Blu-ray review: Krampus

KrampusEmpire film a adus Krampus pe DVD si Blu-ray in Romania! Orice actiune are si o reactie. Daca Mos Craciun coboara pe horn aducand cadouri copiilor “cuminti”, o bucata de carbune pentru cei rai nu pare opusul cel mai potrivit pentru cei care au fost rai. Daca o zi plina de fericire in dimineata Craciunului este rasplata pentru 365 de zile de indeplinire a spiritului Craciunului, atunci sigur opusul ar fi o dimineata de frica si teroare. Legenda lui Krampus se trage din folclorul est-european. Este o figura demonica ce ii pedepseste pe ce carora le lipseste “spiritul Craciunului”. Totodata, este si subiectul filmului Krampus, a doua ecranizare a regizorului Michael Dougherty (Trick ‘r’ Treat), o oda catre zilele demult apuse ale horror-ului de Craciun, filmele acelea in care o familie ce a uitat spiritul sarbatorilor este vanata in noaptea de Craciun.

Review

„Fratele cel rau al lui Mos Craciun a sosit si la noi. Krampus este regizat si scris de Michael Dougherty, cunoscut pentru filmul Trick ‘r Treat, un cult horror din 2007,  primit cu laude de critici si spectatori. Iar cand Universal si Legendary au anuntat ca vor scoate un alt horror-comedy, axat pe Craciun, cu monstruleti si un Mos Craciun malefic din folclorul european (deh, numai pe aici mai gasesti Mosi maelfici, iepurasi turbati si alte oratanii), nu am putut sa nu ma gandesc la Gremlins. Krampus este, mai mult sau mai putin, un omagiu la filmele lui Joe Dante, cu umor si mult creepy-horror.

Krampus are dozajul perfect de comedie, horror, campy si atmosfera de Gremlins pentru a a deveni un cult film.  Disturbing si amuzant, Krampus ne readuce in era filmelor lui Joe Dante si ne da ocazia sa vedem si alte filme de sarbatori, in afara de vesnicele comedioare nevinovate si romantice. Pe principiul, Craciunul nu-i Craciun, fara putina suferinta, din partea spiritelor de sarbatori, evident.”

Restul recenziei o puteti citi aici.

Despre Blu-ray

Video

Krampus are un transfer 1080p curat si bine definit. Sursa digitala a rezultat intr-o imagine clara si, uneori  stearsa si “prea” curata, dar niciodata inorganica sau fara textura. Costumele, decoratiunile, prajituri, etc, toate au o textura aparte in cadre. Expresiile faciale, cu tot cu machiaje, pistrui, riduri par sa aiba toate texturile corecte. Efectele creaturilor par sa iasa in evidenta foarte mult, in special efectele practice. Culorile sunt vii, in special in scene bine luminate.

Krampus
Scena de inceput, cu un Black Friday pur american in slow-motion, intr-un magazin bine luminat, iese in evidenta prin culorile sale vii si pune in valoare transferul video. Accente mai calde si culorile clasice de Craciun gasite in casa protagonistilor se vad si ele splendid. Majoritatea filmului are loc in scene cu putina lumina sau in conditii de noapte, asa ca scenele astea sunt bine primite. Nivelurile de negru sunt ferme, iar detaliile niciodata nu se pierd. Tonurile pielii sunt consistente in orice scena, oricare ar fi lumina. Avem aprte de momente de noise si aliasing, dar de obicei sunt in extremitatile ecranului, datorandu-se camerei cu care au fsot filmate. Una peste alta, Universal ne ofera un transfer video placut.

Audio

Krampus ne ofera o coloana sonora puternica si continuu activa prin intermediul trasnferului DTS-HD Master Audio 5.1. O mare parte din primul act al filmului e lasata sa stabileasca atmosfera, cu muzica de craciun, dialoguri si sunetele obisnuite auzite la masa. “Vedeta” coloanei sonore este sunetul vanturilor reci ce incep sa apara in al doilea act, acestea decorand difuzoarele cu asa o putere, incat ai impresia ca vor iesi din difuzoare si vor ingheta camera. Sosirea lor este acompaniata de tunete ce vor face podeaua sa trepideze. Sunetele de lupta si haos circula frumos de la un difuzor la altul, facand o treaba buna din a implica pe spectator in haosul de Craicun prezentat in film. Armele de foc se aud adanc si dominant. Tipetele sunt vii, iar sunetele de jucarii, loviturile, trantirile usilor, etc se aud perfect pentru a aduce nebunia demonica a filmului direct in living-ul vostru. Muzica este bogata si bine folosita in film. Dialogul se aude in difuzorul central cu o claritate grozava, chiar si in luptele mari ce pun la munca intregul sistem.

Krampus
Elemente speciale

Krampus ofera un sortiment impresionant de elemente speciale, incluzand un comentariu, scene taiate sau extinse, un final alternativ, precum si documentare.

  • FINAL ALTERNATIV (1080p)
  • SCENE TAIATE/EXTINSE (1080p)
  • GLUME (1080)
  • KRAMPUS COMES ALIVE – un documentar in cinci parti despre legenda lui krampus, viziunea regizorului, cum s-a pregatit distributia pentru rol, crearea lui Krampus si ajutoarele sale, efectele practice ale filmului si scenografia productiei (1080p)
  • BEHIND THE SCENES AT WETA WORKSHOP (1080p) – oarecum o continuare a documentarului de mai sus, distributia si echipa vorbesc despre film, concentrandu-se pe costumele realistice si efectele practice create de Weta Workshop pentru film
  • GALERII (1080p) – O colectie impresionantea de postere, arta conceptuala, arta cadrala, storyboards si schite ale regizorului
  • COMENTARIU AUDIO – Regizorul si scenaristii ofera comentariu detaliat pe durata intregului film.

In stilul caracteristic, Empire Film continua sa ofere release-urile cele mai calitative tehnic, Krampus beneficiind de subtitrari in limba romana pe  toate elementele bonus, inclusiv comentariul regizoral.

Krampus
Krampus
ofera tot ce vrea un fan an horrorului pentru sarbatori. Nu e un film horror in stilul traditional, ci mai mult un survival movie cu elemente horror. Oricum ai vrea sa il numesti, e un film distractiv. Conturarea personajelor este reusita, tonul si pasul sunt potrivite, vizual este excelent, iar filmul este o placere sa il vizionezi in orice perioada a anului. Blu-rayul oferit de Universal/Empire este la fel de bun. O prezentare video puternica, audio de calitate si o colectie de elemente bonus fac din acest release un produs “must-own”. Nu a ajuns in lista mea de Top 10, ca lansari Blu-ray, dar este in mod sigur pe lista onorifica. Foarte recomandat!

Review scris de Razvan Dragu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *