Daredevil sezonul 3: Apogeul Marvel-Netflix

DaredevilSezonul 3 din Daredevil a sosit recent pe Netflix si pot spune, de la bun inceput, ca este cel mai bun sezon dintr-un serial Marvel-Netflix de pana acum. Inca de la primul sezon, s-a vazut ca povestea lui Daredevil a fost bine gandita, cu o productie in care se simte pasiunea producatorilor.  Chiar daca sezonul 2 a fost, mai mult sau mai putin, o decadere (cel putin a doua jumatate a sezonului), iar Defenders a fost o dezamagire de proportiile Justice League, Daredevil s-a intors din morti, la propriu si la figurat, cu forte proaspete si intr-un fel care a depasit multe asteptari. Anularea serialelor Luke Cage si Iron Fist, datorata, cel putin statistic, unor rating-uri mici (scaderi de pana la 75-80% fata de primele sezoane), creeaza acum o stare de incertitudine in ceea ce priveste viitorul lui Daredevil. Desi, calitativ, ceea ce a venit dupa Defenders a depasit primele sezoane, Diavolul din Hell’s Kitchen ramane personajul favorit al fanilor si Iron Man-ul celor de la Netflix, in jurul caruia au construit intreg universul. Sa speram ca dragostea fanilor, a criticilor si raspunsul lor pozitiv la adresa ultimului sezon il vor salva pe Daredevil de a la fi anulat. 

Daredevil

Povestea continua imediat dupa finalul lui Defenders, cu Matt Murdock disparut si crezut mort de catre prietenii sai. Recuperandu-se in grija surorii Maggie si a parintelui Lantom, Matt revine pe strazi ca Daredevil, insa schimbat, lipsit de credinta care il ghidase pana acum viata. Aruncat in spatele gratiilor de catre erou, Wilson Fisk pune in aplicare cel mai periculos plan, un plan care il scapa din inchisoare si transforma FBI-ul in propria sa armata gata sa ii urmeze ordinele. Ramas fara prieteni si increderea in sistem, Matt trebuie sa faca o alegere importanta: ramane eroul locuitorilor din New York si urmeaza calea dreptatii sau imbratiseaza latura intunecata si face orice ca sa il opreasca pe Fisk? In ceea ce priveste povestea, scenariul si personajele, sezonul 3 se intoarce la radacini, referintele la primul sezon fiind prezente din plin, dar cu un scop precis. Oglindirea, antiteza, dar si paralelele cu evolutia personajelor din primul sezon, transforma sezonul 3 in ceva mai mult, intr-un Empire Strikes Back al acestui serial (sarind peste sezonul 2). Interesant este ca referintele la al doilea sezon sunt mult mai putine, producatorii intelegand ca ceea ce a functionat in primul, poate fi dus mai departe si elevat, dezvoltand atat personajele si povestea, cat si mitologia intregului serial. Sezonul este unul plin de twist-uri si revelatii surprinzatoare, in special de la episodul 4 incolo, asa ca nu va pot dezvalui prea mult, insa pot spune ca fiecare moment de WTF si OMG, este unul bine meritat, dezvoltat cu atentie si cu impact puternic. E adevarat ca exista si elemente cliseice, insa nu sunt folosite in mod abuziv, ci in mod constructiv, aducand valoare povestii.

Daredevil

In ceea ce priveste personajele si actorii, Daredevil continua sa fie un reper in serialele Marvel-Netflix. Charlie Cox este mai convingator ca niciodata in rolul lui Matt Murdock/Daredevil, prezentand cu emotie si autenticitate transformarea personajului, decaderea sa si pierderea credintei in Dumnezeu, in sistem, dar si in prieteni. Cele 3 sezoane Daredevil + Defenders, prezinta un arc complet atat pentru Matt, cat si pentru Wilson Fisk, despre care o sa vorbesc imediat. Capitolele au o ordine logica, atat narativ, cat si emotional: transformarea in erou si capatarea costumului, urmate de testarea principiilor in fata lui Punisher si a celor din The Hand, testul suprem al eroismului avand loc in Defenders, iar acum alegerea unei cai intunecate, odata ce antagonistul sau principal, care l-a creat, ii arata ca poate invinge sistemul. Intregul arc este foarte poetic, ramane sa vedeti voi cum se termina. Ah, si v-am spus ca se intoarce la radacini, deci nu va asteptati sa il vedeti pe Matt purtand costumul cel nou, ci pe cel negru, de la care a inceput totul. 

Spuneam ca si Fisk are parte de o evolutie interesanta, nu neaparat ca personaj, ca tot un mafiot inteligent si periculos ramane, cat simbolic. Planul sau, eliberarea sa din inchisoare, modul in care manipuleaza FBI-ul si restul lumii, toate au un impact puternic direct asupra lui Matt si a celorlalte personaje din serial. Iar Vincent D’Onofrio ne arata inca o data ca este un maestru al dramei si ca poate juca un rol extrem de complex, emotional, rece si puternic in acelasi timp, Fisk ramanand unul dintre cei mai buni antagonisti din universul Marvel, daca nu chiar cel mai bun (hint: asteptati-va sa il vedeti pe adevaratul Kingpin in acest sezon). 

Daredevil

In sezonul 3 din Daredevil ii revedem si pe Karen (Deborah Ann Woll) si Foggy (Elden Henson). Cei doi sunt extrem de loiali lui Matt si ne arata ca prietenia si dedicatia pot fi arme mai  puternice decat un pistol in lupta impotriva celui mai puternic mafiot. Dintre aditiile noi se remarca sora Maggie (Joanne Whalley), calugarita care il ingrijeste pe Matt in recuperarea sa si serveste ca ghid pentru acesta in redescoperirea sa, agentul FBI Nadeem (Jay Ali), care coordoneaza eliberarea conditionata a lui Fisk, aflat intr-o lupta interna continua, in ceea ce priveste moralitatea faptelor sale si agentul Ben Pointdexter (Wilson Bethel), pentru cunoscatori Bullseye, momentan un simplu agent FBI macinat de o copilarie care l-a transformat intr-un psihopat gata sa explodeze, insa mereu in cautarea unei forte care sa il ghideze si sa ii arate drumul potrivit. Pointdexter si Nadeem sunt printre cele mai interesante personaje si va recomand sa ii urmariti cu atentie in serial. 

Daredevil

Scenele de actiune continua sa fie extrem de bine realizate; ba chiar avem parte de o noua “lupta in hol”, dusa la un cu totul alt nivel, atat din punct de vedere al luptelor, cat si al regiei si a modului de filmare. Altfel, cinematografia este bine realizata, scenele inteligent filmate, contrastul, lumina si culorile bine alese (mai ales ca multe scene importante au loc noaptea sau in interioare intunecate), iar regia pe masura, cu un producator nou: Erik Oleson, care, culmea, a lucrat si la Arrow. Un alt punct forte al serialului este muzica, iar John Paesano duce muzica din sezonul 3 mai departe, adaptand tema principala in diverse aranjamente si creand unele dintre cele mai bune melodii din toate serialele Marvel-Netflix sau cel putin din seria Daredevil

Daredevil

Mai multe nu va pot spune, decat sa va uitati mai repede la Daredevil sezonul 3, ca poate ii convingem sa nu il anuleze. Actiune, drama, personaje bine construite, muzica excelenta si o pasiune a producatorilor si actorilor care se vede pe ecrane, Daredevil are de toate. Asteptati-va la cel mai deosebit si surprinzator sezon dintr-un serial cu supereroi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *