Star Wars: To Solo or not to Solo?

SoloA trecut destul de mult timp incat sa raspundem la intrebarea care ne roade pe toti: este Solo: A Star Wars story demn de a face parte din franciza sau nu? Dupa doua saptamani observam ca e un esec la box-office, unul mai mare chiar decat Justice League, dar din motive complet diferite. Spre deosebire de filmul DC, care trebuia sa fie apogeul DCEU, Solo este un film pe care nimeni nu si-l dorea. Ambele au trecut prin probleme asemanatoare in productie (regizorul si povestea schimbate aproape de final si refacerea intregului film). Problema lui Solo e mai grava, pentru ca marele sef Lucasfilm, Kathleen Kennedy, chiar s-a gandit ca avem nevoie de acest film.

Este mai mult decat evident ca Solo e doar o incercare de a mulge vaca acestui personaj odata cu moartea lui in timeline-ul principal. Trilogia originala ne-a spus destule despre contrabandistul nostru preferat, pastrand un aer de mister. Filmul cel nou ia doar fiecare descriere despre personaj din OT si o transpune pe ecran, creand o poveste cliseica si slabuta pentru a le lega. A nu se intelege ca Solo este un film foarte prost, este decent, insa nu isi are locul in franciza Star Wars.

Solo

Kessel Run? Avem. Intalnirea cu Chewie? Avem. Intalnirea cu Lando si cu Millenium Falcon? Bifat. Adaugam niste organizatii mafiote si un love interest, jucat decent de Emilia Clarke (un personaj prost construit de altfel) si obtinem povestea pentru Solo. La fel ca Rogue One (salvat partial de scena cu Vader), filmul asta nu contribuie cu nimic la constructia istoriei si lumii din universul Star Wars. Tot ce vezi s-a intamplat deja, tot ce afli nu schimba cu nimic modul in care privesti restul filmelor. Ce rost are deci sa creezi un astfel de prequel? Macar trilogia prequel aduce un nou insight asupra multor personaje si a galaxiei, cu toate defectele acelor filme. Mai adaugam si un cameo fortat, care are logica doar daca ai vazut serialele animate Clone Wars si Rebels, niste referinte mici pe ici, pe colo si gata scenariul. Slab de tot.

SoloActorii sunt de departe cea mai buna parte a filmului. Alden Ehrenreich il joaca pe tanarul Han si, in ciuda multor zvonuri, joaca decent, desi nu se va putea ridica la nivelul lui Ford. Putin arogant, putin naiv, cu mult curaj si o inima mare, cam asa s-ar putea rezuma Han Solo in filmul lui. Chewie e ceva mai relevant decat in alte filme si joaca aici un rol mai important decat cel de ragaitorul de serviciu. Villain-ul, jucat de Paul Bettany este mai plictisitor decat cei din MCU si asta spune destule (risipa de talent). Cum spunea, Emilia Clarke joaca decent aici rolul Qi’rei, febletea lui Han din copilarie, devenita bad girl intre timp. Tot ce are legatura cu personajul este extrem de evident; practic aura ei de mister ti se tranteste in fata cu fiecare ocazie, pentru a-ti semnala ca trebuie sa te uiti atent la ea, ca nu e doar iubita lui Han. O alta risipa, dar ceva mai mica, este Woody Harrelson in rolul lui Beckett, mentorul in nebunii al lui Han. Are cateva scene mai demne, dar in general nu face mare lucru nici el. Donald Glover ca tanarul Lando este undeva pe linia de plutire. Nu am inteles niciodata de ce personajul sau este atat de adorat de fandom-ul Star Wars, iar aici demonstreaza inca o data ca nu este un personaj deosebit (singura lui calitate este ca apare in trilogia originala). Atentie la doua roluri mai mici jucate de Thandie Newton (Maeve din Westworld) si Jon Favreau.

Solo

La capitolul efecte, Solo este decent. Totusi, dupa ce ai investit intr-un film bugetul pentru doua (refacerea filmului a dus bugetul undeva la 250 milioane de dolari, conform zvonurilor), te astepti ca la CGI totul sa fie ok. Coloana sonora, compusa de John Powell si John Williams, este decenta, dar, la fel ca la ultimele filme Star Wars, nimic spectaculos. Cinematografia este insa oribila! Totul este mai intunecat decat Batman v Superman, abia vezi personajele. Ron Howard a dat-o in bara rau de tot la capitolul asta. Scenele de actiune te incarca destul de mult cu adrenalina incat sa mai uiti de defecte, dar nu destul.

Solo

Per total, Solo este un film de aventuri decent, care merita vazut la TV duminica dimineata, dar cam atat. Nu avea ce cauta in universul Star Wars, nu a fost dorit de nimeni, a fost lansat extrem de prost, imediat dupa Avengers Infinity War si Deadpool 2, deci nu e de mirare ca e un esec. Faptul ca Kennedy i-a schimbat pe Phil Lord si Christopher Miller cu Ron Howard dupa ce acestia filmasera in jur de 80% din film spune multe si despre conducerea Lucasfilm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *