5 lucruri despre Underworld: Razboaie sangeroase

UnderworldIata ca am ajuns la a 5-a parte a seriei Underworld. Trendul de la Hollywood cu sequeluri pentru francize vechi continua si, la 4 ani de la ultimul film, ne intoarcem in lumea lui Selene (Kate Beckinsale), o lume ravasita de razboiul vampirilor si varcolacilor. Cum se tine Underworld: Razboaie Sangeroase in aceasta era a francizelor, al caror rege este Marvel si cat de bun este in comparatie cu celelate filme din serie? O sa va spun in urmatoarele randuri, prin 5 puncte importante, ca sa pastram numarul magic.

Cel de-al cincilea film din seria horror de actiune reia povestea de acolo unde a lasat-o episodul Underworld: Awakening. Lycanii si-au gasit un nou lider in persoana lui Marius (Tobias Menzies), care a reusit sa insufle mult fanatism si disciplina in randul unei armate ce ajunsese in pragul haosului. Marius nu va precupeti nimic pentru a o prinde pe Selena, in scopul de a da de urma fiicei sale Eva, care e un hibrid intre Vampir si Lycan. Ajutata de David (Theo James), Selena scapa cu greu de Lycanii care o urmareau pana cand tatal lui David, Thomas (Charles Dance), reuseste sa incheie un armistitiu care-i va permite Selenei sa se refugieze la Eastern Coven (ultima fortareata a vampirilor), taram condus de ambitioasa Semira (Lara Pulver). Stapaniti de teama Lycanilor, Vampirii spera ca abilitatile exceptionale de lupta ale Selenei ii vor ajuta sa-i distruga pe inamicii lor pentru totdeauna. Dar cand Selena descopera ca protectorii sai din est au propriile lor interese, ea fuge din nou, impreuna cu David, gasind adapost in spatele zidurilor misteriosului Nordic Coven, unde o secta pasnica de vampiri traieste izolata, in regiunile cele mai nordice ale Pamantului. Dar noua sa senzatie de securitate, dobandita in tinuturile acoperite de zapada ale Var Dohr, se imprastie destul de repede, pentru ca oriunde s-ar duce Selena, razboiul de secole dintre Vampiri si Lycani o urmeaza fara zabava.

Sa incepem si lista magica, cu lucruri bune, dar si mai putin bune despre Underworld: Blood Wars/ Razboaie Sangeroase.

  • Cat de necesar era acest sequel? Nu foarte, dar reuseste sa readuca viata in aceasta franciza, putin distrusa dupa al patrulea film, putin apreciat de fani si critici. Focusul se intoarce asupra razboiului dintre vampiri si lycani, oamenii sunt ignorati complet si avem parte de o constructie mai ampla a mitologiei si istoriei lumii Underworld. Chiar daca unii ar prefera sa se opreasca aceste sequeluri continue la diverse francize, Razboaie Sangeroase este genul de continuare care merita, in special pentru fanii francizei. Oricum, finalul iti da de inteles ca acesta nu e sfarsitul.
  • UnderworldNu vorbim despre un film de Oscar, dar e foarte placut sa vezi atatia actori din diverse seriale bune sau guilty pleasure ajunsi intr-un film cu buget si vizibilitate mare. De Kate Beckinsale nu e nevoie sa spun prea multe, toti o cunoastem pe vampirita mortala (din toate punctele de vedere) imbracata in piele neagra. Deliciul il fac totusi ceilalti actori. Theo James, care vine dupa dezastrul numit seria Divergent, reuseste sa isi gasesca un rol important in saga Underworld, un rol care pare a fi de viitor. O avem apoi pe Lara Pulver, pe care multi o stim ca Irene Adler din serialul Sherlock. Poate cel mai slab rol dintre toti il face Bradley James (Arthur din serialul Merlin), dar m-am bucurat sa il vad in ceva nou. Si ultimii, dar nu cei din urma, sunt doi veterani Game of Thrones: Charles Dance, care nu mai are nevoie de introducere si Tobias Menzies (Edmure Tully; unii poate il cunosc mai bine din Outlander).
  • Mitologia! Spuneam mai sus ca Underworld: Razboaie Sangeroase exploreaza mai mult mitologia acestei lumi si chiar ca avem parte de ceva interesant. Apare o noua “rasa” de vampiri, cei albi, o secta am putea spune. Acestia sunt relativ pasnici, traiesc izolati de restul lumii si au cult dedicat mortii si lumii de dincolo. Mi-au amintit foarte mult de elfii din LOTR. Ce e interesant la ei este ca pot muri si reinvia a doua oara, ca vampiri mai puternici si mai rapizi.
  • Efectele speciale sunt destul de bune, desi nu se ridica la inaltimea altor filme de actiunea pe care le-am vazut recent in cinematografe. Muzica e prezenta, completeaza filmul bine, dar nu iti ramane in minte. Sa recunoastem, nu mergem totusi la un astfel de film pentru soundtrack, teme profunde sau o poveste deosebita.

Underworld

  • Si ca tot spuneam de poveste, aici este punctul slab al lui Underworld: Razboaie Sangeroase. Filmul e neasteptat de scurt, avand in vedere ca cele mai multe filme merg pe o durata de 2 ore, 2 ore si jumatate. In doar o ora si jumatate e greu sa arunci tone de scene de actiune, sa spui o poveste foarte buna si sa mai si dezvolti personajele, asa ca aici s-au facut sacrificii. Tonele de momente epice raman, personajele sunt doar schitate, iar povestea e pastrata la un nivel foarte simplist. Singura problema este ca in ultimele 15 minute, nu doar ca trebuie sa vedem si marea lupta finala, dar avem parte de multe twisturi/revelatii aparute de nicaieri si toate vin ca un bombardament, atat psihic, cat si fizic. Vedem derulandu-se in 10 secunde, scene, cred eu, cazute la montaj, discutii si dezvaluiri socante. Aproape ca nu intelegi, dar nici nu iti mai pasa, esti bucuros ca s-a incheiat, ca te-ai simtit destul de bine si ca te-ai distrat.

Ca nota de final, pot spune ca Underworld: Razboaie Sangeroase merita vazut. Fanii francizei vor fi bucurosi sa vada ca productia s-a intors la radacini, la razboiul dintre vampiri si lycani si la dezvoltarea mitologiei. Ceilalti se vor bucura de un film de actiune scurt si entertaining.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *