieirea? Poza spune totul! James Cameron si Arnold la aceeasi masa, vorbind despre unul din cele mai importante filme SF din ultimele decenii.

Robotii SF sunt intruchiparea ambulanta a unei idei fascinante: inteligenta artificiala. In ciuda avertismentelor date de Stephen Hawking si Elon Musk, AI-ul ramane o idee care cuprinde, in masuri egale, promisiune si pericol. De la inceputurile SF-ului (ca Metropolis), la pietre de hotar ale genului (ca Terminator) si pana la hituri de box-office (ca Her), masinariile inteligente sunt o fantana nesecata de idei. Si pe buna dreptate: aceste tehnologii odinioara distanta si potential periculoase nu mai par atat de indepartate.

EPISODUL 6: TIME TRAVEL

James CameronPutem calatori in timp si, daca da, ne putem schimba soarta? In acest ultim episod, James Cameron sta de vorba din nou cu Arnold, dar si cu Robert Patrick (T-1000 din Terminator 2) si alti invitati pentru a dezlega misterele calatoriei in timp.

Calatoria in timp este una dintre cele mai tentante idei din science fiction. H.G. Wells a inventat conceptul de masina care poate calatori in timp in Masina timpului, iar de atunci scriitorii si autorii de film au explorat posibilitatile, paradoxurile si capcanele acestei idei. Exista oare linii temporale multiple? Ne putem schimba soarta? Sau suntem papusi intr-o linie temporala fixa? De la Back to the future, la Terminator, acest episod exploreaza aceste idei si raspunde intrebarilor iscate de ele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *