5 lucruri despre The Highwaymen

HighwaymenNetflix isi largeste orizontul in zona filmelor si abordeaza un gen mai rar in ultima perioada, filmele cu gangsteri. The Highwaymen este incercarea Netflix de a testa acest teren inainte de filmul The Irishman, al lui Scorsese, care se va lansa anul acesta tot pe platforma de streaming. Este o reusita? Avand in vedere ca nu am avut parte de prea multe filme de acest gen in ultimii ani (cel mai recent care imi vine in minte este Black Mass), productia Netflix este binevenita, chiar daca are destule puncte slabe. Din 29 martie, pe Netflix!

Raufacatorii au ajuns pe prima pagina. Oamenii legii au facut istorie. Regizat de John Lee Hancock (The Blind Side, Saving Mr Banks), The Highwaymen urmareste povestea nespusa a legendarilor rangeri texani care i-au doborat pe Bonnie si Clyde. Cand intreaga forta a FBI-ului si cele mai recente tehnologii criminaliste nu sunt suficiente pentru a-i captura pe cei mai notorii infractori ai tarii, doi fosti politisti texani (Kevin Costner si Woody Harrelson) trebuie sa se bazeze pe propriul instinct si pe abilitati de moda veche pentru a duce treaba la bun sfarsit.

Asa cum v-am obisnuit in toate celelalte review-uri pentru productiile Netflix, o sa prezint si The Highwaymen tot in 5 puncte (tari si slabe). Without further ado…

Highwaymen

1. Povestea si scenariul

The Highwaymen spune povestea celor doi rangeri texani Frank Hamer si Maney Gault, care i-au vanat si i-au impuscat pe faimosii criminali Bonnie si Clyde. Destul de simplu ai spune. Insa regizorul John Lee Hancock si scenaristul John Fusco au facut tot posibilul sa ii transforme pe cei doi in adevarati justitiari. Totusi, asta nu inseamna ca filmul este slab. Este chiar foarte interesant sa urmaresti cum 2 politisti de moda veche, rangeri texani care, in urma cu doar 30-40 de ani, calareau prin preerie si vanau banditi, ajung sa umileasca practic FBI-ul cu toata tehnologia si stiinta disponibile. Adevarat, FBI-ul era inca la inceput, majoritatea agentilor erau tineri, iar stiinta criminalistica era si ea in stadiu incipient. Dar, sa ne intoarcem la poveste.

The Highwaymen este destul de lung, 2 ore si 10 minute, iar timpul se scurge destul de greu, desi, ai crede ca urmarirea a doi criminali faimosi va fi mai plina de adrenalina. Problema cea mai mare a scenariului este ca petrece destul de mult timp, o treime din durata filmului, daca nu chiar mai mult, construind personajele lui Costner si Harrelson. Adica, vedem cum Hamer nu prea vrea sa accepte misiunea, de dragul sotiei, dar simte chemarea si nu poate sa stea cu mainile in san in timp ce doi criminali impusca politisti prin tot statul. Apoi il avem pe Gault, care e un pensionar ratat, adica nici nu are pensie si bea si sta pe capul familiei sale. E adevarat ca eroii acestui film sunt cei doi, insa Hancock si Fusco puteau sa ne arate mai mult si despre Bonnie si Clyde, despre care nu aflii mult mai multe decat poate ai auzit deja. Nici macar nu studiaza cu adevarat fenomenul popularitatii celor 2, care devenisera deja mai faimosi decat starurile de film. Deci, la capitolul poveste, filmul este cam prea lent si nu ofera destul timp si antagonistilor, amenintarea lor nefiind niciodata prea aproape. Scenariul nu este neaparat slab, dar, evident ca nu lipsesc cliseicele monologuri sau dialoguri existentiale ale celor doi batrani rangeri. Aici, mi-au adus cumva aminte de personajele lui Harrelson si Mcconaughey din True Detective.

Highwaymen

2. Costner si Harrelson (si altii)

Si daca tot am inceput sa vorbesc despre cei doi actori principali, asemanarea cu cei doi detectivi din primul sezon True Detective este destul de puternica. Nu se ridica relatia intre Costner si Harrelson la acelasi nivel si nici dialogurile lor nu sunt la fel de reusite, dar, undeva acolo este o scanteie. Surprinzator, Costner inca mai poate sa joace rolul de personaj amenintator si gata sa impuste pe oricine chiar si la varsta sa (64 de ani). Spre deosebire de alte roluri recente, pare ca chiar si dat interesul pentru acest film si nu a vrut sa pateze memoria lui Frank Hamer, cel mai cunoscut ranger texan. Duo-ul este insa fascinant. Doi actori de calibru mare, in roluri care li se potrivesc manusa. Nu au mereu parte de cele mai deosebite dialoguri, dar reusesc sa faca o echipa foarte buna, uneori amuzanti, alteori dramatici si seriosi.

In alte roluri ii mai vedem pe Kathy Bates, ca prima femeie guvernator din Texas, Ma Ferguson, o femeie dura si a naibii, cea care a desfiintat rangerii texani si pe John Carroll Lynch, ca Lee Simmons, un administrator de inchisori (unul dintre cei mai buni de la acea vreme, preocupat si de bunastarea detinutilor, nu doar de numere) si increzator in fortele vechilor rangeri texani. Bonnie si Clyde apar prea putin, iar actorii care ii joaca sunt necunoscuti. Poate ca asta este unul dintre punctele slabe ale filmului, caci vedem prea putin din spatele crimelor.

3. Rangeri texani, FBI si atmosfera anilor ’30

In ceea ce priveste genul crime&detective, Highwaymen nu este neaparat o capodopera, dar ofera destule momente interesante. Adica nu va asteptati la un suspans iesit din comun, la minti criminale extrem de inteligente sau la politisti care pasesc cu grija pe linia gri dintre bine si rau. Hamer si Goult au cateva momente in care vorbesc despre ce inseamna sa fii de partea legii si cat de departe trebuie sa fii dispus sa mergi, iar unul dintre acestea este chiar frumos. Caci unul este convins ca daca ucizi un raufacator esti de partea binelui, iar celalalt este constant apasat de amintirile sangeroase din tineretea de ranger texan.

Dar nu despre asta vreau sa vorbesc la acest punct, ci despre atmosfera filmului si politica din spate. In ceea ce priveste muzica, de multe ori elementul care seteaza cel mai bine atmosfera, Thomas Newman nu impresioneaza prea mult. Se pare ca, in ultima vreme, a devenit obsedat de o anumita linie melodica pe care o recicleaza constant, aproape identic, in toate filmele la care lucreaza. Deci, daca ati vazut Saving Mr. Banks si Bridge of Spies, cam stiti ce fel de muzica avem in Highwaymen. Totusi, am descoperit o trupa indie interesanta cu ajutorul trailerului (melodia de mai sus). Costumele si set design-ul sunt bine realizate, de la celebrele palarii ale anilor ’30 si pana la drumurile prafuite pe care mergeau masinile perioadei. Si ca tot veni vorba de locatii, Highwaymen trebuie laudat, caci filmarile au avut loc si in locatiile adevarate in care rangerii texani i-au vanat pe Bonnie si Clyde.

Highwaymen

Alt aspect interesant este lupta intre vechile metode, promovate de cei doi rangeri si FBI, cu noile tehnologii si descoperiri stiintifice. Foarte probabil ca situatia e putin exagerata, dar, e amuzant sa ii vezi pe cei doi texani veterani cum raspund rapid la “cine, ce si cum” atunci cand ajung la locul unei crime, in timp ce FBI-ul aduna probe si asteapta rezultate de laborator. In acelasi timp, chiar si cei doi beneficiaza de inregistrarile convorbirilor telefonice ale lui Bonnie si Clyde. E o perioada de tranzitie intre vechi si nou si ar fi fost interesant daca se studia si mai mult subiectul. In schimb, cei doi rangeri sunt practic supereroi, caci o iau inaintea tututor, cu toate inregistrarile, amprentele si imaginilor din avion pe care le au.

4. Acuratetea istorica

HighwaymenNu pot sa spun ca stiu prea bine subiectul, insa, dupa film, am studiat putin istoria celor doi criminali si a evenimentelor din jurul lor. In acea perioada, dar si acum, Bonnie si Clyde au fost si sunt un fel de eroi, haiduci, daca vreti. Rebeli impotriva sistemului. Marea depresiune americana a lasat multi oameni fara bani si pe drumuri, divizand clar societatea in bogati si saraci. Faptul ca cei doi jefuiau banci (vinovate de criza) si impuscau doar politisti, i-a facut sa para eroi in ochii publicului. Cel putin asta stim din pop culture.

Adevarul este, insa, undeva la mijloc. Gasca Barrow jefuia in mare parte benzinarii si magazine, iar Bonnie s-a dovedit ca nu a impuscat totusi pe nimeni, ci era doar atat de indragostita de Clyde, incat a fost fortata sa traiasca acest stil de viata alaturi de el si ceilalti criminali.

In ceea ce ii priveste pe rangerii texani, Hamer a fost cu adevarat o legenda, cu mult inainte sa ii prinda pe Bonnie si Clyde. Era un bun investigator, calm, calculat, un bun strateg. Rolul lui Gault, in schimb, este schimbat in film pentru efect dramatic. Vanatoarea lor este, se pare, foarte bine ecranizata, caci cei doi chiar au calatorit in toate locurile, urmarind gasca Barrow. Pentru mai multe informatii si comparatii film-realitate, va invit sa cititi acest articol din Time.

5. Mai avem nevoie de filme cu gangsteri?

In final, pot spune ca The Highwaymen este o reusita a Netflix. Nu este o capodopera a genului, dar nici un film slab. Intr-o perioada in care suntem asaltati de supereroi cu superputeri si drame de Oscar, un film ca acesta ne readuce cu picioarele pe pamant, ne mai arata putin din istorie si ne face sa ne gandim si la eroii adevarati din jurul nostru, fie ca sunt ei politisti, rangeri texani, pompieri sau oameni obisnuiti in situatii surprinzatoare.

Si as spune ca genul chiar merita revizitat. Sper ca noul film a lui Scorsese, The Irishman, produs tot de Netflix, sa fie foarte bun si sa ne arate ca filmele cu gangsteri inca mai au farmecul lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *