Creatorul serialului FARGO – Noah Hawley vine la Nemira cu thrillerul Inainte de cadere

Inainte de cadereNoah Hawley, creatorul serialului multipremiat Fargo este publicat in Romania de editura Nemira cu thrillerul Inainte de cadere, carte devenita bestseller New York Times si ale carei drepturi de ecranizare au fost achizitionate de Sony Pictures, autorul insusi urmand sa scrie scenariul.

Intr-o seara cetoasa de vara, unsprezece oameni se imbarca intr-un avion cu destinatia New York. Peste saisprezece minute, se intampla catastrofa: aeronava se prabuseste in ocean. Singurii supravietuitori sunt un pictor si un baietel de patru ani, dintr-o familie de bogatasi.

Inainte de cadere plonjeaza in vietile pasagerilor disparuti. Coincidente ciudate indica o conspiratie. A fost voia destinului sa dispara atatia oameni influenti sau a fost o mana criminala? Autoritatile vor sa afle adevarul, iar cei care au supravietuit devin protagonistii unei relatii de o mare fragilitate, intr-un roman uimitor, care vorbeste despre soarta si mai ales despre legaturile dintre oameni.

Inainte de cadere este, pe de o parte, un thriller complex si palpitant. Pe de alta parte, este o explorare a conditiei umane, o meditatie despre latura intunecata a celebritatii, arta, puterea sperantei si pericolul pe care-l reprezinta media, in lipsa verificarilor. – The New York Times Review of Books

Fragment

Se ridica la suprafata urland. E noapte. Apa sarata ii arde ochii. Caldura ii parjoleste plamanii. Nu se vede luna, ci doar lumina ei difuza prin ceata compacta. Crestele valurilor sunt negre. In jurul lui, flacari de un portocaliu sinistru biciuie apa. A luat foc oceanul, isi spune el, dand instinctiv din picioare. Si imediat, dupa o clipa de soc si deruta: S-a prabusit avionul. Toate gandurile astea trec prin capul lui Scott, insa nu sunt exprimate in cuvinte. Mintea ii este plina de imagini si zgomote haotice. Un picaj neasteptat. Duhoarea inspaimantatoare a metalului topit. Urlete. O femeie careia ii curge sange din cap. Pe piele ii lucesc cioburi de sticla. Si toate obiectele nefixate bine au plutit prin aer o clipa nesfarsita atunci cand timpul parca a stat in loc. O sticla de vin. Poseta unei femei. Telefonul unei fetite. Farfurii cu mancare rotindu-se foarte incet in aer, cu antreurile inca pe ele. Si apoi scrasnetul de metal pe metal. Tonoul. Si lumea lui Scott s-a facut farame.

Noah Hawley, scriitor, scenarist, producator de film si de televiziune, s-a nascut in 1967 la New York, unde si-a si petrecut copilaria. A studiat stiinte politice la Sarah Lawrence College si a lucrat pentru Legal Aid Society. S-a mutat apoi la San Francisco, unde a lucrat in IT. A debutat in volum cu A Conspiracy of Tall Men (1998). A publicat apoi Other People’s Weddings (2004), The Punch (2008), The Good Father (2012). Este creatorul serialului de televiziune Fargo (2014), care s-a bucurat de un real success si a castigat numeroase premii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *