The Alienist – Nebunie Holmesiana
Netflix continua sa ne faca surprize si, recent, ne-a adus serialul The Alienist, produs de TNT. Daca va era dor de un serial detectivist in stilul aventurilor lui Sherlock Holmes, presarat atat cu nebunia lui, dar si cu teme sociale de interes, nu trebuie sa ratati The Alienist. In foarte multe privinte, serialul, bazat pe cartea cu acelasi nume, este inspirat de productiile cu Holmes, de la stereotipurile personajelor si pana la modul in care sunt rezolvate crimele, ba chiar si in elemente din poveste. S-ar putea spune ca e o copie, dar are totusi un farmec aparte, mai realist. Pana sa intram in detalii, va spun de pe acum: intrati pe Netflix, incepeti sa urmariti serialul si pregatiti-va pentru ceva deosebit, care o sa va capteze atentia!
In the 19th century, persons suffering from mental illness were thought to be alienated from their own true natures. Experts who studied them were therefore known as alienists.
Un thriller psihologic si politist, actiunea din The Alienist are loc in 1896 intr-un New York aflat la cotitura secolului. O serie de crime asupra unor baieti implicati in prostitutie il determina pe noul sef al politiei, Theodore Roosevelt (da, chiar el), sa ceara ajutorul lui Dr. Laszlo Kreizler, un alienist (specializat in incipienta psihologie criminala) si a partenerului sau, John Moore, ilustrator, pentru a porni o investigatie secreta. Avand motive sa creada ca departamentul de politie este partial corupt, Roosevelt o delega pe Sara Howard (secretara sa si prima femeie care lucreaza in politie) sa ii ajute pe cei doi, dar si pe doi detectivi inteligenti, fratii gemeni evrei Marcus si Lucius Isaacson. Poate parea discriminare, dar serialul incearca sa acopere si tema minoritatilor in acea perioada, fiind relevant pentru dezvoltarea personajelor. In cele 10 episoade, cei 5 investigatori incearca sa rezolve misterul si sa dezlege tainele psihologiei criminale odata cu acesta. Ce este foarte interesant si il diferentiaza de un serial precum Sherlock, este ca psihologia din serial este veridica, inca incipienta (Freud abia scrisese prima carte) si descoperim odata cu personajele legaturile subtile dintre traume, psihic si comportament. Lucruri pe care le luam ca atare in majoritatea thrillerelor psihologice moderne sunt aici o noutate.
Pe langa aspectul psihologic, The Alienist abordeaza si teme sociale: rolul femeii in societate, comunitatea LGBT, minoritatile etnice din SUA incipiente (italienii, evreii) si coruptia din institutiile publice, cuplata cu influenta celor bogati asupra acestora. Theodore Roosevelt este cel care intruchipeaza aici lupta impotriva coruptiei, in timp ce Sara incearca sa demonstreze ca femeile pt fi independente, chiar in perioada in care sufragistele militau pentru dreptul la vot al femeilor. Aceste dezbateri sociale nu sunt neparat punctul forte al serialului, nefiind nici focusul scenariului, avand mai degraba rolul de a da autenticitate povestii si de a crea o atmosfera propice desfasurarii actiunii.
Actorii sunt cei care ridica acest serial peste altele din acelasi gen. Daniel Bruhl, Luke Evans si Dakota Fanning isi merita numele de pe afis! Dr. Laszlo este asemanator cu Sherlock: extrem de inteligent, antisocial, arogant, obsedat de enigme, foarte rece si rational, insa capabil de empatie. Dupa rolul lui Zemo din Civil War, Daniel Bruhl dovedeste inca o data ca poate sa joace un rol intens, profund si dramatic. Intreg serialul functioneaza datorita lui si a chimiei cu ceilalti actori. John Moore (jucat de Luke Evans) este o varianta de Watson: loial, prietenos, gandeste mai degraba emotional, decat rational, dar invata de la mentorul sau cum sa analizeze mai bine datele unei probleme. Sechelele din razboi ale lui Watson sunt inlocuite cu pierderea mamei inca din copilarie si distantarea fata de tatal sau. Surpriza vine de la Dakota Fanning (fetita mereu in pericol in filme precum Man on Fire, cu Denzel Washington sau War of the Worlds). Actrita s-a maturizat si ne demonstreaza in The Alienist ca e capabila de multe, cu un viitor optimist in fata. Sara este o femeie independenta, puternica si capabila, care incearca sa demonstreze tuturor, chiar si prietenilor care o cunosc, ca e la fel de curoajoasa si inteligenta ca orice barbat din jurul ei. De mentionat mai este Brian Geraghty (Boardwalk Empire), in rolul lui Teddy Roosevelt, care nu este chiar inspectorul Lestrade, fiind mult mai capabil decat acesta si deloc ridiculizat de Laszlo. Roosevelt isi da seama ca psihologia poate fi aplicata si in criminalistica si ca metodele traditionale nu mai functioneaza la fel de bine in noua lume. O alta prezenta de remarcat este Michael Ironside in rolul lui J.P. Morgan, impunator, influent si puternic.
Povestea este uneori lenta, cele 10 episoade intinzandu-se uneori prea mult, dar incearca sa cuprinda cat mai multe fatete ale lumii si servind evolutiei personajelor. Muzica este in schimb foarte interesanta, sumbra si deloc epica. Rupert Gregson-Williams (Wonder Woman, Legend of Tarzan) reuseste sa te introduca parca in mintea haotica a personajelor.
Per total, The Alienist merita atentia voastra si va recomand un binge-watch pe Netflix! O nebunie Holmesiana, cu drama, elemente de thriller, lectii de psihologie si actori deosebiti.