The Crown Sezonul 2: Drama, suspans si curiozitate

The Crown sezonul 2The Crown, serial original produs de Netflix, spune povestea a doua dintre cele mai faimoase locatii din lume – palatul Buckingham si 10 Downing Street – si intrigile, iubirile si uneltirile din spatele unor importante evenimente care au schimbat a doua jumatate a secolului XX. The Crown sezonul 2 continua sa ne arate transformarea lumii de dupa al Doilea Razboi Mondial si rolul Coroanei in evolutia Marii Britanii, dar si politicii internationale, fara sa ascunda sacrificiile si greutatile membrilor familiei regale. Primul sezon a cucerit lumea cu rolurile de exceptie facute de actori, dar si cu povestea intriganta a casei regale din Marea Britanie, povestea reginei Elizabeta a II-a, despre care multa lume nu stie prea multe, mai ales in era democratiilor si republicilor, in care monarhia nu pare ca isi mai gaseste rostul. The Crown ne arata din nou cat de grea este viata unui rege, chiar daca vorbim despre o monarhie constitutionala. Un simbol, un ideal, un vis, asta reprezinta Coroana, iar regina Elizabeta a II-a a avut o sarcina aproape imposibila: sa schimbe si sa adapteze rolul Coroanei la un nou secol, sa renunte la traditii vechi de secole si sa imbratiseze viziunile moderne ale lumii. Pe scurt, The Crown sezonul 2 este aproape la fel de bun ca primul si continua sa ne arate fata necunoscuta a unei regine care a schimbat perceptia asupra monarhiei. Ma bucur ca serialul a fost printre productiile Netflix preferate de romani in 2017.

The Crown

In al doilea sezon, The Crown se concentreaza mai mult pe dramele interne ale familiei si mai putin pe evenimentele externe care o pun la incercare pe regina. A nu se intelege ca avem parte de o drama romantica, pentru ca serialul este mult mai mult, chiar daca aceste elemente fac parte din povestea pe care o spune. Criza Suezului si asasinarea lui Kennedy sunt doar cateva dintre evenimentele politice cheie din The Crown sezonul 2. Totusi, de aceasta data, pe langa regina, incep sa capete importanta si personajele secundare. Doua episoade sunt dedicate aproape in intregime printului Philip si unul printesei Margaret. Trecutul, prezentul si viitorul se impletesc in acest sezon, in care ies la iveala secrete din razboi ce pot periclita intreaga casa regala, in care presa si opinia publica incep sa isi arate puterea in fara Coroanei si in care regina trebuie sa renunte la vechile traditii si sa imbratiseze o noua era. Fara sa dau spoilere, pot spune ca povestea celui de-al doilea sezon este poate mai putin intriganta decat a pirmului, dar cu siguranta la fel de plina de drama, suspans si curiozitate. De ce curiozitate? Pentru ca multi dintre noi stim prea putine despre regii lumii moderne, iar regina Elizabeta a II-a este un personaj cu mult mai interesant decat poate parea la prima vedere. Nu stim nici despre regele Mihai prea multe, dapai despre monarhia britanica moderna.

The Crown sezonul 2

La capitolul actori, The Crown continua sa ne incante cu jocul exceptional al lui Claire Foy in rolul reginei, dar si cu o prezenta mai puternica a lui Matt Smith, in rolul sotului reginei si a Vanessei Kirby, in rolul surorii ei. Din pacate, este ultima oara cand ii vom vedea in aceste roluri, pentru ca, in sezonul 3, distributia se va schimba pentru a reflecta si trecerea timpului. Olivia Colman (The Night Manager, Broadchurch) a fost deja confirmata in rolul reginei si urmeaza sa aflam si restul distributiei noi. Avem incredere in Netflix ca ne va oferi din nou actori deosebiti, care sa ne incante in aceasta productie surprinzatoare. The Crown sezonul 2 ii pune pe cei trei in lumina completa a reflectoarelor; din pacate, John Lithgow (Churchill) nu are parte decat de un mic cameo in acest sezon. Claire Foy ne ofera cele mai puternice si dramatice momente in acest rol, mai ales ca este ultima ei ocazie sa straluceasca in acest rol. Varsta incepe sa isi arate coltii, iar voiosia si energia tineretii incep sa dispara. Elizabeta traieste acum intr-o era noua, nefamiliara, in contrast cu traditiile in spiritul carora a fost crescuta. Trebuie sa se adapteze nu numai de dragul surorii si a sotului ei, care o imping sa faca acest pas, dar si pentru britanici si pentru aliantele regatului sau. Intr-o lume in care Jackie Kennedy este cea mai admirata femeie din lume, regina pare sa isi piarda stralucirea si magia de alta data, asa ca eforturile ei trebuie sa fie inzecite. Lupta pentru relevanta casei regale britanice, dar si lupta pentru a-si pastra integritatea familiei apasa greu pe umerii reginei, iar Claire Foy dovedeste in fiecare episod ca este o actrita desavarsita. In contrast cu Elizabeta, sora ei, Margaret (Vanessa Kirby) este un spirit liber, rebel ar spune unii. Dupa refuzul familiei de a-i permita casatoria cu Peter Townsend, printesa incepe o noua relatie cu un fotograf, un tip boem si nonconformist, iar aceasta relatie ii schimba si mai mult viziunea The Crown sezonul 2asupra vietii casei regale. Ii vom simti lipsa Vanessei Kirby, a sarmului ei si a energiei pe care o aduce in serial. Ultimul, dar nu cel din urma, este Matt Smith in rolul printului Philip, consortul reginei. Frustrarile sale in ceea ce priveste importanta pe care i-o acorda lumea ca sot al reginei si tata al mostenitorului tronului se continua in acest sezons si ajung la limita. Trecutul il bantuie, prezentul il persecuta, iar viitorul pare trist pentru el, intr-o casatorie care il transforma intr-un obiect pentru cei din jur. La fel ca printesa Margaret, Philip este un spirit aventurier, liber si independent, dar traditiile casei regale nu ii permit sa faca prea multe. Rolurile sale de sot si tata sunt puse la incercare in acest sezon, iar Matt Smith paraseste scena cu un joc actoricesc de exceptie. 

La capitolul muzica, Rupert Gregson-Williams ne incanta din nou cu muzica sa regala, dramatica si plina de emotie si suspans. Regia (semnata de 4 regizori impartiti pe cele 10 episoade), cinematografia, scenariul (scris aproape in totalitate de Peter Morgan), dar si costumatiile si decorurile sunt din nou la cel mai inalt rang. Intreaga productie, cel putin la nivel tehnic, este cu adevarat regala. 

The Crown sezonul 2 este cu siguranta una din cele mai bune productii din acest an si asteptam cu nerabdare intoarcerea in palatul Buckingham in productia originala Netflix.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *