American Hustle – Teapa in stil american

American HustleAmerican Hustle este un film despre coruptie, escroci, mafie, FBI si nu in ultimul rand, moda anilor ’70-’80. Filmul are la baza o operatiune reala (ABSCAM) intreprinsa de FBI, care cu ajutorul unui con artist (escroc de meserie) reuseste sa aduca in fata instantei o serie de persoane importante din politica pentru luare de mita si alte acuzatii.

American Hustle spune in principal povestea lui Irving (Christian Bale), un escroc de talie mica, dar de succes, care o intalneste pe Sidney (Amy Adams), o tanara cu talent in a manipula oamenii. Acestia se indragostesc, si dezvolta impreuna escrocheriile lui Irving, pana cand sunt prinsi de un agent FBI, Richie (Bradley Cooper), care le promite libertatea daca il vor ajuta sa prinda niste persoane importante. In acest moment, Sidney ii propune lui Irving sa fuga impreuna, insa acesta refuza, pentru ca nu poate sa isi lase in urma fiul, mai ales ca sotia sa, Rosalyn (Jennifer Lawrence), stie cate ceva despre afacerile lui murdare si nu vrea sa divorteze. Richie si cei doi escroci se folosesc de un seic fals pentru a atrage in cursa cat mai multe personalitati politice si pana la urma chiar mafia. Bineinteles ca nu merge totul ca pe roate, dar asta ramane sa vedeti voi.Scenariul este chiar bun, avand in vedere ca atat regizorul cat si actorii au confirmat ca mare parte din American Hustle a fost improvizata. Insa asta este doar in avantajul filmului: este un mix foarte reusit intre comedie si drama. Momentele comice exista la tot pasul atat prin dialog, comportament sau prin situatie in sine, dar sunt inteligent plasate intre momentele dramatice si nu depasesc limitele.

American Hustle

Actorii sunt crema filmului. Bale, Adams si Lawrence isi joaca rolurile extrem de bine, trecand repede de la o stare la alta si stiind sa afiseze un zambet smecheresc atunci cand le iese o escrocherie. Cei trei merita cel putin sa fie nominalizati la Oscar, mai ales ca cele doua actrite au castigat deja cate un premiu la Globurile de Aur; Bale are o competitie puternica la Best Actor, dar nu ma indoiesc ca va primi nominalizarea. Nici ceilalti actori nu s-au descurcat prea rau: Cooper face o treaba buna, dar nu spectaculoasa, iar Jeremy Renner aduce un aer de inocenta in toata povestea asta plina de minciuni si smecherii si il joaca foarte bine pe primarul care vrea doar ce e mai bun pentru cetatenii sai, reticent si nou in lumea afacerilor murdare.

American HustleAmerican Hustle are muzica excelenta; avem parte doar de cantece ale vremii sau mai din trecut, dar nimic mai nou de anii in care se petrece actiunea, ceea ce da aer de autenticitate filmului (si genericul de la inceput cu logourile companiilor de film sunt vintage). De la Duke Ellington, la Ella Fitzgerald si pana la Tom Jones, Santana sau Bee Gees, repertoriul ales pentru acest film este perfect.

Nota mea pentru acest film este 9/10. Va recomand sa il vedeti: este distractiv, amuzant (stati sa prindeti gluma cu Romania), dar ofera si ocazia perfecta de a vedea niste actori foarte buni jucand foarte bine. Filmul soseste in cinematografe din 17 ianuarie, distribuit de InterComFilm sub numele de American Hustle: Teapa in stil american.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *