Guest post: Cand Predatorul aterizeaza in 2018

PredatorLa 31 de ani de la primul Predator si 8 ani de la ultima escapada in jungla, vedem, in sfarsit, un nou Predator in cinema, cu tot cu drama din spatele camerelor. Si, din pacate, asta se vede in film.

Primul Predator a fost un succes rasunator si ramane, in continuare, un clasic al genului Action/SF. De atunci, franciza parea sa o ia in jos cu sequels din ce in ce mai slabe, apoi Robert Rodriguez parea sa fie pe drumul cel bun, in 2010, cu Predators, intorcandu-se la origini si facand abstractie de Predator 2 si, slava Domnului, de ambele filme Aliens vs Predator.

De data aceasta, Shane Black ne aduce un nou Predator, cu un rating R puternic, o expansiune a lore-ului si o distributie ce aminteste de original. Suna bine, cel putin pe hartie. Dar, daca intri in sala asteptand un nou film cu o distributie plina de steroizi, sange si jungla, genul de film de urmarit cu baietii la o bere in timp ce prietenele sunt in oras, ma tem ca nu va fi deloc ce te asteptai.

Culmea, filmul are mai multe in comun cu Iron Man 3, un alt film regizat de Shane Black, decat cu franciza Predator. Pare o regula in ultimul timp ca orice film cu actiune sau gore sa aiba un strat bun de umor ca sa creeze balans. Consider asta ca fiind vina Marvel Cinematic Universe, iar filmul asta se vede ca incearca sa fie asta. Ceea ce pot intelege, trebuie sa fii competitiv si sa oferi ceva nou, dar si familiar, ca acum avem 11 sali de cinema, Netflix, Hulu, Amazon Prime, Playstation, Facebook etc. Nu mai este 1987 cand o escapada la cinema era printre singurele optiuni de entertainment. Si trebuie sa oferi un produs care sa le poata inlocui pe toate pentru doua ore.

Predator

Distributia aleasa reuseste sa imite ideea de Dirty Dozen, Magnificent 7, Seven Samurai, Bro Force ce a atras publicul in filmul original (Predatorul nu a fost inclus deloc in marketingul originalului), iar dialogurile lor sunt de la ciudat la absolut hilar. E ca si cum Hawkins din original, interpretat de acelasi Shane Black, este multiplicat aici. Iar visceralitatea scenelor cere un astfel de moment de respiro, in care sa iti poti trage sufletul prin dialogul lor inainte de urmatoarea scena de actiune.

Problema principala intervine la poveste si locatii. Nu mai avem jungle amazoniene sau chiar jungla urbana din Predator 2, ci suburbii. E foarte greu sa creezi tensiune cu un personaj ce foloseste mediul sa se ascunda cand tot filmul are loc in suburbii. Scena de inceput as putea spune ca este singura scena in care chiar simti ca te uiti la un film Predator. Dupa aceea, aminteste mult prea mult de Alien vs Predator: Requiem.

Predator

Povestea principala este ca un Predator a aterizat pe pamant cu un obiect de pe planeta natala Yautja Prime si este prins de oameni. Pe urmele sale este trimis un al doilea Predator, mai avansat, ce trebuie sa recupereze ce a furat acesta. Predatorul fugar este tratat cu mult respect fata de original, chiar reusind sa mareasca lore-ul prin includerea unei comunicari prin semne cu oamenii, aratand pentru prima oara in franciza inteligenta rasei Yautja prin alte metode decat “stalk & prey”. Problema cu creaturile incepe cand apare al doilea Predator, cel avansat, care abandoneaza metodele de ascuns in umbre, dezbina si cucereste, pentru o metoda de tip “jucator de rugby”.

PredatorRevenind la decor si naratiune, filmul asta pare sa abandoneze complet ideea de izolare si atac din umbre pentru o abordare cat mai deschisa, in care persoanejele alearga de colo-colo si se intalnesc ocazional cu un Predator, scapa si alearga din nou. Orice urma de tensiune dispare. Nu pot sa intru in prea multe detalii exacte fara sa dau spoilers, asa ca o sa spun doar ca am ajuns sa vad pana si un caine predator dresat sa se tina dupa oameni, ce imi amintea de Lilo & Stitch. Nu cred ca asta era intentia, dar asta am primit.

Filmul este o pelicula de actiune SF buna, dar nu pot sa o incadrez la filme Predator. Cel putin, nu daca esti genul nostalgic, deoarece filmul face o treaba perfecta la un singur capitol. La acela de a arata cat de mult s-a transformat lumea din 1987 si pana acum. Unde in original Predatorul se lupta cu Arnold deoarece il doreste ca trofeu, aici Predatorul “avansat” se lupta cu un metrosexual, o femeie si un copil cu autism. Dar ce asteptari sa am de la scenaristul Monster Squad

Articol scris de Razvan Dragu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *