Bird Box Orbeste: Carte versus film

Bird Box OrbesteEditura Corint a lansat, sub imprintul Leda Edge, cartea Bird Box Orbeste, Josh Malerman. Cartea a fost ecranizata si lansata in decembrie 2018 pe Netflix. Despre film puteti citi aici.

Descrierea e simpla si suna dupa cum urmeaza. Malorie isi creste copiii asa cum poate: cu usile-ncuiate, draperiile trase si toate ferestrele acoperite cu saltele, sa nu poata patrunde nicio raza de lumina. Sa nu poata zari ce este afara. Sa nu poata deslusi inamicul invizibil care a pus stapanire pe intreaga lume si care ii transforma pe toti cei care-l privesc in criminali violenti si, in cele din urma, in sinucigasi. Cei mici dorm inca, dar, in curand, va fi silita sa-i trezeasca si sa-i lege la ochi. Astazi vor risca totul. Astazi trebuie sa iasa neaparat din casa. Sa plece, orbeste, intr-o calatorie de care depinde supravietuirea lor.

Bird Box Orbeste este un thriller psihologic atat de bine scris, incat amintirea sa te va bantui de-a dreptul mult timp dupa ce il vei fi terminat de citit.

1. Premisa

In aceasta privinta, cartea si filmul se aseamana destul de mult, insa sunt cateva detalii care difera. In primul rand, “evenimentul” incepe in Rusia in carte, in timp ce in film, Romania este zona zero (haha, bila alba pentru film). Glumesc. Diferenta majora este ca, in film, cand oamenii vad creaturile au brusc ganduri sinucigase si isi termina viata. In carte, primul lucru care se intampla este o crestere a agresivitatii, oamenii innebunind si devenind criminali, abia apoi sinucigandu-se. E un aspect destul de important pentru ca, multe personaje sfarsesc omorati de cei innebuniti si nu din cauza creaturilor. Altfel, nu sunt neaparat foarte multe diferente intre cele doua medii, in ceea ce priveste premisa sau cadrul general al actiunii.

2. Atmosfera

La acest capitol, cartea castiga decisiv. Filmul trebuie sa ne arate mai mult decat interiorul casei, astfel incat ajungem sa vedem mereu exteriorul, atunci cand personajele parasesc casa. Cartea are avantajul de a nu se baza pe vizual, asa ca, tot ce “vedem” noi (prin descrieri) sunt exact lucrurile pe care le simt, aud sau miros personajele, caci vederea este scoasa din joc. Tensiunea si adrenalina cresc, atunci cand tot ce stii este ca Malorie aude un fosnet in apropierea ei, fata de momentele din film in care vedem si noi cum se misca ramurile copacilor. Malerman reuseste sa creeze o atmosfera sumbra, in care pericolul este mereu la un sunet distanta. Modul in care descrie lumea fara simtul vederii este extrem de interesant. Romanul este cu mult mai thriller decat filmul.

3. Personajele

Aici, cartea si filmul se diferentiaza cel mai mult, insa fiecare are parti bune si mai putin bune. In afara de Malorie, sora ei, Gary si copiii, toate personajele sunt complet diferite. Malorie este poate putin mai puternica in carte decat in film, insa personajul este la fel de bine construit in ambele versiuni. Baiatul si Fata sunt si ei asemanatori, insa, din nou, cu un caracter ceva mai puternic in carte, mai curajosi, mai putin naivi. Sora lui Malorie supravietuieste mai mult, insa detaliul nu este foarte relevant. O sa il mentionez si pe Gary (the bad guy) deja, pentru ca este si el destul de asemanator. Gary din carte este mult mai inteligent, mai cinic si mai “malefic”, manipulandu-i mult mai abil pe cei din casa. Un agent al raului mult mai bine construit, intr-o poveste in care villain-ul nu este deloc palpabil. Tom este poate personajul care frapeaza cel mai mult prin diferente. Romanul ne prezinta un Tom mai putin macho, dar mult mai rational, cu abilitati de leadership, cu initativa, curaj si o grija deosebita pentru grup. Restul personajelor nu au legatura cu cele din film. Toti cei din casa sunt destul de tineri, in jur de 30 de ani si au chiar si un caine, care joaca un rol important. Sincer, personajul lui John Malkovich din film este singurul care mi-ar fi placut sa existe si in carte, altfel, cei din roman sunt mult mai placuti si mai diversi prin personalitate, nu doar sex si culoare (filmul merge pe diversitatea de suprafata: avem negri, asiatici, femei, dar putini difera radical prin personalitate). In roman ii avem pe Jules, care isi iubeste cainele si care este gata sa faca orice pentru binele grupului, pe Don, scepticul, Cheryl, o femeie puternica, loiala grupului si Felix, un tanar speriat, care se bazeaza pe grup pentru a supravietui. Per total, familia surogat din carte este mult mai bine construita, iar personajele sunt mai simpatice (este mai usor de empatizat cu ele). 

Bird Box

4. Povestea

Plecand de la premisa ca ati vazut filmul, o sa mentionez doar unde difera cartea, nu si care sunt elementele exacte. In primul rand, avem gasca din casa, despre care am scris si mai sus. Apoi avem cateva momente de supravietuire ale gastii, care in film nu apar deloc. Hint: cainii joaca un rol important. Modul in care Gary ii manhipuleaza pe cei din casa, dar si actiunile ulterioare ale acestuia difera partial. Si, poate ca cea mai mare diferenta, Tom nu supravietuieste la fel de mult ca in film, asa ca povestea de dragoste este mult redusa. Altfel, calatoria pe rau a lui Malorie si a copiilor este prezenta si in carte, insa mai putin epica. Sunt cateva momente foarte tensionante, insa nu atat de pline de actiune. Si in carte si in film, elementul din titlu, Bird Box, joaca un rol foarte important in supravietuirea personajelor, insa in moduri putin diferite. 

5. E bine sa mai si citim

Ultimul punct nu este deloc o diferenta, ci un indemn. Pana la urma, filmul Bird Box de pe Netflix este ecranizarea cartii si este bine sa mai punem mana si pe carte uneori si sa descoperim singuri diferentele. Eu va indem sa vedeti mai intai filmul si apoi sa cititi cartea, pentru a nu fi dezamagiti de schimbarile facute in film. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *