5 lucruri despre Mowgli Legenda Junglei

Mowgli Legenda Junglei

Mowgli Legenda Junglei a sosit pe Netflix si dovedeste din nou, cel putin partial, ca platforma de streaming a devenit noul direct-to-video. Din pacate, din dorinta de a avea cat mai mult continut, Netflix accepta sa distribuie aproape orice film, mai ales daca vine de la un studio mare. In cazul de fata, dupa cativa ani buni, Warner Bros a renuntat la proiectul Mowgli Legenda Junglei cand era aproape gata de lansare, asa ca Netflix a primit un proiect aproape terminat, dar nefinisat si vina cade din nou pe seama platformei. Sa intelegem ca nu e totusi vina lor.

Mowgli Legenda Junglei urmeaza povestea clasica, dar mult mai aproape de varianta originala decat ecranizarile Disney (desi, varianta din 2016 are si ea mai mult elemente din povestile lui Kipling). Cred ca deja e redundant sa mai mentionez sinposis-ul filmului si nu are rost sa mai intru in detalii. Partile “noi” joaca un rol esential in diferentierea acestui film de celelalte ecranizari. Ca sa nu mai lungim prea mult povestea, in continuare va prezint 5 lucruri despre Mowgli Legenda Junglei care sa va ajute sa luati decizia de a vedea sau nu filmul in acest weekend.

Mowgli Legenda Junglei

  • Filmul este primul lungmetraj de mare buget al lui Andy Serkis ca regizor. Experienta sa in ceea ce priveste motion-capture a fost punctul forte al filmului inca de la anuntul sau. Din pacate, WB a renuntat la acest film, motivele fiind inca neclare, dovedind inca o data ca nu stiu sa gestioneze propriul portofoliu (dupa dezastrul DC Universe). Este un film care necesita un buget consistent, iar renuntarea la acest proiect este o ofensa la adresa lui Serkis. Chiar daca este incepator in ale regiei, Serkis dovedeste o viziune deosebita si, macar pentru munca lui, merita vazut Mowgli Legenda Junglei.
  • Spuneam mai devreme ca filmul este unul dependent de buget, pentru ca se bazeaza foarte mult pe CGI, iar absenta unui investitor puternic in post-productie se simte. Foarte multe scene sunt afectate de un CGI defectuos, amintind uneori de serialele de duzina de pe SyFy sau CW. In ceea ce priveste animalele personaje principale, insa, Mowgli Legenda Junglei depaseste Jungle Book din 2016. Realismul animalelor este uimitor, dar si umanizarea acestora (un mix intre chipurile actorilor si ale animalelor). Jungla sufera totusi de lipsa de buget, la fel si cadrele de actiune mai intensa.

Mowgli Legenda Junglei

  • Rohan Chand este un Mowgli desavarsit. Neel Sethi a fost laudat pentru munca lui din adaptarea Disney din 2016, insa Rohan intruchipeaza mult mai bine baietelul salbatic aflat intre doua lumi. Nu doar Mowgli este adus mai aproape de realitate, ci si celelalte animale. Baloo (Andy Serkis) este un urs trecut prin pericolele junglei, un fel de sergent din filmele de razboi. Lupii si maimutele sunt mult mai bine dezvoltate ca grupuri; primii sunt “cei mai civilizati”, pe cand maimutele (fara niciun Louie) sunt haotice si instinctuale (mult mai departe de ceea ce ar trebui sa fie “rudele oamenilor”). Bagheera (Christian Bale) este printre singurele personaje care nu difera foarte mult in comportament de celelalte variante, insa este mult mai salbatic in scenele de actiune. Kaa (Cate Blanchett) este transformata aici intr-un fel de preot mistic al junglei, un personaj intelept, care cauta sa mentina echilibrul. Shere Khan (Benedict Cumberbatch) este si el asemanator cu celelate variante, dar din nou, mult mai visceral si sangeros.

Mowgli Legenda Junglei

  • Intreg filmul Mowgli Legenda Junglei iese in evidenta prin tonul adoptat si modul in care povestea se deruleaza si personajele apar pe ecran. Andy Serkis a creat un film mult mai matur, mai salbatic si visceral, dominat de lupta dintre om si natura, un film despre cautarea locului (grupului) de care apartine Mowgli si nu un simplu “basm din jungla”. Mowgli lupta constant pentru supravietuire, nu canta, nu danseaza si este mereu judecat de celelalte animale, pentru ca este altfel. Pe de alta parte, nici in comunitatea oamenilor Mowgli nu isi gaseste adevaratul loc, dar personalitatea sa este mult mai puternica. Filmul chiar este despre Mowgli, personajul demonstrand caracteristici pe care celelalte ecranizari le ignora: salbaticia (merge in 4 labe ca un lup, e aproape mereu murdar, musca din carnea cruda), aroganta care se dezvolta odata ce intelege ce puteri ii ofera latura sa umana (avantajul unor degete opozabile, lipsa fricii de foc, inventivitatea si abilitatea de utiliza instrumente), dar si nevoia de razbunare si afirmare. Mowgli Legenda Junglei spune de fapt povestea nu a unei maturizari, ci a depasirii conditiei de animal si transformarii in om (asa cum ne stim noi), imbinand cele mai puternice caracteristici din ambele parti. Shere Khan este aici simbolul junglei (mai intai ii omoara parintii, apoi il vaneaza pe Mowgli, pentru a ajunge el insusi cel vanat), elefantul Hathi un fel de zeu al vechii lumi (cand oamenii venerau natura), iar prietenii si aliatii lui Mowgli, speranta ca se poate gasi o cale de mijloc, in care omul si natura se vor intelege, fara sa se distruga reciproc.

Mowgli Legenda Junglei

  • Muzica este si ea un aspect foarte interesant. Chiar daca nu este memorabila, Nitin Sawhney construieste o coloana sonora care imbina muzica indiana cu muzica filmelor de aventura, transmitand atat pericolul, cat si minunatia. Intorcandu-ma putin la partea tehnica, este de apreciat si modul in care sunt construite personajele: Baloo are chipul unui urs care a vazut multa violenta la viata sa, blana lui Bagheera ascunde multe detalii care dezvolta personajul, iar Shere Khan, chiar daca nu apare atat de mult pe cat am vrea, este amenintator, in ciuda unui picior rupt care nu se va vindeca niciodata. Aproape toate personajele au detalii care dezvolta mitologia povestii, deci priviti cu atentie design-ul acestora.

Mowgli Legenda Junglei nu este o capodopera, din pacate, dar nu eeste nici un film care trebuie desconsiderat. Chiar daca efectele vizuale slabe in unele situatii te pot face sa privesti filmul ca pe unul ieftin, de TV, efortul celor din spate este mereu vizibil, de la modul in care actorii portretizeaza si dau voce personajelor, pana la tonul filmului si modul in care se desfasoara povestea. Nu as spune ca trebuie sa va grabiti sa il vedeti, insa puteti sa acordati in viitorul apropiat aproape 2 ore pentru a vedea o altfel de adaptare a acestei clasice povesti, mai ales ca va fi mereu pe Netflix. Si nu va lasati pacaliti de faptul ca stiti varianta Disney, Mowgli Legenda Junglei nu este un film pentru copii mici. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *