Godzilla este cu adevărat Regele Monștrilor

Godzilla Regele MonștrilorDupă 5 ani lungi de așteptare, Godzilla Regele Monștrilor a ieșit de sub ocean și a venit să cucerească lumea. După filmul din 2014, care a dat startul monsterversului Legendary și Kong: Skull Island, care l-a adus și pe Kong în universul cinematic și a dezvoltat Monarch, Godzilla se întoarce în toată splendoarea, culoarea și haosul asociate. Producătorii au învățat lecția filmului trecut, au exersat cu Kong și acum ne oferă cel mai grandios spectacol cu monștrii uriași care a ajuns vreodată pe marile ecrane. Cu un regizor și scenarist ca Michael Dougherty, un fan înrăit și o echipă fenomenală pe partea de VFX, Godzilla Regele Monștrilor avea slabe șanse să fie o dezamăgire. Criticii au atacat filmul mai ceva ca Ghidorah, dar fanii sunt extrem de încântați și, până la urmă, asta contează. Mai multe despre asta spre finalul recenziei, dar, mai întâi, să vedem ce e cu filmul.

Godzilla Regele Monștrilor

Godzilla Regele Monștrilor urmărește eforturile agenției Monarch de a se lupta cu o serie de monștrii uriași care amenință lumea, printre care Godzilla, inamicul său de moarte, Ghidorah, dar și Mothra și Rodan, pe care fanii filmelor japoneze îi așteptau cu nerăbdare. Când Titanii se trezesc din hibernare și toți luptă pentru supremație, soarta umanității este pusă în mare pericol. Așa cum spuneam și în cronica primului film, scenariul este unul clasic atât pentru filmele Godzilla, cât și pentru genul acesta de film, în general. Singurul punct slab al acestui sequel este drama umană, ca de obicei, dar, spre deosebire de primul film, povestea oamenilor este mult mai bine legată de restul evenimentelor. Înțeleg criticile unora care spun că personajele umane vorbesc poate prea mult, fără să spună nimic, dar nu se poate nega că au un rol mult mai important decât soldatul carea ajungea întâmplător exact acolo unde se ducea și Godzilla. Da, nu prea avem replici memorabile, dar povestea este cursivă și logică. Avem parte și de un twist neașteptat, poate puțin exagerat, dar bine-venit. Este destul de greu să menții echilibrul între un fir narativ care să urmărească drama umană și, în același timp, să arăți și scenele de luptă între monștri, mult dorite de către fani.

Godzilla Regele Monștrilor

În ceea ce privește distribuția, Godzilla Regele Monștrilor stă foarte bine. Avem parte de actori unul si unul, dar și de cameo-uri interesante. În prim plan este familia Russell, care a pierdut unul din cei doi copii în lupta din San Francisco și este acum ruptă în două și care are o strânsă legătură cu Monarch. Pe de o parte, îl avem pe Dr. Mark Russell (Kyle Chandler), un antrozoolog care, după atac, se izolează, părăsește agenția și încearcă să treacă peste dezastrul care l-a făcut să își piardă fiul și i-a destrămat familia rămasă. Mark este scepticul, dă vina pe Godzilla pentru tot și susține ideea guvernului de a ucide toți Titanii descoperiți între timp. Evenimentele îl readuc, însă, alături de Monarch, într-o călătorie care i-ar putea schimba viziunea despre rolul acestor vechi zei, reîntorși pe Pământ. De cealaltă parte, sunt Dr. Emma Russell (Vera Farmiga) și fiica sa, Madison (Millie Bobby Brown). Emma, paleobiolog, a continuat să lucreze alături de agenție, studiind Titanii, în special pe Mothra și dezvoltând un dispozitiv (the MacGuffin) capabil să ajute oamenii să comunice cu aceștia. Vera Farmiga primește și cel mai intens rol, dacă se poate spune, având parte de o evoluție interesantă, pe care actrița îl duce la capăt foarte bine. Madison este undeva la mijloc. Influența mamei sale o face să fie interesată de Titani, chiar obișnuită cu ideea că lumea conține acum monștri uriași, dar obsesia Emmei pentru aceștia o apropie de tatăl său. După succesul lui Stranger Things, Millie Bobby Brown a devenit vizibilă, iar rolul din Godzilla Regele Monștrilor, un film de mare buget, chiar dacă nu îi oferă ocazia să strălucească pe cât ar putea, îi va deschide, cu siguranță, o mulțime de porți.

Godzilla Regele Monștrilor

Teoriile despre personajul lui Charles Dance și posibilitatea ca acesta să fie o versiune mai bătrână a celui jucat de Tom Hiddleston în Kong Skull Island, au circulat mult pe internet, însă, vă pot spune că nu sunt adevărate. Dance joacă rolul unui eco-terorist al cărui singur scop este să readucă Titanii la viață ca aceștia să curețe lumea de virusul numit umanitate. Nu servește neapărat ca villain, cât ca un element haotic, care să destabilizeze echilibru și să pună în mișcare evenimentele. Având în vedere talentul actorului, este o ocazie puțin ratată de a-i oferi mai multe de făcut. Ken Watanabe se întoarce și el în rolul liderului agenției Monarch, dr. Serizawa și face legătura cu primul film, continuând să îl admire și respecte pe Godzilla, ca pe un adevărat zeu, o forță a naturii normală. În alte roluri mai apar Bradley Whitford (Handmaid’s Tale, Get Out), ca un comic relief, dar nu exagerat, Sally Hawkins, ca mâna dreaptă a lui Serizawa și David Strathairn, în rolul de amiral, ambii continuând rolurile din primul film. Trebuie să fiți foarte atenți la film ca să prindeți legătura, pe partea de personaje, cu Kong Skull Island, așa că vă spun că este Joe Morton, în rolul Dr. Brooks. Un aspect care mi-a plăcut și sigur o să fie aplaudat de fani, este și apariția gemenelor care comunicau în vechile filme cu Mothra, jucate aici de actrița Zhang Ziyi. Nu vă așteptați, însă, la dansuri și cântece.

Godzilla Regele Monștrilor

Și iată că am ajuns și la partea care contează cu adevărat, Titanii și efectele vizuale. Din acest punct de vedere, Godzilla Regele Monștrilor livrează din plin. Grandoarea și măreția monștrilor sunt surprinse în fiecare cadru în care apar. De la înfiorătorul Ghidorah, la maiestuoasa Mothra, la sălbaticul Rodan și până la preferatul nostru, Godzilla. Și nu doar că echipele de VFX au lucrat la cele mai mici detalii pentru acești monștri, dar sunt construiți și cu o anume personalitate. Cele trei capete ale lui Ghidorah se luptă constant pentru pradă, Rodan face pe șmecherul la prima întâlnire cu acesta, iar Mothra este o adevărată Regină a Monștrilor, așa cum e numită de personaje. Godzilla știm deja că este un fel de protector al naturii și Pământului și continuă să își ia acest rol în serios. Pe tot parcursul filmului se vede că regizorul și scenaristul Michael Dougherty (care a făcut și superbul Krampus) înțelege ce înseamnă să creezi creaturi cu personalitate și tot efortul său se duce în această direcție. Probabil, de aceea și scenariul pune iarăși oamenii pe plan secundar și nu dezvoltă personajele și povestea lor atât de mult pe cât ar vrea critcii. Și dacă tot am ajuns la critici, se observă cum primul film a avut o notă mai mare din partea lor și o nota mai mică de la cei care au văzut filmul, în timp ce Godzilla Regele Monștrilor este invers. Este dovada clară că asta așteptau fanii de la un astfel de film.

Nu pot încheia această cronică fără să laud și compozitorul. Bear McCreary face o treabă minunată. Coloana sonoră surprinde extraordinar sentimentele pe care le trezește apariția Titanilor. Suspansul, teama, uimirea și venerația, toate își fac loc în notele lui McCreary, care adaptează și temele monștrilor din filmele originale japoneze într-un stil nou și epic. Tema lui Ghidorah conține niște sunete tribale care arată nu doar vechimea și misterul Titanului, ci și puterea pe care o are, în timp ce tema lui Mothra, pe tonuri asiatice, surprinde atât blândețea, cât și frumusețea ei. V-am lăsat linkul către albumul de pe Spotify, pentru că merită ascultat. Bonus, avem parte și de un cover alGodzilla Regele Monștrilor cântecului “Godzilla” (Blue Oyster Club), cântat de Serj Tankian într-un stil modern.

Per total, Godzilla Regele Monștrilor este tot ce și-ar putea dori un fan de la un film Godzilla. Lupte epice între monștri uriași, efecte vizuale de top și acțiune cât cuprinde. Povestea oamenilor putea fi îmbunătățită, dar ceea ce am primit este mai mult decât ok și depășește ce am primit în primul film. Este un film creat pentru fani, pentru entertainment și trebuie tratat ca atare, iar eu vă recomand să mergeți cât mai repede la cinema, dacă nu l-ați văzut deja!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *