Spider-Man: Far From Home – Epilogul MCU

Far From HomeEndgame a făcut ravagii în inimile fanilor, dar finalul Fazei 3 este, de fapt, recent lansatul Spider-Man: Far From Home. O continuare atât pentru Homecoming, cât și pentru Endgame, noul film Spider-Man este epilogul poveștii încheiate odată cu înfrângerea lui Thanos. În doar câteva filme, Tom Holland a reușit să își însușească personajul, iar Spider-Man a evoluat rapid, devenind un Avenger de bază. Pe scurt, Spider-Man Far From Home este un epilog frumos pentru MCU, o doză de entuziasm și aventură perfectă pentru a ne trata durerea de după Endgame.

Filmul extinde universul Spider-Man, scoţându-l pe Peter Parker din New York, pentru a-l trimite în Europa, în ceea ce se presupunea că va fi o vacanţă şcolară – dar care se transformă într-o mare provocare. Nick Fury, fostul şef al S.H.I.E.L.D., îi spune lui Peter că Spider-Man va trebui să ia locul echipei Avengers și să lupte cu Elementalii, creaturi monstruoase care au apărut din alt univers, după şocul creat de evenimentele din Avengers: Infinity War şi Endgame. Peter îl întâlneşte apoi pe Quentin Beck, un nou super-erou, cunoscut și ca Mysterio, care vine de pe un Pământ alternativ şi care e hotărât să pună capăt asaltului Elementalilor. Departe de casă, Peter trebuie să-şi protejeze prietenii, să salveze lumea, să se ridice la înălţimea unei provocări căreia numai el îi poate face faţă şi să se împace cu destinul său de Avenger.

Far From Home

Povestea este una destul de simplă și, totuși, plină de suflet. După sacrificiul suprem al lui Tony din Endgame și dizolvarea temporară a echipei Avengers, lumea este în doliu. Monumente și imagini artistice stradale cu Iron Man împânzesc marile orașe, iar acum toți se întreabă cine îi va lua locul. Toți ochii sunt întreptați spre Spider-Man, ucenicul lui Tony și singurul Avenger cunoscut care încă mai luptă pe străzi împotriva criminalilor. Însă tânărul Peter nu crede că poate purta o astfel de povară pe umerii săi, iar de aici pornește întregul conflict interior al filmului. Scenaristul Chris McKenna și regizorul Jon Watts continuă povestea începută în Homecoming, cu maturizarea completă a lui Peter. Întreg filmul, deși are o poveste de sine stătătoare și poate fii văzut și ca o aventură internațională a lui Spidey, este, de fapt, despre acceptarea destinului și a rolului de Avenger. Apariția lui Nick Fury îl face pe Peter să realizeze că lumea încă mai are nevoie de supereroi, chiar dacă Thanos a fost înfrânt, iar ceilalți Avengers și-au spus cuvintele de adio. Quentin Beck/Mysterio este ales perfect pentru această poveste, caracteristicile sale ajutând foarte mult dezvoltarea conflitului interior al lui Peter. De altfel, este și prima apariție a acestui personaj în filme, iar Marvel a reușit să îl transpună foarte bine pe marele ecran.

Far From Home

În ceea ce privește actorii, Tom Holland continuă să se dovedească o alegere foarte bună pentru Peter/Spider-Man. Impactul morții lui Iron Man asupra tânărului Peter este prezent mereu în jocul actoricesc al lui Tom, de la privirile triste și ochii înlăcrimați, până la teama și uimirea sa când vine vorba de a-l înlocui pe Tony. Întoarcerea lui Samuel L. Jackson ca Nick Fury este și ea bine aleasă în acest film. Nu doar că lipsa lui Fury din Infinity War și Endgame a fost simțită din plin, dar atitudinea specifică a lui Jackson aduce un plus de savoare și maturitate acestui film despre un supererou adolescent. Iar Fury vine la pachet și cu Maria Hill (Cobie Smulders), care nu a mai avut un rol așa de vizibil de la primul Avengers. Și MJ (Zendaya) are o prezență mult mai puternică în Far From Home, depășind stadiul de damsel in distress și romantic interest și implicându-se direct în acțiune. Jon Favreau ca Happy este și el mult mai simpatic decât până acum, preluând, parțial, rolul de mentor odată cu pierderea lui Tony. 

Far From Home

Poate cea mai interesantă adiție la acest film este Jake Gyllenhaal în rolul lui Quentin Beck aka Mysterio. Pentru cei care cunosc personajul, evoluția sa din Far From Home nu este o surpriză dar, chiar și așa, modul în care este utilizat în povestea lui Spider-Man este foarte reușit. Jake Gyllenhaal se potrivește foarte bine acestui rol și aduce, cu atitudinea și personalitatea sa, un plus de șarm și încredere lui Mysterio. Nu vreau să dau spoilere, dar pot spune că puterile sale sunt extraordinar de bine gândite, iar backstory-ul său este pe cât de surprinzător, pe atât de potrivit în MCU.

Far From Home

La capitolul VFX, Far From Home păstrează standardul filmelor Marvel, dar include câteva scene deosebite, care merită aplauze. Michael Giacchino semnează, din nou, coloana sonoră și amestecă tema lui Spidey cu tema Avengers, susținând și muzical transformarea lui Peter dintr-un erou de cartier într-un supererou al lumii. Pe lângă melodiile originale create de Giacchino, filmul include și câteva cântece emoționante, precum “Back in Black” și “I will always love you”, care continuă tema moștenirii prezentă în tot filmul.

Per total, Spider-Man Far From Home nu este un film extraordinar, dar reușește să închidă într-un mod poetic și frumos povestea începută în 2008 cu Iron Man, oferind, în același timp, destule povești de spus în viitor. Peter devine un adevărat Avenger și își accepta destinul, iar universul MCU de după Infinity War și Endgame începe să capete contur. Pe scurt, un film Marvel care merită văzut!

P.S. Nu plecați înainte de generic, căci vă așteaptă o surpriză uriașă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *