Stati departe de Calugarita!

CalugaritaCalugarita a venit! Franciza The Conjuring, creata de James Wan, primeste un nou capitol, creand un univers care, contrar asteptarilor, functioneaza. In afara de MCU toate universurile cinematografice esueaza, dar Conjuring rezista. Asta nu inseamna ca toate filmele sunt bune, dar, per total, merge bine. Din pacate, Calugarita/The Nun o da in bara si creste asteptarile de la urmatorul capitol (care sigur va veni).

Povestea are ceva potential, fiind conceputa de James Wan. Dupa ce o tanara calugarita de la o manastire din Romania se sinucide, un preot cu un trecut zbuciumat si o maicuta novice sunt trimisi de Vatican sa investigheze cauzele. Impreuna trebuie sa descopere secretul profan care ameninta abatia. Riscandu-si vietile, credinta si chiar sufletele, acestia se vor confrunta cu forta malefica a calugaritei demonice, pe care publicul a mai vazut-o in filmele The Conjuring. Toate acestea vor transforma manastirea intr-un camp de lupta ingrozitor intre cei vii si cei blestemati. Rezultatul final, scenariul scris de Gary Dauberman (Annabelle, Annabelle Creation si IT) este insa lamentabil. E atat de plin de clisee, de la replici si pana la scene, atat de comune in filmele horror de duzina. Ba chiar fura si din filme care nu au legatura cu genul horror: un puzzle din Indiana Jones Raiders of the Lost Ark si nazgulii din Lord of the Rings. E atat de lipsit de originalitate, dar si plin de plotholes.

Calugarita

Chiar si tonalitatea este ciudata. In mare parte, incearca sa fie un horror atmosferic, dar introduce, enervant, faimoasele jump scares si te scoate brusc din “poveste” cu un umor neasteptat (potrivit unui film ca Deadpool). Uneori, pare ca e un film care nu se ia in serios si imediat dupa incearca sa iti aduca aminte ca e un horror dintr-o franciza importanta. Ptiu, drace!

La capitolul actori, treaba sta destul de prost. Nimeni nu exceleaza, toti sunt aproape necunoscuti, cu exceptia actritei principale, Taissa Farmiga (veterana in horror mai bun, cu vreo 4 sezoane de American Horror Story la CV). Farmiga o joaca pe tanara calugarita care merge alaturi de parintele Burke sa investigheze manastirea. Fun fact: Taissa este sora Verei Farmiga, care o joaca pe Lorraine Warren in filmele Conjuring. In rest, necunoscuti. Eroul print (ca trebuie sa avem si personajul asta) este un localnic din zona manastirii, care, culmea, este francez. Da, cand comunismul punea stapanire pe Romania si Dej isi facea de cap, un francez s-a mutat la tara… Puteau sa includa si ei un personaj roman, dar veti vedea voi ce smecherie incearca astia sa faca. Laudele mele se duc catre romanii care apar in film, ale caror personaje, tarani si maicute de la tara, vorbesc perfect engleza (ca sa pastram si autenticitatea, nu?). Printre ei o veti recunoaste probabil pe Maria Obretin (Umbre), in rolul uneia din maicutele panicate.

Calugarita

Regia, cinematografia si efectele sunt intre decente si slabe. Corin Hardy, regizorul, este la al doilea lui film (primul fiind apreciat) din toata cariera si nu reuseste sa faca mai nimic interesant. Probabil ca si obligatia de a se incadra in povestea mare, astfel incat calugarita sa aiba sens in restul francizei (in special The Conjuring 2) a dat peste cap intreaga productie, sugrumand din fasa orice incercare de originalitate. Trebuie sa vorbim si despre faptul ca a fost filmat in intregime in Romania, in locatii cunoscute precum: Castelul huniazilor si chiar Palatul Dracilor, pardon, Parlamentului. Felicit intreaga echipa Castel Film, care a pus la dispozitie oamenii si platourile, dar si pe ceilalti care au mai lucrat la acest film, inclusiv o firma romaneasca de efecte vizuale, Genesis FX Studios, care nu a primit credits din partea Warner Bros (“shame, shame, shame”, cum ziceau maicutele din Game of Thrones).

Muzica nu este deosebita, dar se potriveste filmului si aduce un plus de atmosfera intr-un film de altfel anost. Si se simte asta pentru ca, compozitorul Abel Korzeniowski a lucrat si la Penny Dreadful.

Nu as spune ca The Nun/Calugarita e un film groaznic (haha, pun intended), sunt filme mai proaste, dar cu siguranta nu merita atentia publicului. Se scufunda in groapa filmelor mediocre, fara sa aduca ceva nou in genul sau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *