Our Planet: Cea mai frumoasa lume pe care o stim va disparea in 20 de ani

Our PlanetOur Planet e acum pe Netflix! O serie-documentar, creata de aceeasi echipa din spatele unora dintre cele mai populare seriale facute vreodata: Planet Earth I si II (seriale-documentar in top 5 pe IMDB la categoria Top TV Shows), narata de Sir David Attenborough, un fel de vocea lui Dumnezeu pentru documentare, distribuita global de Netflix si care merita toata atentia voastra. Aproape nimeni nu vorbeste despre acest documentar si cred ca ar trebui sa o facem. Ar trebui ca, la fel cum ne-am trezit politic, sa ne trezim si in ceea ce priveste salvarea mediului inconjurator. Our Planet nu doar ca ne prezinta cele mai superbe imagini din natura pe care le-am vazut vreodata pe ecrane, dar are si un mesaj puternic, o incarcatura emotionala pe care nu te-ai astepta sa o simti intr-un astfel de documentar. Acest articol nu este neaparat un review, cat o propagare a mesajului pe care il transmite documentarul si un indemn la a-l vedea cat mai repede (pana nu e prea tarziu).

“You’d have thought we’d learn by now”

Our Planet

Sir David Attenborough are o voce cu o forta emotionala uriasa, dar si glasul unui profesor care iti vorbeste despre secretele Pamantului, o voce in care ai incredere, o voce cu impact asupra fiecarui ascultator (sau telespectator al documentarului). Spunem despre Morgan Freeman ca e vocea lui Dumnezeu, insa Sir David Attenborough e aproape la acelasi nivel, iar diferenta intre cei doi este ca al doilea s-a implicat aproape toata viata in acest domeniu. Asa ca, atunci cand Attenborough spune ca animalele, plantele sau chiar zonele geografice pe care le vedem vor disparea in 20 de ani, simti brusc nevoia sa faci ceva! Our Planet este un documentar despre natura cu un mesaj puternic, cu mustrari, cu atentionari, dar si cu solutii. Varianta aleasa de producatori a fost sa includa la finalul fiecarui episod indemnul de a intra pe site-ul ourplanet.com unde se pot gasi mult mai multe informatii despre ce putem face pentru a salva ceea ce tocmai am vazut. Acesta un aspect pe care l-am apreciat la Our Planet, pentru ca stie sa iti dea impulsul, sa iti arate drumul si sa iti dea solutii, fara sa te forteze niciodata sa faci ceva. O sa simti tu nevoia, oricum.

“Cause it’s not too late if we change our ways
And connect the dots to our problems”

Our Planet

Imaginea de mai sus este una dintre cele mai intime imagini pe care le avem cu un tigru siberian, un animal foarte rar, pe cale de disparitie. Imagini rare precum aceasta se regasesc in toate cele 8 episoade ale Our Planet. Documentarul ne arata nu doar animale sau scene rare din natura (pentru ca sunt pe cale de disparitie), ci si evenimente care au devenit acum dese si pana acum erau aproape invizibile (topirea si ruperea ghetarilor din nord care are loc intr-un ritm alarmant) sau schimbari atat de radicale incat au devenit observabile in cei 4 ani cat a durat filmarea seriei (disparitia unor paduri din Madagascar). De asta spun ca Our Planet are un mesaj extrem de puternic. Pentru ca nu ne cearta direct, nu ne spune mereu nici ce ar trebui sa facem si nu adopta niciodata un stil dojenitor. Pur si simplu iti arata cate o minunatie a naturii, fie ca vorbim de un animal rar si maiestos, fie ca vorbim de scene extraordinare din natura (partide de vanatoare sau ritualuri de imperechere), iar apoi iti spune ca ceea ce tocmai ai vazut nu vei mai putea vedea daca nu se schimba ceva in urmatorii 20 de ani.

Our Planet

Mesajul nu este unul neaparat apocaliptic, caci Our Planet ne ofera si destule exemple de situatii in care criza s-a rezolvat: de la revenirea casalotilor, odata cu interzicerea vanatorii de balene si pana la recucerirea Cernobilului de catre natura. Povestea casalotilor e dureroasa. Intre secolele XVIII-XX, omenirea a reusit sa reduca numarul casalotilor cu 90% (numai la inceputul anilor 1900 au fost ucisi 200.000 de casaloti), prin vanatoare. In 1966 lumea s-a trezit, iar IWC (autoritatea internationala care supravegheaza industria) a interzit vanatoarea casalotilor. La acel moment, se estimeaza ca mai traiau doar 5.000 de astfel de balene. In prezent, numarul a ajuns la aproape 80.000, dar pericolele inca exista (coliziunea cu navele si blocarea in plasele de pescuit). Cernobilul a fost declarat zona nelocuibila pentru oameni pentru urmatorii 20.000 de ani. 30 ani de la dezastru orasul este acum o adevarat padure din care rasar blocurile comuniste inalte, in timp ce pe vechile strazi se plimba lupi, caprioare si cai salbatici. Se estimeaza ca in zona de excluziune (zona radioactiva nehabitabila pentru oameni) densitatea de lupi este 7 ori mai mare decat in afara ei. Natura are o putere de regenerare deosebita, iar acest exemplu mi s-a parut nu doar relevant, ci si puternic.

I can hear the whole world sing, “It’s now or never”

Our Planet

Our Planet este structurat in stilul Planet Earth. Primul episod este un cuprins al intregului documentar, o introducere care ne plimba de la un pol la altul si ne arata cateva din minunile planetei noastre. Restul de 7 episoade se concentreaza pe ecosisteme specifice: cei doi poli, padurile tropicale (junglele), apele de coasta, deserturile si campiile, apele adanci (oceanele), zonele de apa dulce (rauri si lacuri) si padurile. Fiecare episod prezinta cele mai interesante si relevante elemente ale acelor medii, dar si cele mai drastice probleme. Iar ghid in toata aceasta calatorie este Sir David Attenborough, in care nu poti sa nu ai incredere. Cinematografia este superba. Cele mai noi tehnici si tehnologii in materie de inregistrari video au fost folosite in Our Planet, cu filmari la cea mai inalta rezolutie posibila. Este greu sa vorbesc despre documentar, caci, daca o imagine face cat 1000 de cuvinte, atunci Our Planet face cat 7,7 miliarde de cuvinte (cam cati oameni sunt acum pe Pamant). Poti pune pauza in aproape orice secunda a acestui documentar si vei avea un wallpaper pe care ar fi gelos si “faimosul” deal verde din Windows XP. Muzica joaca si ea un rol important in acest documentar, caci sunetele naturii nu sunt mereu cele mai antrenante sau dramatice, iar Steven Price (Gravity, Fury, Suicide Squad) compune pentru serial o adevarata opera. Si, la final, ne incanta cu o colaborare cu Ellie Goulding pentru “imnul” documentarului, “In this together”, un cantec cu un puternic mesaj emotional si o adevarata chemare la actiune.

We are the first generation to feel the effect of climate change and the last generation who can do something about it – Barack Obama

Our Planet

Our Planet este unul din cele mai bune documentare vazute vreodata, chiar cel mai bun pe zona de wildlife si natura. Ma bucur ca Netflix a ales sa colaboreze cu producatorii pentru distributia acestuia, caci va ajunge in acest fel in mult mai multe case si minti si inimi. Si, poate ne face sa ne gandim putin mai mult la lumea din jurul nostru si la actiunile noastre care dauneaza sau pot salva natura! Mesajul central al documentarului Our Planet este ca avem o singura lume, o lume frumoasa, o lume plina de minuni, de animale deosebite, de locuri care depasesc imaginatia, iar aceasta lume nu mai are mult de trait, daca vom continua sa distrugem mediul in goana noastra dupa dezvoltare si bani. In 20 de ani am putea pierde ireversibil mare parte din minunile Pamantului SAU am putea sa ne asiguram ca de acum incolo vom avea grija si de creaturile care au fost aici inaintea noastra si alaturi de noi inca de la inceput si care nu pot sa isi faca vocea auzita in politica, in presa sau pe Facebook. Ceea ce nu realizam este ca nu vom pierde doar cateva specii de animale, ci vom suferi si noi, cu orase scufundate, foamete, seceta si multe altele. Si singurii vinovati suntem noi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *