5 motive sa vezi The Umbrella Academy

Umbrella AcademyThe Umbrella Academy se lanseaza pe 15 februarie pe Netflix si marcheaza nu doar weekendul de Ziua Indragostitilor, ci si un eveniment nebunesc marca Netflix!

Povestea este scrisa de Gerard Way (solistul My Chemical Romance). In aceeasi zi din 1989, in mod inexplicabil, 43 de bebelusi sunt nascuti de femei care nu manifestasera simptome ale sarcinii cu o zi inainte si care nu au legatura unele cu altele. Sapte dintre acestia sunt adoptati de Sir Reginald Hargreeves, un industrias miliardar, care creeaza The Umbrella Academy si isi pregateste „copiii” pentru a salva lumea. Dar nu totul a decurs conform planului. Pe cand erau adolescenti, familia s-a fragmentat si echipa s-a despartit. Acum, cei sase copii ramasi in viata, in varsta de 30 si ceva de ani, se reunesc in urma vestii mortii lui Hargreeves. Luther, Diego, Allison, Klaus, Vanya si Number Five isi unesc fortele pentru a dezlega misterul mortii tatalui lor. Dar familia incepe din nou sa se dezbine din cauza abilitatilor si a personalitatilor divergente, aceasta pe fondul amenintarii unei apocalipse globale iminente.

Acum, sa vedem care e treaba cu Umbrella Academy. Pentru a simplifica lucrurile, o sa incerc sa va ofer 5 motive pentru care merita sa vedeti acest serial.

1. E cel mai nebunesc serial cu supereroi

Umbrella Academy

Desi in ultima vreme am avut parte de filme cu supereroi, care trec granitele genului, care incearca sa fie mai serioase sau mai ridicole, la capitolul seriale nu am avut nimic atat de curajos. Umbrella Academy, bazat pe o serie de comics la fel de nebuneasca, este un serial care nu se teme de ridicol, haos si bizarerii. De la un majordom cimpanzeu in stilul lui Alfred, pana la un tanar care poate vorbi cu mortii si se drogheaza si se imbata constant ca sa nu ii vada.

Mintea lui Gerard Way a adus la viata o lume pe cat de bizara, pe atat de interesanta. Povestea nu are niciun sens, nu pentru un om obisnuit. Avem parte de o apocalipsa iminenta, o familie de supereroi ciudati, ca sa fim politicosi, asasini temporali si multe alte ciudatenii. Producatorul Steve Blackman este cel care aduce pe ecrane Umbrella Academy si, chiar daca numele lui nu e atat de cunoscut, va mentionez cateva productii din portofoliul sau: sezonul 2 din Fargo (pentru care a primit si un premiu WGA), Altered Carbon si Legion. V-a crescut increderea? E bine, caci scenaristul e din cu totul alt film (pun intended). Jeremy Slater a lucrat la proiecte pe cat de controversate, pe atat de dezamagitoare: Fantastic Four (da, acel F4), serialul The Exorcist (anulat dupa doar 2 sezoane) si infama ecranizare Netflix a seriei Death Note. Totusi, Slater si Blackman au reusit sa creeze ceva deosebit cu Umbrella Academy. Iar regizorii unora dintre episoade sunt oameni cu experienta in acest gen, lucrand la serialele Marvel-Netflix.

Si cinematografia este uneori experimentala si ingenioasa, ceea ce este mereu de apreciat, iar Umbrella Academy ofera contextul perfect pentru orice mod nou si haotic de a spune o poveste vizuala.

2. E o drama de familie invelita intr-o poveste cu supereroi

Umbrella AcademyUmbrella Academy mi-a adus aminte de o alta productie Netflix, una exceptionala, pe care sper ca nu a fost trecuta cu vederea de prea multi, The Haunting of Hill House. Fac aceasta comparatie pentru ca, si acel serial a fost prezentat ca fiind un gen aparte, horror, ascunzand de fapt o drama de familie cutremuratoare. Dati drumul la Netflix si vedeti-l pana apare Umbrella Academy.

Noul serial nu se ridica la inaltimea celuilalt in ceea ce priveste calitatea per total, insa foloseste aceeasi smecherie. Toata povestea cu supereroii si apocalipsa ascunde de fapt o familie de frati (prin adoptie), care incearca sa se impace nu doar cu rolul lor in lume, ci si unii cu altii. Un alt aspect interesant este ca tatal lor adoptiv, Sir Reginald, i-a numit pe toti folosind numere (de la 1 la 7), in ordinea in care ii considera el relevanti pentru echipa (cel putin numarul 1 si 2 sunt mereu in conflict pentru cine ar trebui sa conduca echipa). In timp, faptele lor eroice le-au adus si nume de supereroi, insa mama lor le-a oferit, in secret, si nume obisnuite, pe care unii le folosesc mai mult, iar altii mai putin. Faptul ca Cinci nu are un nume obsinuit spune mai multe despre personaj decat pare, pentru ca el nu incearca sa se integreze, precum ceilalti. Majordomul casei este un cimpanzeu caruia Sir Reginald i-a conferit inteligenta umana. Iar despre mama… nu va zic, dar sa nu va mire cand veti afla.

Moartea tatalui lor le deschide fratilor o usa pe care nu credeau ca o sa o mai deschida prea curand si le da sansa sa incerce din nou sa fie o familie.

3. O distributie exceptionala

Umbrella Academy

Sa trecem si la capitolul actori. Probabil ca una dintre figurile din trailere si imagini sare in evidenta rapid. Vorbim de Ellen Page, care, de vreo 4 ani, a disparut din peisajul cinematografic (cel vizibil publicului larg, oricum). Ea este Vanya/Sapte, cea mai obisnuita dintre membrii Umbrella Academy, pentru ca nu are puteri. Depresiva si anti-sociala, Vanya e ignorata chiar si de catre fratii ei, iar relatia ei cu Sir Reginald nu doar ca i-a distrus orice urma de incredere in sine, dar i-a secerat si relatia cu familia. Page se potriveste perfect in rol si ne dovedeste ca ar trebui sa se intoarca pe ecrane. Numarul 1/Luther este jucat de Tom Hopper (probabil cunoscut pentru rolul lui Billy din Black Sails). Preferatul lui Sir Reginald, exilat apoi pe Luna, este cel mai afectat de moartea tatalui sau, dar descopera ca admiratia si respectul sau pentru figura paterna nu este neaparat meritata. Tom portretizeaza intr-un mod reusit naivitatea si nobletea lui Luther, dar si rusinea, caci sub haina lui larga ascunde un secret (nu va mai ganditi la prostii).

Nu o sa listez acum toti actorii din serial, dar trebuie sa mentionez inca o parte, pentru ca merita o atentie sporita pe viitor. Robert Sheehan il joaca pe Klaus/Patru, fratele care poate vorbi cu mortii, motiv pentru care se mentine constant drogat si beat. Tocmai nebunia si ciudatenia personajului il fac extrem de interesant, iar Robert chiar are talent (a mai jucat un rol asemanator in Misfits, dar cariera lui contine si productii precum Mortal Instruments si Mortal Engines). Sper ca dupa rolul asta, va fi mult mai cautat, caci tanarul are mult talent. Si ca tot vorbim de tineri, un alt actor de mentionat este Aidan Gallagher. El il joaca pe Cinci, fratele care poate calatori prin spatiu si… timp! O eroare de calcul il face sa aiba trupul sau de la 13 ani, insa mintea este a unui om matur extrem de inteligent si periculos. Fara sa dau prea multe spoilere, va spun doar ca Cinci omoara cu sange rece pe oricine ii sta in cale, iar Aidan joaca deosebit rolul acestui pusti violent si tulburat.

4. O atmosfera la fel de nebuneasca precum povestea

O sa va intrebati ce e cu melodia asta din anii ’60. Simplu. Umbrella Academy are pe coloana sonora o serie de melodii pe cat de ciudate, pe atat de antrenante si de bine alese pentru fiecare episod. Am inceput cu muzica pentru ca, fiecare episod are cel putin o melodie mai mult sau mai putin cunoscuta, mai veche sau mai noua, care marcheaza cumva scena centrala a episodului. Cea de mai sus este melodia din primul episod, intr-o scena in care toti fratii se strang in casa, dupa moartea tatalui lor, insa fiecare se inchide in spatiul din casa in care se simte cel mai sigur si singur. Este una dintre scenele realizate original. Momentele de climax, fie ca vorbim de actiune sau de drama, sunt marcate ingenios printr-o melodie. Lista e mai lunga, dar va pot spune ca apare si “Dancing in the Moonlight” – varianta Toploader.

Scenele de actiune sunt, in mare parte, bine filme, utilizand trucuri de editare bine gandite si potrivite pentru fiecare locatie. Long shot-ul primeaza cand actiunea are loc in interioare precum casa personajelor, in timp ce quick cut-ul este folosit cand Cinci isi face de cap, ca doar se poate teleporta unde vrea.

Nu doar muzica si actiunea sunt nebunesti, dar si partea de costume si decoruri. Diego/Numarul 2 este un fel de Batman de cartier. Puterea lui se rezuma la o agilitate si o dexteritate supraumane, armele lui preferate fiind cutitele. Imbracat in negru, cu bretele si curele care ascund lame mortale, mereu brooding si suparat, Diego e mai degraba varianta clasica a unui supererou. Klaus este cel mai excentric, amestecand stilurile si hainele intr-un mod haotic, dar caracteristic. Pogo, majordomul cimpanzeu, este imbracat la costum si vorbeste o engleza britanica desavarsita (doar e jucat de Adam Godley). Toata lumea din jurul personajelor este atent gandita, sa fie pe cat de nebuneasca sau normala trebuie sa fie.

5. Pentru ca universul Marvel-Netflix e mort si avem nevoie de o noua serie cu supereroi

Umbrella Academy

Si ajungem si la punctul final. Odata cu moartea universului Marvel-Netflix (da, stiu, nu au anulat oficial Punisher si Jessica Jones, dar nu are rost sa ne mintim), Netflix a ramas fara una din seriile sale cele mai importante. Deci, are sens miscarea de a trece pe ceva mai experimental, adaptand o banda desenata precum Umbrella Academy. Sa nu uitam ca au la orizont si Millarworld, o suita de seriale si filme bazate pe operele lui Mark Millar. Oricum ar fi, Umbrella Academy este un pas in directia cea buna si trebuie sa le aratam celor de la Netflix ca ne place cand ne aduc productii bune.

Pe final, va spun doar ca Ziua Indragostitilor de anul acesta v-o puteti petrece intr-un mod mult mai placut decat iesind la cliseica cina romantica. Umbrella Academy va asteapta cu o poveste nebuneasca despre o super familie disfunctionala si va ofera o experienta neobisnuita si deosebita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *