Punisher: Conspiratii, actiune, sange si sudoare

PunisherPunisher s-a intors! Noul serial Netflix marca Marvel il aduce in prim plan pe Frank Castle, introdus in sezonul 2 din Daredevil, anul trecut. Iron Fist si Defenders au fost mai mult sau mai putin dezamagitoare, dar Punisher readuce increderea in serialele Marvel-Netflix. Nu doar ca il revedem pe Jon Bernthal in cel mai bun rol al sau, dar avem parte de un serial plin de actiune, adrenalina, violenta, conspiratii si drama. Cand a fost anuntat serialul, nimeni nu stia cat de departe va avea Netflix curajul sa mearga, dar Punisher ne arata inca o data cat de implicati sunt in ceea ce fac si ceea ce ne ofera. Serialul a aparut deja de 2 saptamani, iar asta inseamna ca aproape toti cei care voiau sa il vada au reusit sa termine binge-ul toamnei. Pe scurt, Punisher/ Justitiarul este unul din cele mai bune seriale Marvel-Netflix, un foarte bun serial thriller-action si dovada ca Netflix poate produce aproape orice tip de serial.

Punisher

Dupa ce s-a razbunat pe cei responsabili pentru moartea sotiei si a copiilor sai, Frank Castle (Jon Bernthal) scoate la lumina o conspiratie care trece de granitele lumii interlope din New York. Cunoscut acum in oras sub numele de Punisher/ Justitiarul, el trebuie sa descopere adevarul despre nedreptatile care afecteaza nu doar propria familie, ci intreg sistemul. Cam asa incepe serialul si, poate, la prima vedere pare ca povestea lui Castle s-a terminat, doar si-a razbunat familia, nu? Gresit, caci trecutul sau de soldat se intoarce sa il bantuie si ii dezvaluie o conspiratie care ascunde crime de razboi si un secret nebanuit despre adevaratii vinovati din spatele uciderii familiei sale. Scenariul este unul foarte bun. Majoritatea serialelor Netflix-Marvel urmeaza modelul celor 13 episoade, din care primele 4-5 sunt foarte bune, care continua cu inca pe atatea plictisitoare si lente, urmand ca ultimele episoade sa incheie rapid si grabit intreaga poveste, condesand actiunea si plot-ul, personajele si logica trecand de multe ori pe locul 2. Nu si in Punisher. Toate cele 13 episoade sunt folosite pentru a dezvolta personajele (atat pe Castle, cat si pe cele noi), pentru a spune povestea si a dezvalui trepatat misterul. Fiecare episod are cel putin o scena de actiune si in fiecare aflam ceva despre cei pe care Frank ii cauta, odata cu el. Serialul incearca sa abordeze mai multe teme si subiecte de actualitate (in SUA), precum controlul armelor, PTSD, actiunile militare din Orientul Mijlociu si terorismul intern. Per total, le trateaza pe toate cat se poate de serios, dar nu se concentreaza prea mult pe niciunul. A nu se intelege ca este un lucru rau, este pana la urma un serial despre un vigilante, un justitiar, asa cum spune si numele. Oricum ar fi, la capitolul scenariu, viziune si poveste, Punisher este printre cele mai bune seriale Marvel-Netflix, langa Daredevil sezonul 1. Mai mult ca o observatie, decat ca o critica, faptul ca serialul nu este chiar atat de sangeros si brutal pe cat ar fi putut fi cu Punisher in prim plan si pentru ca povestea este una clasica atunci cand vine vorba de thriller cu actiune si conspiratii, te face sa uiti uneori ca urmaresti un serial Marvel (inspirat de comics). Altfel spus, serialul este atat de bun ca gen, incat ar fi putut fi orice alt personaj decat Frank Castle si nu s-ar fi schimbat prea multe. Dar repet, asta este mai mult o observatie, decat o critica. 

Punisher

Cand vine vorba de personaje, Punisher ofera fiecaruia timpul si atentia potrivite. Evident, Frank Castle este cel mai bine realizat. Bantuit atat de fantomele familiei sale, dar si de cele ale trecutului sau din armata, Castle incearca sa isi gaseasca rostul in lume. Nu resimte chemarea eroica pe care o au ceilalti eroi, dar nu este nici nepasator la erorile sistemului si la crimele care se petrec in jurul sau. Jon Bernthal, cunoscut pentru rolul sau din The Walking Dead, face aici cel mai bun rol al carierei sale. Reuseste sa canalizeze toate emotiile si toate starile prin care trece un personaj precum Punisher, de la furie si dorinta de razbunare, pana la mila si loialitate. Frank lupta nu doar cu cei care vor sa il omoare si sa ascunda trecutul, dar si cu demonii sai interiori, iar aici reuseste Bernthal sa isi arate talentul, in aceste treceri de la razbunator nemilos la un om distrus psihic si fara un viitor vizibil. Pe langa Castle, mai avem cateva personaje care ies in evidenta prin caracterele lor si prin modul in care sunt aduse la viata. Micro (Ebon Moss-Bachrach) este un fost analist NSA care descopera intr-un film crimele unitatii lui Frank din Kandahar, iar asta il pune in vizorul unor agenti corupti din CIA. Pentru a-si proteja familia, isi insceneaza moartea si se ascunde, asteptand momentul cand va putea sa isi curete numele si sa ii aduca pe vinovati in fata justitiei. Cand Frank Castle iese de sub acoperire si ucide un grup de mafioti, Micro isi da seama ca el este salvarea sa. Astfel, cei doi ajung sa lucreze impreuna, manati fiecare de dorinte diferite: Frank vrea sa razbune moartea familiei sale, iar Micro sa se intoarca la familia sa. Putin ciudat si anti-social, dar foarte inteligent si loial celor care sunt de partea lui, Micro se dovedeste a fi un partener adevarat pentru Frank, chiar daca nu se inteleg de la bun inceput. Poate cel mai bun rol, pe langa cel al lui Bernthal, il face Ben Barnes, ca Billy Ross, fost soldat alaturi de Frank, devenit acum patronul unei firme private de protectie si paza. Nu pot spune prea multe despre personaj fara sa dau spoilere, dar va pot spune ca si Ben Barnes face aici unul din cele mai bune roluri din cariera sa. 

Pe langa primul sezon din Daredevil, Punisher are cea mai buna coregrafie de lupta. Toate scenele de actiune sunt bine filmate si realizate, iar ca spectator simti ca intri cu adevarat intr-un camp de lupta. Impuscaturi, lupte corp la corp si urmariri pline de adrenalina, Punisher ne ofera de toate pentru toti. Si, bineinteles, nu putem vorbi de o astfel de productie, fara sa mentionam muzica. Coloana sonora compusa de Tyler Bates se potriveste de minune cu intreg serialul, de la muzica din generic, pana la muzica din fundalul luptelor. Bates reuseste sa dea si mai multa viata serialului prin muzica sa. 

Punisher

In concluzie, Punisher este unul din cele mai bune seriale Marvel-Netflix si merita cu varf si indesat cele aproape 13 ore de binging. Asta ca sa stiti ce faceti in mini-vacanta de 1 decembrie, daca nu l-ati vazut deja. Poate singura dezamagire legata de acest serial este ca nu e si mai sangeros si mai violent, pentru ca Punisher este unul din cei mai brutali justitiari care au aparut in comics. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *