Hacksaw Ridge – Fara arme in linia intai

Hacksaw RidgeMel Gibson s-a intors in scaunul regizoral! Hacksaw Ridge – Fara arme in linia intai este al 5-lea film de lung metraj pe care il regizeaza Gibson, la 10 ani de la ultimul (Apocalypto). In stilul deja familiar, Hacksaw Ridge loveste puternic si profund. Spre deosebire de alte filme, acesta nu abordeaza un subiect controversat si nici nu o face intr-un mod controversat. Realismul conduce filmul, urmat indeaproape de frumusetea artistica. Nu doar ca Gibson a regizat foarte probabil un film de Oscar (macar niste nominalizari), dar intreg ansamblul merita laude, de la actori, la regizorul de imagine, la compozitor si pana la oamenii de la efecte speciale si la figuranţi. Hacksaw Ridge merita toate laudele si trebuie vazut!

Hacksaw Ridge – Fara arma in linia intai este ecranizarea extraordinarei povesti adevarate a soldatului Desmond Doss (Andrew Garfield). Eroul a salvat 75 de soldati pe campul de lupta de la Okinawa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, fara sa foloseasca vreun tip de arma. A fost singurul soldat american din acest razboi care a ajuns in linia intai refuzand sa poarte arma din convingerea ca, desi razboiul este justificat, crima nu va fi niciodata o solutie. Ca medic militar, Desmond a evacuat de unul singur ranitii de pe front, chiar si dupa ce a fost ranit de baioneta, dar si dupa explozia unei grenade. Doss este primul obiector de constiinta care a primit medalia de onoare pentru merite deosebite pe campul de lupta.

Hacksaw Ridge

Scenariul scris de Andrew Knight si Robert Schenkkan este foarte bun, foarte clar si veridic, cu infloriturile de rigoare, dar nu in exces. Replici bine alese si o poveste dramatica, patriotica si eroica, dar mai ales frumoasa. Nici Mel Gibson nu a exagerat in regia acestui film. Hacksaw Ridge are un personaj principal obiector de constiinta, adica un om care refuza sa lupte in armata, pentru ca asta presupune sa omoare alti oameni, dar Desmond vrea sa isi serveasca tara, sa nu ramana mai prejos decat fratele sau si prietenii din oras. Pe langa asta, este crestin adventist si crede cu tarie in poruncile lui Dumnezeu, dar nici o secunda, filmul nu vrea sa iti forteze una din viziuni. Chiar daca cei din jur: tatal, camarazii din armata si ofiterii superiori ii spun ca nu are ce cauta in razboi si il batjocoresc pentru credintele sale, niciuna din laturi nu este sustinuta de poveste. Fiecare are dreptul la propriile credinte si oricine poate deveni un erou. Sunt momente in prima parte a filmului prin care se trece prea repede sau prea incet, dar sunt in echilibru cu a doua parte, care ne arata ororile razboiului si eroismul lui Desmond.

Hacksaw RidgeInainte sa incep sa ii laud pe actorii din film, va spun un fun fact. Povestea urmareste o unitate militara americana, dar, in afara de Vince Vaughn, toti ceilalti actori sunt australieni sau britanici (Andrew Garfield). De apreciat ca au un accent american bun, in special Andrew. Sa incepem chiar cu el. In Hacksaw Ridge – Fara arma in linia intai, Garfield joaca rolul carierei sale (cel putin pana acum) si clar merita o nominalizare la Oscar. Reda perfect atat inocenta unui baiat de la tara din America, cu tot cu accentul de rigoare si naivitatea caracteristica, dar si reactiile unui boboc aruncat in mijlocul razboiului, socat si speriat de ceea ce vede, dar care continua sa lupte asa cum stie mai bine, salvand vieti. E greu de vorbit despre performanta sa, tocmai pentru ca este atat de buna si surprinzatoare (venind da la un pusti care l-a jucat pe Spider-Man in doua filme ok/slabe). Trebuie sa il vedeti. Vince Vaughn si Sam Worthington sunt alte surprize placute in acest film. Ambii ne arata ca pot juca roluri dramatice si serioase (lasand la o parte ciudatenia de True Detective S2 sau seria Clash of the Titans) si sper ca, cel putin Vince va continua sa joace astfel de roluri. Poate ca marea surpriza vine de la Hugo Weaving, nu ca ma indoiam de abilitatile sale, dar in ultima vreme l-am vazut mai rar si doar in blockbustere. Cand vezi ca omul care l-a jucat pe mandrul Elrond, pe maleficul Red Skull sau pe anarhistul V, poate juca foarte bine rolul unui tata betiv, veteran de razboi, plin de regrete si dezamagit pe el insusi, atunci iti dai seama ca Hugo este un actor foarte bun.

Hacksaw Ridge

Cinematografia este iarasi un punct forte al lui Hacksaw Ridge, iar Simon Duggan merita toate laudele. Peisajele suberbe din spatiul rural american sunt intr-o perfect-gandita antiteza cu imaginile din razboi. Da, filmul nu se sfieste sa ne arate mate imprastiate, oameni cu picioarele secerate de explozii sau care mor brusc cu un glont in frunte. Efectele speciale sunt iarasi de laudat, pentru ca Gibson nu a abuzat de CGI, ci dimpotriva, a folosit manechine si efecte pirotehnice pentru a recrea ororile de pe campul de lupta. Nu in ultimul rand, laudele merg si catre compozitorul Rupert Gregson-Williams, care mentine mereu atmosfera cu muzica sa. Chiar daca nu e ceva nemaipomenit, poate chiar urmand tiparele clasice (muzica pentru scena romantioasa, muzica pentru prima explozie din razboi, muzica pentru actul eroic etc), coloana sonora completeaza foarte bine filmul.

Hacksaw Ridge – Fara arma in linia intai este un film de Oscar, marcheaza intoarcerea lui Mel Gibson pe meleagurile regizorale si ne arata ca multi actori ignorati pentru astfel de productii, pot face roluri puternice. Un film despre eroism, credinta, camaraderie, valori, dar si despre ororile razboiului, Hacksaw Ridge merita atentia voastra!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *